Verdidebatt

Eritreisk sinne på etterskudd

Eritrea er ikke et land som vi hører mye fra. Faktisk hører vi nesten ingenting, bortsett fra historier om unge menn som må tjenestegjøre i militæret og forplikte seg i prinsippet til de fyller 40 år, i praksis mye lenger. Vi hører også om sterkt kneblet religiøst, politisk og sivil frihet i landet som blir omtalt som Afrikas Nord-Korea

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Eritrea er ikke et land som vi hører mye fra. Faktisk hører vi nesten ingenting, bortsett fra historier om unge menn som må tjenestegjøre i militæret og forplikte seg i prinsippet til de fyller 40 år, i praksis mye lenger. Tortur. Tvangsarbeid. En diktator som har styrt i over 26 år.

Vi hører også om sterkt kneblet religiøst, politisk og sivil frihet i landet som blir omtalt som Afrikas Nord-Korea. Månedlig tømmes det lille landet på Afrikas Horn for 5000 personer, og grensepoliti blir oppfordret til å drepe de som prøver å rømme. 10 000 politiske fanger sitter innesperret under stusselige forhold i diverse fengsler for å ha kritisert regimet. Kort sagt, et land som styres av diktator Isaias Afwerki med frykt snarere enn noe annet. I går derimot var en historisk dag i Eritrea.

Protester er sjeldent i Eritrea, og demonstrasjoner i det sentrale områdene er det totalforbud mot. Gårsdagens demonstrasjon var et resultat av over 30 års undertrykkelse som endelig kom til overflaten. Myndighetene på sin side har derimot påpekt at det kun var en liten gruppe mennesker som samlet seg, men at myndighetene greide å spre politi og demonstranter.

Demonstrantene tok en stor risiko og betalte en skyhøy pris- selve livet. Gårsdagens demonstrasjon og påfølgende drap på 28 demonstranter, burde få regimet til å forandre status quo med hensyn til styring. Men kjenner vi regimet rett, vil de kun styrke grepet om landet ytterligere. Spørsmålet er om det internasjonale samfunnet bryr seg i det hele tatt.

Hendelsen hadde utspring i en strid om en muslimsk skole i hovedstaden. Religion som sådan ikke problematisk i et land som Eritrea. Her har både muslimer og kristne har levd side om side  i fred og fordragelighet siden de første muslimene ankom kystbyene på slutten av 700-tallet, skjønt dagens drap på minst 28 muslimske studenter viser et annet bilde.

Likevel er religion et betent tema i Eritrea, gitt at det kun er sunni-islam, ortodoks, protestantisk og katolsk kristendom som er akseptert av myndighetene, mens andre religiøse retninger innad i både islam og kristendommen blir systematisk undertrykt og tilhengerne blir indoktrinert med ortodoks kristendom eller islam.

Red Sea Afar Democratic Organization har skrevet på sin side at ”28 har mistet livet, mens 100 er skadet. Vi trenger det internasjonale samfunnet til å reagere på slike brudd på menneskerettighetene og stille de ansvarlige til dom”. På bakgrunn av myndighetenes ordre om å stenge en islamsk skole, samt innføre hijab-forbud og sette en stopper for opplæring i islamsk tro, har dette satt sinnet i kok i det muslimsk dominerte nabolaget Akriya hvor den islamske skolen Diaa Islamic School of Asmara er plassert.

Dette er en skole som har eksistert siden 1960-tallet og har rundt 3000 studenter. En utløsende årsak til demonstrasjonen var arrestasjonen av presidenten ved skolen, Haj Moussa. Regimet er vant til å arrestere og fengsle kritikere, også de som er nærmest presidenten selv.

Hvor tragisk enn dødsfallene til de 28 studentene er, kan det ha vært en øyeåpner- både for folket og myndighetene. Dødsfallene kan lede til at det internasjonale samfunnet setter ytterlige press og sanksjoner mot regimet i Asmara, samtidig som folket må støttes lokalt for å skape en forandring innad i landet.

Religion er ikke stridstemaet som sådan. Hovedutfordringen i Eritrea er politikk og maktmisbruk. Dette er noe kun eritreere selv kan forandre, men som utenforstående kan vi rette kritikk mot regimet og løfte frem utfordringene i landet for det brede publikum. For vi skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt