Leder

Barn i krig og konflikt

Vi oppfordrer alle våre lesere til å gi så det monner i søndagens TV-aksjon

Søndag går NRKs TV-aksjonen av stabelen. Denne gangen går pengene til Unicefs arbeid for å gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt.

UNICEF har prioritert fem land der krig, konflikt og utnytting ofte er en del av barns oppvekst. Disse landene er Syria, Sør-Sudan, Mali, Pakistan og Colombia.

I Syria, Sør-Sudan og Mali herjer borgerkrig som har ført til massive ødeleggelser. Skoler er ødelagt, og mange lærere og elever har har enten flyktet til naboland eller funnet midlertidige løsninger for læring. Både Pakistan og Colombia er preget av en situasjon med væpnede opprørgrupper, terrorisme, ustabile og utrygge forhold som påvirker læring for tusenvis av skolebarn.

I sin søknad til TV-aksjonen understreker UNICEF at barn er de mest sårbare i krig og konflikt. De peker særlig på marginaliserte barn med nedsatt funksjonsevne, jenter og minoritetsbarn.

I Syria er halvparten av barna på flukt fra krig. ­Flesteparten er på flukt internt i landet. Tre av fire lever i fattigdom. Dette tvinger barn og unge ut i jobb for å forsørge ­familien sin. Rundt to millioner barn står helt uten skolegang. Over 150.000 lærere er borte fra arbeidet, enten fordi de er på flukt eller drept. Dermed er landet i ferd med å miste to tiår med fremgang innen skolesektoren, og en hel generasjon barn er i ferd med å stå uten utdanning. Det er disse barna UNICEF nå ønsker å hjelpe til grunnleggende opplæring og skolegang.

Som et eksempel skal TV-aksjonspengene til Syria brukes blant annet til skoleutstyr til 23.000 elever og materiell til selvopplæringsprogram for 34.000 barn som av ulike grunner ikke kan komme seg til en skole. Det skal dessuten trenes opp 1.600 lærere i undervisningsteknikker og psykososial støtte. Det skal settes opp 160 ferdigproduserte klasserom og 772 eksisterende skal rehabiliteres.

Dersom du gir penger til TV-aksjonen søndag, gir du penger til noen av de aller mest utsatte i vår verden. Dette er en aksjon vi alle bør støtte. Enten som bøssebærere eller med penger. Vi oppfordrer alle våre lesere til å gi så det monner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder