Verdidebatt

Verdens farligste filosof

«Verdens farligste filosof» skal inspirere norske studenter. Det er vanskelig å forstå at det ikke er mer kontroversielt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fredag 27. oktober går årets Ex.phil-forelesning av stabelen ved Universitetet i Oslo. Årets foreleser er den australske moralfilosofen Peter Singer, som av mange er kalt «verdens farligste filosof». Princeton-professoren har fått «tittelen» fordi han i løpet av årene har inntatt en rekke svært kontroversielle standpunkter.

Singer er likevel ingen obskur stemme i debatten. Som en av verdens ledende bioetikere, blir han lyttet til. Han har blitt kåret til Australias Humanist of the Year og stilt til valg til det australske senatet for det grønne partiet. Singer har mange fans over hele verden, også i Norge, og noen av dem har altså lykkes med å få han til Oslo.

Peter Singer er en sterk kritiker av ideen om menneskeverd, som han mener står i veien for fremskrittet og burde kastet på historiens skraphaug. I artikkelen Sanctity of Life or Quality of Life? (1983) skriver Singer at det bare «…hvis vi klarer å legge bort den gammeldagse og feilaktige oppfatningen at alt menneskeliv er ukrenkelig» at vi kan «begynne å se på menneskelivet slik det virkelig er».

         Ifølge Singer er det ingenting spesielt ved å være menneske. Et «medlemskap» i arten Homo sapiens gir oss ikke spesielle rettigheter. I boken Animal Liberation (1975) hevder moralfilosofen at ideen om menneskeverd er et utslag av ubegrunnet «spesiesisme». Det er ikke artstilhørigheten som er det avgjørende for hvem som skal få ivaretatt sine interesser, men evnen til å lide og kjenne nytelse.

Singer gjør et skille mellom «mennesker» og «personer». Personer har krav på beskyttelse, mener han, ikke mennesker som sådan. «Personer» er individer med spesielle kjennetegn, slik som selvbevissthet, rasjonalitet, interesser og følelser. Siden ikke alle mennesker har slike kjennetegn, er heller ikke alle mennesker «personer», ifølge Singer. Derimot kan noen dyr være «personer» og ha krav på beskyttelse.

Ut fra denne logikken har Singer foreslått at spedbarn ikke bør få en rett til liv før det har gått 28 dager etter fødselen. Mennesker uten selvbevissthet og evne til å tenke kan ikke være personer. På denne bakgrunn konkluderer Singer med at det aldri er det samme å drepe et spedbarn som å ta livet av en person med et bevisst ønske om å leve videre.

Den samme logikken må gjelde for en mann som har havet i en permanent vegetativ tilstand etter en trafikkulykke, eller en gammel dame som har blitt dement og ikke lenger er i stand til å gjenkjenne sine slektninger.

         Ryggmargsbrokk er en av tilstandene som etter Singers mening er god nok grunn til å ta livet av et nyfødt barn. Ja, han hevder sågar at det i enkelte situasjoner vil være umoralsk å ikke avslutte livet til et barn som fødes med ryggmargsbrokk.

Universitetet i Oslo inviterer selvsagt hvem de selv ønsker til sine arrangementer. Universitetet i Oslo skal ikke hefte for Singers holdninger, og det kan ha en stor verdi at Singer møter kritiske studenter. Likevel kommer man ikke utenom at man løfter frem en av de mest innflytelsesrike kritikerne av ideen om absolutt likeverd.

       Under årets velkomsttale til studentene, brukte Universitetets rektor, Svein Stølen, anledningen til å minne om at alle studenter går inn i et fellesskap der de stiller likt, avhengig av bakgrunn, tilhørigheter og egenskaper. Jeg tviler på at en professor som hadde stilt spørsmål ved om alle mennesker er like mye verdt uavhengig av kjønn, hudfarge,  seksuell legning eller religiøs tilhørighet ville blitt invitert til å være gjesteforeleser ved Universitetet i Oslo. Hvorfor er det mindre kontroversielt med en filosof som mener mennesker med fysiske eller psykiske funksjonsnedsettelser har mindre ikke har samme menneskeverd?

Jeg håper Peter Singer vil bli møtt med sterke motforestillinger når han besøker Universitetet i Oslo. Slik bør det være ved et universitet som ønsker å fremme likeverd og likebehandling.

Erik Lunde, forfatter av boken «Uønsket. Mennesket i sorteringens tid»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt