Greta Aune Jotun

128    1040

Om en verbal duell, trusler, krav og knefall for islam  

På grunn av digitaliseringen, er det i dag så mye enklere å synliggjøre og spre debattsøppel; derfor synes det kanskje mer omfattende enn det egentlig er.

Publisert: 23. okt 2017 / 704 visninger.

Den verbale duellen som avsluttet programmet Debatten i NRK TV 19.10.17, var et flaut stykke fjernsyn. Som motpart til vår erfarne og saklige innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, hadde NRK valgt å presentere en ung muslimsk kvinne, Sumaya Jirde Ali. Hennes opptreden var også rolig og grei, men i stedet for å kritisere norsk innvandringspolitikk, som hun tydeligvis var imot, stilte hun Listhaug personlig til ansvar for hatmeldinger som hun, Sumaya Jirde Ali, hadde mottatt. Ministerens klare tale mot alle som drev med trusler og sjikane mot muslimer, feide hun bort som alt for tafatt reaksjon fra ministeren. Så hva mente hun Listhaug burde ha gjort i tillegg? Det fikk vi ikke vite, kanskje fordi Listhaug minnet henne om at det ikke er hennes jobb å drive debattsensur eller etterforske hatefulle meldinger.

Sumaya Jirde Ali rettet ikke sine angrep mot de skyldige for sjikanen og truslene hun hadde fått; det var Listhaug personlig som skulle tas. Tydeligvis hadde hun lært å debattere av de som i mange nettdebatter, i mindre eller større grad - også her på Verdidebatt, angriper personer i stedet for saker.

De aller fleste som støtter Regjeringen når det gjelder dagens innvandringspolitikk, og synes Listhaug er en fremragende representant for både Regjeringen og partiet hun tilhører, har selvsagt aldri sendt trusler og andre ufyselige meldinger til muslimer, verken til Sumaya Jirde Ali eller andre. Mennesker som beskjeftiger seg med personangrep, og ikke har lært å opptre høflig, det være seg mot muslimer eller andre, er nok et lite antall av Norges befolkning. De aller fleste (håper og tror jeg), tar sterk avstand fra trusler og nedrakking av andre. Men på grunn av digitaliseringen, er det i dag så mye enklere å synliggjøre og spre debattsøppel; derfor synes det kanskje mer omfattende enn det egentlig er.

Trakassering av muslimer er ikke av ny dato, og oppsto lenge for Listhaug ble politiker; også derfor er det historieløst å skylde på dagens innvandrings- og integreringsminister. Dessuten har ikke en minister i Norge samme makt som en islamsk diktator; i vårt land står det en regjering og et storting bak beslutninger.

Jeg antar at følgende fire årsaker - av flere - har ført til antipati mot muslimer som bor i Norge: 1. Terroren som er utført i islams navn gjennom tidene, mange sekler før IS oppsto, har gjort store deler av befolkningen i Vesten skeptisk til mennesker som hyller Muhammad og  bekjenner seg til islamsk tro. 2. En del muslimer som har kommet til Norge, har forlangt at deres tro skal oppheve enkelte rettigheter som har vært naturlige for nordmenn. Eksempler: Forbud mot publisering av Muhammad-tegninger, og blasfemianklager mot muslimer som har konvertert til kristen tro. 3. Muslimer har fått rettigheter nordmenn aldri har krevd eller uansett aldri ville ha fått. Eksempel: Tine Oslo o. a. har innredet eget bønnerom for muslimske arbeidere, slik at muslimer kan ta pauser i arbeidstiden for å følge islamske bønnetider. 4. Muslimer har krevd at dyr skal slaktes i samsvar med Koranen - og velsignes av en imam. Det betyr at kristne og andre, ofte uten å vite det eller ønske det, må spise kjøtt "vigslet" til islam. (Mange har derfor sluttet å kjøpe kjøtt/kjøttretter fra bedrifter som har innfridd kravet. Det skal visstnok være en kampanje angående dette på Facebook.)

Stygg adferd mot muslimer bør ikke forekomme, hva enten disse er kvinner med eller uten hijab, med eller uten niqab, menn med eller uten langt skjegg, med eller uten abaya o. a. - men la oss for all del få lov til å kritisere islam, kritisere at rettigheter blir tatt fra oss på grunn av islamsk tro, advare mot kvinneundertrykkelse, arbeide imot islamisering av landet vårt, som selvsagt vil øke med større innvandring av muslimer, om disse ikke blir vunnet for den kristne tro. Ja, det må være tillatt å kritisere alt dette, og også Kirkens knefall for islam, uten å bli beskyldt for å være muslimhatere eller rasister. (Rasisme relaterer for øvrig til rase, ikke religion.) Så må vi som tror på Kristus, heller ikke glemme følgende bud fra vår Mester: Du skal elske din neste som deg selv. Repeter gjerne Matt. 7:12 og 25:31-46. Jeg tar med dette, for jeg har sett og hørt at også enkelte kristne driver med verbal skittkasting mot muslimer o. a. Men - å elske sin neste, betyr ikke å gjøre knefall for andres tro, meninger eller skikker; det er en alvorlig misforståelse av budet.

Norge har vært et kristent land, og selv om de fleste nordmenn i dag ikke tror på Kristus eller har Guds Ord som rettledning for livet, vil svært mange at det kristne verdigrunnlaget skal bestå - og islam ikke få noen utbredelse her. Både fortiden og nåtiden viser at islamske land, med utøvelse av lover basert på Hadith og Koranen (som er en grov forfalskning av de jødiske og kristne skriftene), ikke har noe verdifullt å lære eller tilføre vårt land og folk. Fredsfyrsten Jesus Kristus bør være vårt forbilde, ikke muslimenes Muhammad.

 

11 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

142 innlegg  19316 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Så hva mente hun Listhaug burde ha gjort i tillegg? Det fikk vi ikke vite, kanskje fordi Listhaug minnet henne om at det ikke er hennes jobb å drive debattsensur eller etterforske hatefulle meldinger.

Når fjærene først er ute lar de seg vanskelig sanke inn igjen. Listhaug i egenskap av en statsråd med ansvar for integrering skulle voktet sin munn før hun lot leppen slenge med utsagn som kunne virke som incitamenter for andre til å spre hatefulle ord. Jeg har ikke lagt merke til noen annen minister med et tilsvarende hatefullt repertoar å snakke ut fra, og det er spesielt at den som har ansvar for integrering blir behengt med nettopp dette. Strengt tatt går det an å tenke seg en minister i tilsvarende posisjon som den som forsøker å motarbeide eller glatte over hatske ord og utsagn, men slik er det altså ikke i dette tilfellet. Jeg tror ikke vi trenger gå særlig dypere inn i historien enn det siste halvåret for å forstå debattdeltagerens frustrasjon. 

2 liker  
Svar
Kommentar #2

Greta Aune Jotun

128 innlegg  1040 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror ikke vi trenger gå særlig dypere inn i historien enn det siste halvåret for å forstå debattdeltagerens frustrasjon. 

Alle kan bli frustrert, men det er hva frustrasjonen kan føre til som er saken. 

5 liker  
Svar
Kommentar #3

Njål Kristiansen

142 innlegg  19316 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Alle kan bli frustrert, men det er hva frustrasjonen kan føre til som er saken. 

Statsråder utgjør eliten i samfunnet. Når en statsråd blir frustrert går hun til sin sjef eller likemenn og snakker i fortrolighet om frustrasjonen og velger med omhu å ikke omtale den negativt i det offentlige rom. En statsråd hever seg over alt negativt og fremstår med en positivt rettet argumentasjon. Dette lærer man allerede før man blir kommunikasjonsrådgiver. 

1 liker  
Svar
Kommentar #4

Greta Aune Jotun

128 innlegg  1040 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Når en statsråd blir frustrert

Du omskriver deg selv. Det var debattdeltagerens frustrasjon som var tema. 

Jeg kommer ikke til å svare på dine eventuelle kommentarer videre. Og tro meg - det er ikke av frustrasjon; grunnene kan du jo spekulere på, om du ønsker.

8 liker  
Svar
Kommentar #5

Geir Wigdel

14 innlegg  1906 kommentarer

Hvorfor skriver du

Publisert 5 måneder siden

at koranen er en grov forfalskning av de jødiske og kristne skrifter? Det er ingen tvil om at Muhammet lærte mye av sin kontakt med (spesielt) jøder og kristne på sine handelsreiser, men å motta impulser og inspirasjon er da ingen forfalskning. Skal vi da si at (deler av)GT er en forfalskning av de eldre skrifter disse deler bygger på?

Svar
Kommentar #6

Greta Aune Jotun

128 innlegg  1040 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Skal vi da si at (deler av)GT er en forfalskning av de eldre skrifter disse deler bygger på?

Hvilke skrifter tenker du på da? Nevn gjerne noen eksempler på sammenfallende bruk av navn, steder, hendelser og personer i GT og disse skriftene. 

Det er jo ingen tvil om at Bibelen har vært modell for Muhammad da han forfattet tekstene som ble Koranen.

3 liker  
Svar
Kommentar #7

Njål Kristiansen

142 innlegg  19316 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.

Du omskriver deg selv. Det var debattdeltagerens frustrasjon som var tema. 

Jeg kommer ikke til å svare på dine eventuelle kommentarer videre. Og tro meg - det er ikke av frustrasjon; grunnene kan du jo spekulere på, om du ønsker.

Ja, som Pilatus sa; det jeg skrev det skrev jeg. 

Nei, jeg spekulerer ikke på det du skriver eller ikke skriver. Jeg er ingen fjortis lenger. 

Svar
Kommentar #8

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Når fjærene først er ute lar de seg vanskelig sanke inn igjen. Listhaug i egenskap av en statsråd med ansvar for integrering skulle voktet sin munn før hun lot leppen slenge med utsagn som kunne virke som incitamenter for andre til å spre hatefulle ord.

Hva er det Listhaug har sagt som er hatefullt?

3 liker  
Svar
Kommentar #9

Njål Kristiansen

142 innlegg  19316 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Hva er det Listhaug har sagt som er hatefullt?

Hun startet på høsten 2015 med en rekke kommentarer som helt klart ble oppfattet som hatefulle overfor innvandrere og oss som støtter dem, slik som snakket om at innvandrere ble båret frem på gullstoler, at vi som støtter dem er godhetstyranner. Hun har en generell retorikk som er ment å skape negative følelser overfor fremmede. "Nordmenn er et folkeslag som liker å spise svin og drikke akevitt" er ett av utsagnene. Hun generaliserer og polariserer ut fra dette, noe som setter sinnene i kok. Hun ønsker tydeligvis å konservere livsstilen med spising av svin og drikking av akevitt. 

1 liker  
Svar
Kommentar #10

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  680 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Hun ønsker tydeligvis å konservere livsstilen med spising av svin og drikking av akevitt. 

Du  er kanskje blitt så assimilert i tankegangen at du finner konsumering av svinekjøtt og akevitt haram og dermed støtende? )): 

5 liker  
Svar
Kommentar #11

Anne Jensen

36 innlegg  4725 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Men - å elske sin neste, betyr ikke å gjøre knefall for andres tro, meninger eller skikker; det er en alvorlig misforståelse av budet.

Og det betyr heller ikke at vi skal kreve av muslimer at de gjør knefall for kristendommen. Kristne er ikke spesielt "demokrati vennlige" de heller.

Svar
Kommentar #12

Greta Aune Jotun

128 innlegg  1040 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Og det betyr heller ikke at vi skal kreve av muslimer at de gjør knefall for kristendommen.

Selvsagt ikke.  "Tvang til tro er dårers tale ".  Men man kan jo be om at mange får møte Kristus og bli Hans etterfølgere.

3 liker  
Svar
Kommentar #13

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Hat?

Publisert 5 måneder siden

Du viser til tre konkrete uttalelser av Sylvi Listhaug:

1.«Den viktigste faktoren for god integrering er at utlendingen selv vil integreres. En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge. Det må stilles krav, og det gjør vi med dette forslaget.»

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/strammer-inn-reglene-for-permanent-opphold-maa-kunne-norsk-ha-jobb-og-bolig/a/23587143/

2.«Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk, sier Listhaug til NRK. […] Listhaug mener meningsmotstanderne framstiller ønsker om kutt og innstramminger som slemme og kalde, mens de som ønsker en mer liberal politikk er gode og rause.

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sier hun.»

https://www.nrk.no/norge/frp-listhaug_-_-godhetstyranniet-rir-norge-som-en-mare-1.12633044

3.««Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. Man må innrette seg etter de verdier, lover og regler som er i Norge når man kommer hit.»

Men statsråden får også kritikk.

«Interessant at du forutsetter at alle i Norge har de samme verdiene og at alle drikker alkohol. Virker for meg som du har et utrolig snevert bilde av hva et menneske som bor i Norge er», skriver en kvinne.

Listhaug svarer: «Det er mange jobber som innebærer at man må håndtere alkohol og svinekjøtt. Det betyr ikke at man må spise eller drikke det.»»

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/0Aj02/Listhaug-Her-i-Norge-spiser-vi-svin_-drikker-alkohol-og-viser-ansiktet-vart

Det helt greit å kritisere disse uttalelsene, men å definere dem som «hatefulle», som om de skulle være motivert av hat eller oppfordre til hat mot innvandrere, blir for drøyt og er vel så polariserende som noe Listhaug har sagt.

6 liker  
Svar
Kommentar #14

Geir Wigdel

14 innlegg  1906 kommentarer

Det er du

Publisert 5 måneder siden

som skylder en forklaring på hvorfor du kaller koranen en grov forfalskning av jødiske skrifter. Såvidt jeg vet er ikke disse skriftene omfattet av noen copyright. Muhammed ga heller ikke ut jødiske eller kristne skrifter som sine egne, men laget sin helt genuine form inspirert av bl.a. jødiske og kristne skrifter. Så hjor har du dekning for karakteristikken "grov forfalskning"? For øvrig finnes bibelens skapelsesberetning, fortellingen om vannflommen, forestillingen om en frelser i gamle skrifter fra det indiske og persiske området uten at det gir grunnlag for å påstå at jødene drev med forfalskning.

1 liker  
Svar
Kommentar #15

Anne Jensen

36 innlegg  4725 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Men man kan jo be om at mange får møte Kristus og bli Hans etterfølgere.

Ja, men trenger du med det å frykte islam? Går det utover deg som person eller Norge som land at kristendom lever side om side med islam (og flust av andre religioner)?

Jeg ser ikke problemet.

3 liker  
Svar
Kommentar #16

Njål Kristiansen

142 innlegg  19316 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Det helt greit å kritisere disse uttalelsene, men å definere dem som «hatefulle», som om de skulle være motivert av hat eller oppfordre til hat mot innvandrere, blir for drøyt og er vel så polariserende som noe Listhaug har sagt.

Jeg er helt uenig med deg i dette. Hennes retorikk har vært nøye planlagt og regissert. Hvorvidt den var vellykket kan man diskutere siden partiet ikke gikk frem i valget, men fremmedfrykt har vært og er noe av fundamentet i Frps politikk, noe statsråden også i år målbar. Hun overtok der CI Hagen slapp og har ført hans retorikk inn i en ny tid. Denne retorikken skaper motsetninger mellom de som bor her og de som kommer, og i en del situasjoner også hat mellom grupper. Normalt vil en statsråd gjøre hva hen kan for å minimalisere konflikter. Her har vi en som villig skaper og profilerer seg på konflikt. Historien har vist oss at den slags konfliktskapning ikke er av det gode. Vi vil ikke at de skal marsjere igjen. I dag er det muslimene som har blitt tildelt ditt folks plass. Det er en midlertidig posisjon. Får man lov til å ta først én gruppe tar man også en annen. Derfor er statsrådens diskurs så farlig, særlig i Norge hvor vi ikke har noen grunn til å si noe negativt om våre innvandrere. 

1 liker  
Svar
Kommentar #17

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  680 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.

Ja, men trenger du med det å frykte islam? Går det utover deg som person eller Norge som land at kristendom lever side om side med islam (og flust av andre religioner)?

Jeg ser ikke problemet.

At du mener at islam ikke trenger å utgjøre noe problem nå eller i fremtiden er jo en ting. Men at du ikke engang forstår  problemstillingen  eller ser at det kan utgjøre eller komme til å utgjøre  et problem, er jo ikke troverdig. 

Jeg syns du skylder innleggsforfatter en utdypning.


3 liker  
Svar
Kommentar #18

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Jeg konstaterer at du og jeg har svært ulik oppfatning av virkeligheten. Det slår meg også at du er svært generaliserende i dine uttalelser, uten å komme med så mange konkrete eksempler.

4 liker  
Svar
Kommentar #19

Rune Holt

9 innlegg  10713 kommentarer

Aasvestad har helt rett.

Publisert 5 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Hennes retorikk har vært nøye planlagt og regissert. Hvorvidt den var vellykket kan man diskutere siden partiet ikke gikk frem i valget, men fremmedfrykt har vært og er noe av fundamentet i Frps politikk, noe statsråden også i år målbar.

Nøye planlagt ?
Hun har snakket og snakker fortsatt ut fra sin egen oppfatning og tankegang om hvordan Norge skal kunne integrere de som kommer hit best mulig.
OG den politikken hun fører har stort sett hele Stortinget bak seg.

Den lille forskjellen er bare at hun kommer fra FRP,og da står manges nakkehår og følehorn rett til værs bare hun åpner munnen.
Det er noe man må kalle ren uredelighet !

3 liker  
Svar
Kommentar #20

Njål Kristiansen

142 innlegg  19316 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Jeg konstaterer at du og jeg har svært ulik oppfatning av virkeligheten. Det slår meg også at du er svært generaliserende i dine uttalelser, uten å komme med så mange konkrete eksempler.

Jeg blir glad og takknemmelig over at min lavmælte og forsiktige stil blir oppfattet slik den er tenkt. 

Svar
Kommentar #21

Søren Ferling

0 innlegg  4720 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
at koranen er en grov forfalskning av de jødiske og kristne skrifter? Det er ingen tvil om at Muhammet lærte mye av sin kontakt med (spesielt) jøder og kristne på sine handelsreiser, men å motta impulser og inspirasjon er da ingen forfalskning. Skal vi da si at (deler av)GT er en forfalskning av de eldre skrifter disse deler bygger på?

Forskellen er vel at islam indskriver de to andre levende og udbredte religioner i sin egen rammefortælling, der ugyldiggør dem.

Det understreger islams karakter af en 'overtagelsesbevægelse' - ekspansiv og supremacistisk.

2 liker  
Svar
Kommentar #22

Greta Aune Jotun

128 innlegg  1040 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
"grov forfalskning"?

Hvis du har lest Bibelens skrifter og Koranen, og kjenner til profetiene om Messias/Kristus (Guds lidende tjener) i GT - og hvem NT-skriftene sier Han er - Guds Sønn, Frelseren, og sml. hva Koranen lærer om Jesus (Isa), ser du at Muhammad har degradert Jesus Kristus til å være en profet, mindre viktig  enn Muhammad selv. Dette er den grøvste forfalskningen. Islam er en anti-kristelig religion/ideologi.

2 liker  
Svar
Kommentar #23

Greta Aune Jotun

128 innlegg  1040 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Ja, men trenger du med det å frykte islam?

Her "oversettes" kritikk og skepsis med frykt. Men jeg frykter ikke islam. Jeg tror på Kristus; så hvorfor skulle jeg frykte? 

Men jeg forstår de som frykter, og det gjør de ikke på grunn av norsk innvandringspolitikk, men på grunn av erfaringer med islamske ledere og voldelige muslimer fra tidligere hjemland.  Jeg kjenner flyktninger fra slike miljøer. Ja, de er redde. Jeg har også møtt norske barnefamilier som frykter; frykter for barnas fremtid om hatet mot vestlige land øker også blant den muslimske befolkningen her.  Denne frykten behøver ingen av oss å raljere over. Frykt er ikke hat. Men - det kan komme en tid da frykten, dessverre, tar overhånd hos mange og skaper voldelige tilstander også her. Norge er et land på Jorden, ikke en egen planet.

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Brynjar Wetteland kommenterte på
Kagames stille krig mot eksilrwandere
rundt 2 timer siden / 173 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 4 timer siden / 2659 visninger
Rune Eidsaa kommenterte på
Ytringskultur eller tidsåndens diktatur?
rundt 5 timer siden / 777 visninger
Odd Sverre Hove kommenterte på
Farvel, Oslo
rundt 5 timer siden / 616 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 5 timer siden / 351 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 6 timer siden / 2659 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 6 timer siden / 351 visninger
Rune Staven kommenterte på
Eksisterer det en evig pine?
rundt 6 timer siden / 689 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
rundt 7 timer siden / 309 visninger
Les flere