Leder

På tide med egen minister

Bistanden kan lett havne i skyggen av alt det andre som statsråden er satt til å bestyre.

Regjeringen overlevde valget og er uforandret siden 11. september. Endringer vil likevel skje i nær fremtid, enten det blir med eller uten Venstre-folk på noen av plassene rundt kongens bord. I midten av september ble det kjent at Børge Brende går ut av regjeringen for å bli president i World Economic Forum. En avskjed i nåde er trolig nært forestående nå som statsbudsjettet er levert.

Som statsråd i Utenriksdepartementet har Brende hatt ansvar for både utenrikspolitikk og bistandspolitikk. Jens Stoltenberg organiserte mannskapet sitt på en lignende måte i fem av de åtte rødgrønne årene, da han ga Erik Solheim ansvaret for både ­bistandspolitikk og klimapolitikk fra 2007 til 2012. Den koblingen var ikke ukontroversiell, men ble av mange også oppfattet som forfriskende og fremtidsrettet.

Mange – særlig de som jobber med og for bistand – ønsker seg likevel en egen minister på dette feltet nå. Få er uenige i at utenrikspolitikk kan flyte over i både klimapolitikk og bistandspolitikk, så det er ikke mangelen på logisk sammenheng som gjør at bindestreksporteføljene har høstet kritikk. Den viktigste innvendingen er at bistanden lett kan havne i skyggen av alt det andre som statsråden er satt til å bestyre.

Dessuten har en minister større tyngde og tilgang på flere talerstoler i relevante internasjonale fora, enn en statssekretær eller en diplomat, påpekte Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust her i avisen i sommer. Han fikk støtte KrF-generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, som flere ganger har gitt uttrykk for tilsvarende bekymring. I forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet før helgen, gjentok hun kritikken av dagens kombiløsning. «Det er stort sett bare mer av det samme, og viser bare hvor viktig det er å ha en egen minister som tar seg av dette store saksfeltet», uttalte KrF-generalen, som selv har vært utviklingsminister, om bistandskapittelet i regjeringens budsjettforslag.

I fjor brukte Norge 1,1 prosent av brutto nasjonalinntekt på utviklingshjelp. Det er mest i verden. Med bare 5,3 millioner innbyggere er vi nummer ni på lista over gavmilde land, målt i rene tall. Bare det i seg selv taler for at vi bør ha en egen minister med ansvar for bistandspolitikken. Statsminister Erna Solberg bør benytte første anledning til å sørge for det. Den muligheten kan komme allerede i statsråd på fredag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder