Verdidebatt

Å være trans er ingen ideologi

Å være trans handler om å være seg selv, og og sin rett til å eksistere. Øvind Hasting krangler med Therese Utgård på Verdidebatt 21.10 og i sin iver etter å ta henne tillegger han en gruppe individer ,og de som bryr seg om oss, en ideologi, og ser helt bort i fra at det er levende mennesker og deres liv han omtaler

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sant å si kunne jeg latt være å svare, for uansett hva jeg sier, forteller om eget liv eller hva jeg har hørt fra de par hundre transpersoner jeg har møtt i mitt liv, vil sannsynligvis ingenting av dette bite på Hastings oppfatninger likevel. Når jeg likevel gjør det er det fordi slikt tøv fortjener å bli motsagt. Det er lett å være rebell i sin Cis-kjellerleilighet, for å si det med rapperne i Karpe Diem.

Først av alt Hasting, det finnes mange ulike typer transpersoner. Du viser til ”transer” du har sett på fjernsyn. Nå vet ikke jeg om du har sett ”Født i feil kropp” på TV2 eller ”Jentene på Toten” men når du kaller disse menneskene for glansbilder, synes jeg det er en spydig og ondskapsfull måte å omtale folk som simpelthen er som de fleste andre mennesker: lykkelige. For det er her du er helt på jordet. Det har du sett med dine egne øyne. Transpersonene på fjernsyn, enten man er transkjønnet som flotte unge guttene og jentene i ”Født i feil kropp” er, eller voksne transpersoner i ”Jentene på Toten”, sin lykke kommer av at de får leve åpent som den de er. For det er nemlig hele poenget, det å være trans er skadelig, men bare om man holder det inne og verken kan føle seg frem hvor man hører hjemme kjønnsmessig. Særlig gjelder dette barn og unge. Vi gamle tantene har kanskje brukt tiden til å gjemme hvem vi er. Men de unge i dag finner seg ikke i å leve i skapet, men forlanger at omverdenen anerkjenner dem som de menneskene de er. Deres jevnaldrende har vil ha langt større forståelse enn det folk på min alder eller eldre trodde. Ja det finnes til og med mange foreldre som støtter barna sine nå for tiden.

Ingen transpersoner har valgt å bli det, vi er det. Må vi forsvare vår rett til å eksistere? Det burde ingen mennesker være nødt til. Tåler du ikke andres lykke fordi det slår sprekker i din ideologi?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt