Sigurd Aas

1

Røde Kors - Moderne avlat?

God samvittighet til salgs..

Publisert: 31. okt 2017.

Hva har Røde Kors gjort galt?
Åpenbart – i beste fall «sminket» på et bilde av hva de utretter. I verste feil bevisst villedet. Og vi blir sinte, skuffet og indignert…

«Kapitalen vår er tillit fra det norske folk» heter det.  Tilliten eller kapitalen, beskriver et forhold mellom giver og mottaker der givere skal være trygge på at deres penger går til riktig formål.

Jeg mener at den ubevisste avtalen ligger dypere – dette er rett og slett moderne avlatshandel.
(for yngre lesere: avlatshandel = kjøpe seg fri fra syndene sine)

Mottaker, her Røde Kors, produserer god samvittighet.
Giver kjøper god samvittighet ved å gi. TV bilder, konserter, intervjuer etc bekrefter denne «handelen».

Mener jeg å si at organisasjoner som Røde Kors kun er kyniske utnyttere av folks samvittighet?
Nei, hvertfall ikke bevisst. Men når saker ruller opp der det de faktisk oppnår ikke står i stil med virkeligheten, bekrefter dette bildet. Hjelpeorganisasjoner som ikke blir holdt tilstrekkelig ansvarlig fra giver for faktiske resultater. For resultatet er allerede oppnådd – god samvittighet i giverøyeblikket.

Hjelpeorganisasjonens sitt fokus blir dermed bevisst ubevisst å betrygge giver at dette er du med på – uten å være videre opptatt av regnskapet krone for krone. Dermed blir det naturlig å rapportere i brede linjer (les: vi var her, men alt vi viser er det mange andre som har gjort) for å levere varene – god samvittighet.

Vi nordmann er verdensmestere i kollektiv dårlig samvittighet for vi er «rike». Det er perfekte vektsforhold for bistandsorganisasjoner som selger god samvittighet.

Så vi har oss selv å takke – all den tid vi pøser ut penger til organisasjoner og bistand uten å være kravstore til regnskapet. Dette gjelder dessverre ikke bare privatpersoner, men politikere også…

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere