Lederartikkel Vårt Land

Bedrøvelige blåblå kutt

Det er trist dersom Solberg-regjeringen går inn i historien som den regjeringen som kuttet i støtten til det sivile samfunn.

Publisert: 17. okt 2017 / 1494 visninger.

De blå kutter hardt i støtten til en rekke frivillige organisasjoner i statsbudsjett. Det er særlig to grupper som blir rammet: Organisasjoner som jobber med rettigheter og rådgivning til svake grupper, som ­Juridisk rådgivning for kvinner, Gatejuristen og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), og organisasjoner som får støtte gjennom landsbruksdepartementet, som Natur og Ungdom, Bondekvinnelaget og 4H.

Mens regjeringen kutter hardt i en rekke ­organisasjoner har statsminister Erna Solberg selv tatt til orde for å beholde støtten på 1,8 millioner til den omstridte Human Right Service (HRS) med Hege Storhaug som frontfigur.

Den siste tiden har en rekke politikere og samfunnsdebattanter uttalt at HRS bør miste støtten ­etter at de satte i gang en kampanje der de ba folk ta bilder av vilkårlige innvandrere for å «dokumentere islamiseringen av Norge». Minerva-skribenten Ivar Staurseth skrev: «Det er ingen norsk verdi å jage ­utlendinger med kamera og henge dem ut for utseendet, slik HRS ønsker. Staten bør ikke finansiere dette lavmålet». Stortingsrepresentant for Høyre, Kårstein Løvaas, antydet før statsbudsjettet at statsstøtten HRS mottar årlig, kan henge i en tynn tråd. Også den innvandringskritiske sosiologen og skribenten
 Kjetil Rolness mener at statsstøtten til HRS må fjernes. Han har tidligere støttet Storhaug, men sier følgende til Dagbladet «Det jeg oppfatter som en legitim innvandringskritikk blir bare dratt ned i søla med dette».

Solberg argumenterer for å støtte HRS på grunn av mangfold: «Vi skal ikke finansiere bare de stemmene vi liker». Nettopp derfor er det underlig at regjeringen kutter så hardt i støtten til organisasjoner som jobber for blant annet for å bistå asylsøkere som står i fare for å kastes ut. Som Vårt Land skriver i dag vil NOAS få kraftig kutt i sitt rettshjelpsbudsjett, samtidig som Norge har strammet kraftig inn på sin asyl- og flyktningpolitikk. NOAS representerer slik sett en motstemme til regjeringens politikk.

Høyre har alltid vært opptatt av sivilt samfunn. Ikke minst fordi organisasjoner bidrar til opplæring i demokrati. Det er trist dersom Solberg-regjeringen går inn i historien som den regjeringen som kuttet i støtten, og begrenser sivilsamfunnets mulighet til å tale staten midt imot.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Trond Bollerud

5 innlegg  82 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Frivillig innsats og idealisme blir tydeligvis ikke verdsatt av den blåblå regjeringen. Men skattelette til de som har mer enn nok fra før av, får første prioritet.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Universitetets utdanning av religiøse ledere
1 minutt siden / 142 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
4 minutter siden / 243 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
12 minutter siden / 243 visninger
Peder M.I. Liland kommenterte på
Kagames stille krig mot eksilrwandere
12 minutter siden / 90 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
19 minutter siden / 243 visninger
Ragnar Kristoffersen kommenterte på
Behovet for å opponere
27 minutter siden / 1144 visninger
Trond Bollerud kommenterte på
KrFs vanskelige avveining
38 minutter siden / 1650 visninger
Ragnar Kristoffersen kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
42 minutter siden / 2283 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
44 minutter siden / 243 visninger
Sølve Nicolay Thobro Lauvås kommenterte på
Fylla har ikke skylda. Ansvaret er vårt
rundt 1 time siden / 210 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 1 time siden / 67 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
rundt 1 time siden / 243 visninger
Les flere