Lederartikkel Vårt Land

Hijab og likestilling

Noen ganger kan det være nyttig å fjerne laget av kultur og se nærmere på livets grunnleggende forutsetninger.

Publisert: 19. okt 2017

Hijab kan ikke sammenlignes med det norske tradisjonelle skautet. Flerkoneri kan ikke sammenlignes med skandinaviske menneskers varierte ­familiekonstellasjoner. Og æresdrap kan ikke sammenlignes med partnerdrap i den vestlige verden. Det var budskapet til sosialantropolog og islam-ekspert Unni Wikan i Verdibørsen nylig. I går skrev vi om hennes innvendinger mot forsøkene på å skape gjenkjennelse til kulturelle og religiøse fenomener som står langt fra vår vestlige kultur.

Wikan hadde flere gode og viktige poenger. Mens skautet i Skandinavia var en markering av at en kvinne var gift, er hijaben en religiøs markør. Mens utviklingen mot en mer liberal samlivsmoral langt på vei gjelder begge kjønn i Vesten, er flerkoneriet en kvinneundertrykkende institusjon. Og mens partnerdrap skyldes sjalusi, og fordømmes av samfunnet, er holdningene som i verste fall fører til æresdrap bredt aksepterte i noen land.

Hvis sammenligninger tilslører slike forskjeller, blir det vanskeligere å få bukt med problemet. Det er avgjørende å si tydelig fra om at det norske samfunnet krever frihet og likestilling for kvinner. Vi aksepterer ikke flergifte og avviser skarpt enhver æres-
kultur som krever at mennesker blir ­berøvet sin frihet, skadet eller drept.

Samtidig kan en ensidig vekt på kulturelle forskjeller føre til at mennesker blir fremmede for hverandre. Noen ganger kan det være nyttig å fjerne laget av kultur og se nærmere på livets grunnleggende forutsetninger. Poenget er ikke å ufarliggjøre undertrykkende praksis, men å forstå hvorfor slik praksis kan oppstå under gitte omstendigheter. For selv om hijaben er blitt en identitetsmarkør, så er likevel poenget å beskytte kvinner mot seksuell oppmerksomhet fra menn. Også i den vestlige kulturen – ikke minst i religiøse miljøer – hadde vi lenge strenge ­sosiale regler for dette. Også i dag kan vi kjenne igjen menns behov for å innskrenke kvinners frihet. Det er i den forbindelse interessant å legge merke til at noen av de miljøene som argumenterer mest innbitt for et forbud mot hijab, også avviser feminismen og forsvarer tradisjonelle kjønnsroller.

En slik sammenligning kan ikke minst gjøre oss bevisst på at den likestillingen vi har oppnådd i dag ikke er en selvfølge. Utviklingen kan faktisk snu og gå i motsatt retning dersom vi ikke er på vakt.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Knut Ivar Heggem

4 innlegg  360 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Det er i den forbindelse interessant å legge merke til at noen av de miljøene som argumenterer mest innbitt for et forbud mot hijab, også avviser feminismen og forsvarer tradisjonelle kjønnsroller.

Det er enda mer interessant å se at feminister, som har kjempet for kvinnesak i årtier,  står fram som de varmeste forsvarere av den kvinnefiendtlige ukulturen i islam.

7 liker  
Kommentar #2

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Knut Ivar Heggem. Gå til den siterte teksten.
Det er enda mer interessant å se at feminister, som har kjempet for kvinnesak i årtier,  står fram som de varmeste forsvarere av den kvinnefiendtlige ukulturen i islam.

Har du belegg for å hevde dette?  Dokumentasjon?

Kommentar #3

Carl Wilhelm Leo

14 innlegg  931 kommentarer

Politisk korrekt likestilling.

Publisert over 2 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Har du belegg for å hevde dette?  Dokumentasjon?

Når så De sist sjarmtrollene fra  Kvinnegruppen Ottar rette kritikk mot kvinnediskriminering innen Islam ?

Vi har til og med sett at de klassiske feministene forklarer æresdrap innen visse kulturer som likestilt med når norske menn dreper av sjalusi eller i affekt.

Men et drap i sjalusi eller i affekt er gjerne ikke planlagt, satt i system eller organisert i samråd med resten av familien ?

Dette dokumenterer at et eller annet er feil -eller i beste fall misforstått- integrering ?

Det kan se ut som om begeistringen for åpne  grenser og en eller annen flerkulturell drøm har overskygget de klassiske feministutropernes frigjøringsbegrep -slik at åpenbare overgrep mot kvinner  aksepteres   i mer eksotiske kulturer , og ikke har samme betydningen som når ting på hjemmebane skal kritiseres.

Nå er ikke dette mitt felt , men dette skurrer og virker ikke logisk . Kan  det være at "feministenes" troverdighet svekkes i  kampens hete?

De later til ikke å se at kvinner kommet til Norge får det ene barnet etter det andre ,mot sin vilje uten å våge tanken på prevensjon. De velger å ikke se de  kvinnene/jentene som ønsker noe annet - utdanning og arbeide.

Vi har sett deres begeistring og iver etter å kommei gang med dette, som er en selvfølge i vestlig kultur.

"Feministene"  ser - og har sett - de kristne mørkemenn i alle fasonger , men de overser islams mørkemenn.

Muligens fordi det ikke er politisk korrekt å kritisere Islam for noe som helst.? Da får man neppe fast plass i NRK eller oppslag i en ikke alt for objektiv presse.

Gammel observasjon; " Er man i Rom  gjør man som romerne." 

Dersom man ikke er ute etter å provosere "romerne" ?

 

 

7 liker  
Kommentar #4

Oddbjørn Johannessen

191 innlegg  13478 kommentarer

Tja...

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Når så De sist sjarmtrollene fra  Kvinnegruppen Ottar rette kritikk mot kvinnediskriminering innen Islam ?

Kvinnegruppen Ottar er vel et randfenomen...

Det er nok de færreste feminister som "står fram som de varmeste forsvarere av den kvinnefiendtlige ukulturen i islam", slik Heggem påstår i sin kommentar.  Det var det jeg gjerne ville ha dokumentert.  At en del feminister er blitt anklaget for ikke å kritisere slik ukultur tydelig nok, er korrekt - men det er ikke det samme som "varmt forsvar".

Kommentar #5

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Muligens fordi det ikke er politisk korrekt å kritisere Islam for noe som helst.? Da får man neppe fast plass i NRK eller oppslag i en ikke alt for objektiv presse.

De begynner så smått å våkne, Leo.

Kveldens "Debatten":

Episodebeskrivelse

Skam, ære og tvangsekteskap: dette er dagens kvinnekamp, seier dei skamlause jentene. Som møter Sylvi Listhaug og den norsk-somaliske jenta som gjev islam mykje av skulda. Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

Til og med Kvinnegruppa Ottar - riktignok noen ti-år etter Storhaug og HRS.

https://www.nrk.no/ostlandssendingen/demonstrasjon-mot-aeresvold-og-sosial-kontroll-1.13702833

2 liker  
Kommentar #6

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Rødstrømper eller blåstrømper?

Publisert over 2 år siden

Tvangspreget atferd er ikke lett å forstå. Klær brukes for å beskytte seg. Enhver frigjort kvinne må få velge selv. Den sosiale kontrollen som mange opplever gjør at likestilling blir en floskel. 

Mange har sikkert fått med seg #metoo. 

Mannskulturene i en del land er så preget av krig at man mister sin egenverdi. Et bakteppe som holder befolkningen nede i krig og fattigdom vil selvfølgelig føles på kroppene til kvinner og barn. De kjemper en daglig kamp. Innavl, flerkoneri, barneekteskap og pedofile overgripere (homofili) gjør ikke verden til et bedre sted. 

Utdanning hjelper heller ikke når myndigheten har slike lavmålsorienterte holdninger. 

De sender barn og enslige til Norge, men svindelen er ikke langt unna. Send flere penger hjem. Er det slik kredittkortene går varme?

Her er det en sammensausing av kontrollmekanismer som slår feil.

Det kommer et nytt program-businessfellen.

Hvorfor er det ingen som tenker svindel når folk bruker opp andre sine penger på ting som en vanlig Nordmann aldri kan oppnå.?

Hvem kan leve på pizza og øl hele året gjennom uten å gå konkurs? Så lettlurte er ingen i Norge i dag. 

Hvem kan kjøpe designervesker, klær, sko og ting uten å betale for seg?

Gjengene i sentrum gjør som de vil helt til politiet dukker opp.

Hvor er foreldrene? Hjemme. De jobber ikke. Følger de ikke med? Snakker de ikke med barna? 

Noen har en stor jobb å gjøre i hjemmet med sine poder. Andre lever et utmerket samfunnsengasjert liv.

Man kan ikke få flere barn enn man mestrer.

Alle må gå i seg selv. 

Hvis vi kan kle oss ut som andre kulturer, så må vi også tåle opprinnelsen av dem.

Over tolking gjør oss bare forvirret og angstfylte. 

Kvinner og menn har samme verdi uansett hvem det gjelder.

Affekt og sjalusi er bare en unnskyldning for å følge de egoistiske, hensynsløse lystene sine. Modne mennesker forstår det.

1 liker  
Kommentar #7

Knut Ivar Heggem

4 innlegg  360 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Har du belegg for å hevde dette?  Dokumentasjon?

Det snakkes mest om, og til dels med, kvinner innenfor konservativ islam. Det oppfordres til nytenking og reformering. Men problemet ligger hovedsakelig ikke hos kvinnene. Det er lovlærerne, mennene i islam, som styrer det islamske samfunnet. Og det er også mot dem skytset først og fremst må rettes. Hvor var feministene når Listhaug stod opp? Hva mener du Johannessen at vi skal gjøre med den islamske ukulturen? 

Forøvrig skrev Carl Wilhelm Leo et utmerket svar til deg.


5 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere