Bjarte Reve

Partner Considium Consulting
1    0

Kirken må våkne opp i budsjettkampen

Kirkebudsjettet gir en realnedgang for kirken i 2018. På tide å våkne opp nå, og påvirke politikerne før det er for sent.

Publisert: 17. okt 2017 / 520 visninger.

Jeg var nylig på er spennende rådslag som Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt inviterte til om ekstern finansiering av kirken - hvordan sikre gaver fra private og andre givere, som et supplement til den statlige og kommunale finansieringen? Møtet samlet kirkefolk fra Borg og noen eksterne gjester som jobber med fundraising. 

Møtet var optimistisk med tanke på å forbedre økonomien til lokale menigheter i Borg gjennom profesjonell fundraising, og ikke minst hjelpe de lokale menighetsrådene med råd om beste praksis for fundraising. Mange er veldig gode, Ski, Oppegård og Ås er bare noen eksempler. 

Denne optimismen var før statsbudsjettet ble lagt frem, med et kirkebudsjett med realnedgang i 2018. Nå må Kirkerådet og Bispedømmerådene våkne opp og arbeide målrettet for å påvirke nasjonale politikere i budsjettkampen i høst. 

Fundraing  arbeidet i bispedømmene og menighetene må absolutt forbedres, men vi må ikke som kirke glemme å påvirke nasjonale politikere ift endelig statsbudsjett for 2018, eller lokalt, påvirke lokalpolitikere til å bevilge mer midler til kirken.

Det er det også nå i høst kirken sentralt, i bispedømmene og lokalt i menighetene bør være aktive for å påvirke den nye loven om tros og livssynssamfunn. Høringsfristen er satt til 31.12

Kirkerådet må aktivt argumentere mot politikere i familie og kulturkomiteen ledet av Tone W Trøen (H) i kommende periode. Hvorfor bør kirken sikres en god finansiering som også sikrer kostnadene ved fristilling fra Staten?

- Hvordan sikre god kommunal og privat medfinansiering av kirken fremover? Kirken må være mer aktiv mot kommunale politikere for å sikre god kommunal medfinansiering, og synliggjøre hvordan kirken kan bidra i lokalsamfunnet.

Og til slutt, hvordan sikrer vi mer tid og ressurser til  formidling av budskapet om Jesus i Kirken og mindre midler til administrasjon? Det er mange som ønsker å hjelpe Kirken her med å sikre et godt Kirkebudsjett. En mulighet for deg Knut-Arild Hareide i budsjettforhandlingene? 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Daniel Krussand

5 innlegg  1082 kommentarer

Nesten bare Statlige oppgaver i Kirken.

Publisert 5 måneder siden

Jeg synes alt Kirken utfører av arbeid for Staten bør legges under statlige bedrifter.  Ettersom Kirken nesten bare gjør slikt arbeid i dag kan den få nytt navn og overtaes av Fylkeskommunene.

De i kirken som vil ha en menighet kan da gå inn i en frikirke eller fortsette det lokale menighetsarbeidet etter modell fra Bibelen.  Finansiering av menighets-arbeid er også beskrevet i Bibelen.  Det offentlige skal ikke betale for noens livssyn.

 

Svar
Kommentar #2

Daniel Krussand

5 innlegg  1082 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Bjarte Reve . Gå til den siterte teksten.
Kirken må våkne opp i budsjettkampen

Kirken er nå en Kamporganisasjon! Festlig.

Kjære Gud, lær oss å sloss.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Blokhus kommenterte på
Hvor blir det av medias kritiske røster?
22 minutter siden / 52 visninger
Thor Ivar Hornnes kommenterte på
Du slår ikke av mørket – du slår på lyset.
35 minutter siden / 232 visninger
Egil Andre Gjerde kommenterte på
Hvorfor KrF knebler Kors-Sylvi
rundt 1 time siden / 1419 visninger
Roald Øye kommenterte på
Hvorfor KrF knebler Kors-Sylvi
rundt 1 time siden / 1419 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 1 time siden / 618 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Slik ser man på Listhaug ved Universitetet i Oslo
rundt 2 timer siden / 225 visninger
Rune Holt kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 2 timer siden / 618 visninger
Jens Tomas Anfindsen kommenterte på
På hat-tokt med barna
rundt 2 timer siden / 410 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
rundt 2 timer siden / 572 visninger
Les flere