Leder

De vonde bildene

De siste dagene har nettsteder verden over publisert bilder av utsultede, syke og døende barn i Syria.

De siste dagene har nettsteder verden over ­publisert bilder av utsultede, syke og døende barn i Syria. Dette er svært sterke bilder, som for de aller fleste vekker sterke følelser. Akkurat som tidligere når bilder av mennesker i nød blir publisert. Bilder av barn som er utsatt for krig, sult og nød gjør sterkt inntrykk på oss alle.

Bildene kommer fra frilansfotografen Amer ­Almohibany. Han tok blant annet bilder av en kraftig undernært og dødende baby på et sykehus. Lille Sahar Dofda var bare en måned, og den lille kroppen var synlig underernært. Fotografen forteller at jenta prøvde å gråte, men kroppen hennes var for svak. Hun døde noen timer etter at bildene ble tatt.

Onsdag publiserte også NRK de vonde bildene. Noen vil mene at dette er for sterke bilder å sette på trykk eller legge ut på nett. I journalistikken er vi forsiktige med å vise døende mennesker, utsatt for krig og katastrofer. Det er mange etiske problemstillinger knyttet til å vise slike bilder. Særlig knyttet til ofre og pårørende. Og spørsmål knyttet til hva vi ønsker å vise fram. Dette er en viktig og krevende diskusjon.

Likevel mener vi det var riktig å vise bildene av den lille jenta i Damaskus. Viktig fordi barn ofte er de mest utsatte gruppene når krig herjer et land. Det er barna som bærer de aller største byrdene. Noen dør, slik den lille jenta. Andre blir frarøvet barndommen og troen på fremtiden.

Derfor trenger de vår humanitære innsats og engasjement. Krigssituasjonen i Syria er komplisert. Likevel kan vi bidra det vi kan både med pengegaver og politisk engasjement.

Men disse bildene er også viktige som påminnere for oss. I Norge har mange lett for å lukke øynene for den umenneskelige lidelsen andre steder i verden. Vi har lett for å glemme grunnen til at mennesker legger ut på flukt fra eget land, og forsøker å finne trygghet andre steder i verden. Bildene av lille Sahar Dofda minner oss på nettopp dette.

Det er ille at det ofte må så sterke bilder til, for å minne oss om andre menneskers lidelser og mangel på menneskerettigheter. Desto viktigere er det å vise slike bilder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder