Leder

Hijab og likestilling

Noen ganger kan det være nyttig å fjerne laget av kultur og se nærmere på livets grunnleggende forutsetninger.

Hijab kan ikke sammenlignes med det norske tradisjonelle skautet. Flerkoneri kan ikke sammenlignes med skandinaviske menneskers varierte ­familiekonstellasjoner. Og æresdrap kan ikke sammenlignes med partnerdrap i den vestlige verden. Det var budskapet til sosialantropolog og islam-ekspert Unni Wikan i Verdibørsen nylig. I går skrev vi om hennes innvendinger mot forsøkene på å skape gjenkjennelse til kulturelle og religiøse fenomener som står langt fra vår vestlige kultur.

Wikan hadde flere gode og viktige poenger. Mens skautet i Skandinavia var en markering av at en kvinne var gift, er hijaben en religiøs markør. Mens utviklingen mot en mer liberal samlivsmoral langt på vei gjelder begge kjønn i Vesten, er flerkoneriet en kvinneundertrykkende institusjon. Og mens partnerdrap skyldes sjalusi, og fordømmes av samfunnet, er holdningene som i verste fall fører til æresdrap bredt aksepterte i noen land.

Hvis sammenligninger tilslører slike forskjeller, blir det vanskeligere å få bukt med problemet. Det er avgjørende å si tydelig fra om at det norske samfunnet krever frihet og likestilling for kvinner. Vi aksepterer ikke flergifte og avviser skarpt enhver æres- kultur som krever at mennesker blir ­berøvet sin frihet, skadet eller drept.

Samtidig kan en ensidig vekt på kulturelle forskjeller føre til at mennesker blir fremmede for hverandre. Noen ganger kan det være nyttig å fjerne laget av kultur og se nærmere på livets grunnleggende forutsetninger. Poenget er ikke å ufarliggjøre undertrykkende praksis, men å forstå hvorfor slik praksis kan oppstå under gitte omstendigheter. For selv om hijaben er blitt en identitetsmarkør, så er likevel poenget å beskytte kvinner mot seksuell oppmerksomhet fra menn. Også i den vestlige kulturen – ikke minst i religiøse miljøer – hadde vi lenge strenge ­sosiale regler for dette. Også i dag kan vi kjenne igjen menns behov for å innskrenke kvinners frihet. Det er i den forbindelse interessant å legge merke til at noen av de miljøene som argumenterer mest innbitt for et forbud mot hijab, også avviser feminismen og forsvarer tradisjonelle kjønnsroller.

En slik sammenligning kan ikke minst gjøre oss bevisst på at den likestillingen vi har oppnådd i dag ikke er en selvfølge. Utviklingen kan faktisk snu og gå i motsatt retning dersom vi ikke er på vakt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder