Verdidebatt

Om en verbal duell, trusler, krav og knefall for islam  

På grunn av digitaliseringen, er det i dag så mye enklere å synliggjøre og spre debattsøppel; derfor synes det kanskje mer omfattende enn det egentlig er.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den verbale duellen som avsluttet programmet Debatten i NRK TV 19.10.17, var et flaut stykke fjernsyn. Som motpart til vår erfarne og saklige innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, hadde NRK valgt å presentere en ung muslimsk kvinne, Sumaya Jirde Ali. Hennes opptreden var også rolig og grei, men i stedet for å kritisere norsk innvandringspolitikk, som hun tydeligvis var imot, stilte hun Listhaug personlig til ansvar for hatmeldinger som hun, Sumaya Jirde Ali, hadde mottatt. Ministerens klare tale mot alle som drev med trusler og sjikane mot muslimer, feide hun bort som alt for tafatt reaksjon fra ministeren. Så hva mente hun Listhaug burde ha gjort i tillegg? Det fikk vi ikke vite, kanskje fordi Listhaug minnet henne om at det ikke er hennes jobb å drive debattsensur eller etterforske hatefulle meldinger.

Sumaya Jirde Ali rettet ikke sine angrep mot de skyldige for sjikanen og truslene hun hadde fått; det var Listhaug personlig som skulle tas. Tydeligvis hadde hun lært å debattere av de som i mange nettdebatter, i mindre eller større grad - også her på Verdidebatt, angriper personer i stedet for saker.

De aller fleste som støtter Regjeringen når det gjelder dagens innvandringspolitikk, og synes Listhaug er en fremragende representant for både Regjeringen og partiet hun tilhører, har selvsagt aldri sendt trusler og andre ufyselige meldinger til muslimer, verken til Sumaya Jirde Ali eller andre. Mennesker som beskjeftiger seg med personangrep, og ikke har lært å opptre høflig, det være seg mot muslimer eller andre, er nok et lite antall av Norges befolkning. De aller fleste (håper og tror jeg), tar sterk avstand fra trusler og nedrakking av andre. Men på grunn av digitaliseringen, er det i dag så mye enklere å synliggjøre og spre debattsøppel; derfor synes det kanskje mer omfattende enn det egentlig er.

Trakassering av muslimer er ikke av ny dato, og oppsto lenge for Listhaug ble politiker; også derfor er det historieløst å skylde på dagens innvandrings- og integreringsminister. Dessuten har ikke en minister i Norge samme makt som en islamsk diktator; i vårt land står det en regjering og et storting bak beslutninger.

Jeg antar at følgende fire årsaker - av flere - har ført til antipati mot muslimer som bor i Norge: 1. Terroren som er utført i islams navn gjennom tidene, mange sekler før IS oppsto, har gjort store deler av befolkningen i Vesten skeptisk til mennesker som hyller Muhammad og  bekjenner seg til islamsk tro. 2. En del muslimer som har kommet til Norge, har forlangt at deres tro skal oppheve enkelte rettigheter som har vært naturlige for nordmenn. Eksempler: Forbud mot publisering av Muhammad-tegninger, og blasfemianklager mot muslimer som har konvertert til kristen tro. 3. Muslimer har fått rettigheter nordmenn aldri har krevd eller uansett aldri ville ha fått. Eksempel: Tine Oslo o. a. har innredet eget bønnerom for muslimske arbeidere, slik at muslimer kan ta pauser i arbeidstiden for å følge islamske bønnetider. 4. Muslimer har krevd at dyr skal slaktes i samsvar med Koranen - og velsignes av en imam. Det betyr at kristne og andre, ofte uten å vite det eller ønske det, må spise kjøtt "vigslet" til islam. (Mange har derfor sluttet å kjøpe kjøtt/kjøttretter fra bedrifter som har innfridd kravet. Det skal visstnok være en kampanje angående dette på Facebook.)

Stygg adferd mot muslimer bør ikke forekomme, hva enten disse er kvinner med eller uten hijab, med eller uten niqab, menn med eller uten langt skjegg, med eller uten abaya o. a. - men la oss for all del få lov til å kritisere islam, kritisere at rettigheter blir tatt fra oss på grunn av islamsk tro, advare mot kvinneundertrykkelse, arbeide imot islamisering av landet vårt, som selvsagt vil øke med større innvandring av muslimer, om disse ikke blir vunnet for den kristne tro. Ja, det må være tillatt å kritisere alt dette, og også Kirkens knefall for islam, uten å bli beskyldt for å være muslimhatere eller rasister. (Rasisme relaterer for øvrig til rase, ikke religion.) Så må vi som tror på Kristus, heller ikke glemme følgende bud fra vår Mester: Du skal elske din neste som deg selv. Repeter gjerne Matt. 7:12 og 25:31-46. Jeg tar med dette, for jeg har sett og hørt at også enkelte kristne driver med verbal skittkasting mot muslimer o. a. Men - å elske sin neste, betyr ikke å gjøre knefall for andres tro, meninger eller skikker; det er en alvorlig misforståelse av budet.

Norge har vært et kristent land, og selv om de fleste nordmenn i dag ikke tror på Kristus eller har Guds Ord som rettledning for livet, vil svært mange at det kristne verdigrunnlaget skal bestå - og islam ikke få noen utbredelse her. Både fortiden og nåtiden viser at islamske land, med utøvelse av lover basert på Hadith og Koranen (som er en grov forfalskning av de jødiske og kristne skriftene), ikke har noe verdifullt å lære eller tilføre vårt land og folk. Fredsfyrsten Jesus Kristus bør være vårt forbilde, ikke muslimenes Muhammad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt