Leder

#Meetoo i kirkene

Det er ingen grunn til å tenke at problemet med seksuell trakassering ikke er aktuelt, eller at det skal blåse over av seg selv.

Kirkene har vært fraværende i den svært profilerte #meetoo-kampanjen, der kvinner, og noen menn, forteller om seksuell trakassering og overgrep. Daglig leder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, Elisabeth Torp, sa til Vårt Land før helgen at kirkelige arbeidsgivere har vært for lite opptatt av denne tematikken. Torp pekte på at det «på ingen måte» er mindre seksuell trakassering i kirkemiljø enn i andre miljø.

Vi tror dessverre at hun har rett. Kristne miljøer er ikke forskånet fra maktmisbruk og mennesker som tar seg til rette. Også Kristin Gunleiksrud Raaum, leder for Kirkerådet i Den norske kirke, peker på at seksuelle krenkelser er en utfordring for kirken.

I etterkant av skandalesaken rundt Hollywood-mogulen Harvey Weinstein, som står anklaget for å ha trakassert kvinner i flere tiår, har kvinner over hele verden brukt emneknaggen #meetoo for å fortelle om egne erfaringer med seksuelle krenkelser. Kampanjen har for lengst gått langt ut over skuespillermiljøet, hvor kampanjen startet da skuespiller Alyssa Milano la ut den første Mee Too-meldingen på Twitter.

Mediebransjen er bare en av flere bransjer som er berørt, ikke minst i Sverige, der flere medieprofiler er blitt anklaget for å ha begått seksuelle krenkelser. I Sverige har Svenska Kyrkan lagt ut annonser med oppfordring til å ta kontakt med en av kirkens diakoner om man er blitt utsatt for seksuelle overgrep eller trakassering. «Når en kampanje som #metoo starter og blir stor i samfunnet, er det viktig at Svenska kyrkan viser seg,» har diakon Annika Berglund sagt til Kyrkans Tidning.

Her har Den norske kirke noe å lære. Det er ingen grunn til å tenke at problemet ikke er aktuelt, eller at det skal blåse over av seg selv. Nettopp i kirkene er det særlig grunn til å ta tematikken på alvor. Som Elisabeth Torp sier i intervjuet med Vårt Land: «Det er enda mer alvorlig når trakassering og overgrep skjer i kirken fordi det er så uforenlig med Jesu kjærlighet og måten han var et forbilde i å møte mennesker.»

Det finnes allerede enkeltmenigheter som har tatt opp tematikken, som Gamlebyen og Grønland menigheter i Oslo. En større kirkelig #meetoo-aksjon kan sette søkelys på problemet og forebygge nye krenkelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder