Leder

Bedrøvelige blåblå kutt

Det er trist dersom Solberg-regjeringen går inn i historien som den regjeringen som kuttet i støtten til det sivile samfunn.

De blå kutter hardt i støtten til en rekke frivillige organisasjoner i statsbudsjett. Det er særlig to grupper som blir rammet: Organisasjoner som jobber med rettigheter og rådgivning til svake grupper, som ­Juridisk rådgivning for kvinner, Gatejuristen og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), og organisasjoner som får støtte gjennom landsbruksdepartementet, som Natur og Ungdom, Bondekvinnelaget og 4H.

Mens regjeringen kutter hardt i en rekke ­organisasjoner har statsminister Erna Solberg selv tatt til orde for å beholde støtten på 1,8 millioner til den omstridte Human Right Service (HRS) med Hege Storhaug som frontfigur.

Den siste tiden har en rekke politikere og samfunnsdebattanter uttalt at HRS bør miste støtten ­etter at de satte i gang en kampanje der de ba folk ta bilder av vilkårlige innvandrere for å «dokumentere islamiseringen av Norge». Minerva-skribenten Ivar Staurseth skrev: «Det er ingen norsk verdi å jage ­utlendinger med kamera og henge dem ut for utseendet, slik HRS ønsker. Staten bør ikke finansiere dette lavmålet». Stortingsrepresentant for Høyre, Kårstein Løvaas, antydet før statsbudsjettet at statsstøtten HRS mottar årlig, kan henge i en tynn tråd. Også den innvandringskritiske sosiologen og skribenten Kjetil Rolness mener at statsstøtten til HRS må fjernes. Han har tidligere støttet Storhaug, men sier følgende til Dagbladet «Det jeg oppfatter som en legitim innvandringskritikk blir bare dratt ned i søla med dette».

Solberg argumenterer for å støtte HRS på grunn av mangfold: «Vi skal ikke finansiere bare de stemmene vi liker». Nettopp derfor er det underlig at regjeringen kutter så hardt i støtten til organisasjoner som jobber for blant annet for å bistå asylsøkere som står i fare for å kastes ut. Som Vårt Land skriver i dag vil NOAS få kraftig kutt i sitt rettshjelpsbudsjett, samtidig som Norge har strammet kraftig inn på sin asyl- og flyktningpolitikk. NOAS representerer slik sett en motstemme til regjeringens politikk.

Høyre har alltid vært opptatt av sivilt samfunn. Ikke minst fordi organisasjoner bidrar til opplæring i demokrati. Det er trist dersom Solberg-regjeringen går inn i historien som den regjeringen som kuttet i støtten, og begrenser sivilsamfunnets mulighet til å tale staten midt imot.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder