Verdidebatt

Katteinfluensa

Et utbredt problem hos katter er det svært smittsomme viruset som populært kalles "katteinfluensa", eller "katteherpes". Hos veterinærer får man gjerne vite at det ikke er noe å gjøre med problemet. Men det ser ikke ut til å være helt korrekt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har en katt som er angrepet av "katteherpes" (Feline Herpes, Rinotrachitis). Det er ikke morsomt å se på. Jeg har for lengst spurt veterinæren vi benytter om ikke man kan bruke antivirale midler, f.ex. Valtrex (aciclovir), slik som for mennesker smittet av Herpes simplex virus. Men veterinæren sier det samme som det sies på nettstedet til Dyreklinikk.no: "det finnes ingen behandling mot katteinfluensa".

Jeg er en som har vanskelig for å godta at ting er umulig før alt er sjekket og prøvd. Så jeg har selvfølgelig søkt jeg litt på nettet rundt problemstillingen. Jeg har funnet at i Storbritania behandles feline herpes med øyedråper kalt TFT. Det benyttes også Zovirax, som er en aciclovir-holdig salve som også brukes av mennesker. Men det viktigste: I tillegg benyttes Famclovir (Famvir), som er et medikament beslektet med aciclovir.

Kilder:

Davies - Feline Herpes Virus (FHV-1)

International Cat Care - Feline herpesvirus (FHV) infection

En forskningsrapport, der det hadde blitt registrert gode resultater ved bruk av aciclovir, dukket også opp:

PubMed.gov - Efficacy of topical aciclovir for the treatment of feline herpetic keratitis

Aciclovir benyttes også i Danmark.

Til slutt fant jeg en rapport om sammenlignende forskning mellom aciclovir og beslektede preparater. Her er konklusjonene som følger:

"The most remarkable effect was observed for cidofovir and ganciclovir. None of the products were toxic for CRFK cells at antiviral concentrations."

"The capacity to reduce the number of plaques was most pronounced for ganciclovir, PMEDAP and cidofovir. Adefovir and foscarnet were intermediately efficient. Acyclovir was least efficient."

Kilde:

In vitro comparison of antiviral drugs against feline herpesvirus 1

Så forskning viser at aciclovir driver virusaktiviteten tilbake. Men annen forskning viser at ganciclovir virker ennå bedre!

Derfor finnes det åpenbart behandlingsmuligheter for katteinfluensa!

I Felleskatalogen finner man Ganciklovir i form av et produkt med navn "Cymevene". Jeg håper jeg får veterinæren vår til å gi resept på dette.

Behandlingen kan ikke utrydde herpesviruset for godt, men kan redusere plagene viruset medfører i betydelig grad. Når behandlingen reduserer herpesvirusets aktivitet, kan man også oppnå å øke kattens livslengde, fordi "femti prosent til 60 prosent av katter med feline herpes dør av sykdommen" når den får operere uhemmet (Lysin for Feline Herpes).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt