Spaltist Joanna Bjerga

Hvorfor blir jeg?

Hvorfor velger jeg å være rar? Er jeg helt blåst?

Publisert: 15. okt 2017 / 1911 visninger.

På en konferanse for noen år siden, der omtrent alle medlemmene av mormonkirken i Norge var samlet, ble vi oppfordret til å omfavne rarheten vår.

En mann som vi anerkjenner som en levende apostel i moderne tid, sto på talerstolen og bekreftet det de fleste av oss allerede kjente på: Vi er rare. Vi er ikke bare hoderystende pussige, sett fra et sekulært ståsted, vi skiller oss ut blant andre kristne også.

 

Utenfra

Det kan være slitsomt å stå mellom barken og veden i det uendelige. Da kan det jo være greit å ty til eksegese og kontekstualisering, slik som historikeren Nils August Endresen påpekte i sitt innlegg på Verdidebatt i august i år titulert Religion ser latterlig ut fra utsiden.

Der oppfordret han flere enn mormonene til å forsøke å se seg selv utenfra, som en slags sunn øvelse. Mormonene har jo ikke akkurat valgt å bli parodiert, slik det gjøres i musikalen The Book of Mormon, som nå går sin seiersgang på Det Norske Teatret. Men vi har nå likevel valgt å le med. Selvironi er en god og nødvendig egenskap.

Dumme?

En venninne av meg som vokste opp i mormonkirken, men som forlot troen mot slutten av tenårene, kikket på meg relativt nylig og sa: - Jeg kan forstå at noen som er født inn i kirken kan tro på det, men ikke at en oppegående, selvstendig tenkende person kan konvertere.

Hmmmm. Ikke bare er vi rare, men vi er visst dumme også. (For ordens skyld: vi er fortsatt venner.)

Så hvorfor blir jeg? Hvorfor fortsetter jeg å arrangere livet mitt rundt noe så utrolig, i ordets rette forstand? Tradisjon? Mangel på fantasi? Feighet? Hvorfor velger folk egentlig å tro? (For det er faktisk et valg.) Hvorfor velger jeg å være rar? Er jeg helt blåst?

«Hemmelig venn»

Jeg kan bare snakke for meg selv, og ikke for de nesten 16 millionene mormonene som finnes, eller de 2,3 milliardene som regner seg som kristne i verden.

Jeg tror det dreier seg om relasjoner.

Tidlig i tenårene hadde vi i ungdomsgruppa i kirken et «hemmelig venn»-prosjekt et år. Jeg kan fortsatt huske det lille, runde håndlagde kortet jeg fikk av min hemmelige venn. To små papirsirkler limt sammen, blå skrift på lilla bakgrunn, og et bibel-vers. Matteus 11:28

Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile.

Avlastning

Det hang på oppslagstavlen min i mange år, og det irriterte meg. Kom til meg? Hvordan da? Hva slags hvile skulle jeg få egentlig? Og ville jeg ha den? Det tok noen år før jeg leste det verset i sammenheng med de neste to.

Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er nedbøyd og ydmyk av hjertet. Så skal dere finne hvile for deres sjeler. For mitt åk er gavnlig, og min byrde er lett.

Det gikk enda en stund før jeg lærte hva et åk var, og hvordan fysikkens regler fungerte. At en delt byrde var eksponensielt lettere, og framdriften dermed sikrere. «Å komme til ham» gikk fra å være en uhåndterlig størrelse, til i stedet å bli en livslang prosess. En livslang relasjon.

Trøstesløst

Et personlig forhold til noe større enn meg selv. Et forhold som motiverer meg til å bli en bedre versjon av meg selv, og dermed bedre til å bygge relasjoner med andre.

Dessuten vet jeg ikke hva alternativet skulle vært. Når man først har erfart disse relasjonene, virker alt annet noe trøstesløst. Meningsløst, faktisk.

Derfor lever jeg godt med at jeg oppfattes som rar. At det jeg tror på er lett å latterliggjøre.

Da Jesus spurte de tolv, etter at mange av disiplene hadde forlatt ham, om de også ville gå bort, så svarte Simon Peter ham og sa: - Herre, Hvem skulle vi gå til?

Ja? Hvem skulle jeg ellers gå til?

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Jeg kjenner ikke så godt til mormoner kirken, men undrer på om fortsatt flerkoneri er tillatt . Jeg  tror det forekommer også i Utah, og at det har vært rettsaker angående dette, da de føderale myndigheter mener ikke det er tillatt i USA. Det har vært en TV serie om dette, og den setter mormonerkirken i et underlig lys, synes jeg. Hva er så dette åket som du snakker om her i dette innlegget. Unge mormoner misjonærer går jo rundt på dørene til folk. Er dette en plikt ? Er mormoner kirken i USA mye forskjellig fra i Norge ? Hva mener du med at din venninne forlot troen. Kanskje hun bare gikk ut av mormoner kirken og fortsatte i et vanlig kristent samfunn, med troen på Bibelen og dets innhold i behold ? Problemet for mange med henblikk på mormonerkirken er at dere bruker Mormons bok i tillegg til Bibelen. Jeg tror kun Bibelen er Guds suverene Ord inspirert av Gud. Jeg mener at bøker som ikke stadfester dette tydelig ikke kan støttes. Jeg tror ikke på noen åpenbaringer som ikke er tydelig Bibelbaserte. Dette er nok er problem mange kristne har i forhold til mormonerkirken

Svar
Kommentar #2

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Hei Johannes.

Mange gode spørsmål her.

1) Nei, flerkoneri er ikke tillatt lenger. Det ble praktisert i et begrenset omfang i kirken i USA i perioden 1840 til 1890, men spørsmålet ditt viser at det er en ganske seiglivet myte å ta ta knekken på. Det finnes riktignok noen små utbrytergrupper som fortsatt praktiserer polygami i USA men de siste tallene jeg kjenner til anslår at det dreier seg om mellom 10 til 20 tusen personer, og at de blir stadig færre. TV-seriene du nevner gir disse utbrytergruppene uforholdsmessig mye oppmerksomhet etter mitt syn, og som du sier, setter de mormonkirken i et underlig lys. Som sammenligning kan du si at fundamentalistiske grupper innen Islam, som utgjør en forsvinnende liten del av verdens muslimer, men får mye oppmerksomhet, gjør at mange utenforstående tror at de representerer alle muslimer. Det gjør de altså ikke.

2) Åket jeg snakker om er et arbeidsverktøy som bøndene brukte før i tiden, og som var en godt kjent del av hverdagslivet på Jesus tid.  Definisjonen jeg fant er som følger: «Et åk er et redskap som brukes til å utjevne vekt. Oftest er det på norsk et bæreredskap til å legge over skuldrene, et redskap som gjør det mulig å bære tyngre vekt enn en ellers hadde klart fordi belastningen blir riktig plassert.»

3) Misjonstjenesten til misjonærene er frivillig, og som regel betalt av egen lomme.  I den grad det er en plikt, så er det fordi vi tar misjonsbefalingen i Bibelen ganske bokstavelig. Misjonærene banker ikke så mye på dører lenger, men forsøker å komme i tale med menneskene de møter ellers.

4) Er mormonkirken forskjellig i USA og Norge? Både ja og nei. Selve Evangeliet og kirkens organisasjon er den samme over hele verden, men det er klart at det oppstår kulturelle forskjeller i de forskjellige landene der kirken finnes. Noen steder er kirken et majoritetslivssyn, men de fleste steder i verden er vi en liten minoritet. Her i Norge er vi for eksempel under 5000 medlemmer totalt.

5) Venninnen min som gikk ut av kirken har nok forlatt troen, ja. I min erfaring er det faktisk sjelden at folk forlater mormonkirken for å fortsette i et annet kristent trossamfunn.

6) Det at vi tror på Mormons Bok i tillegg til Bibelen, er nok som du skriver, en grunn til at mange ‘vanlige’ kristne har problemer med mormonkirken. Men det bunner i en misoppfatning om hva Mormons Bok faktisk er. Mormons Bok bekrefter Bibelens sannheter, og hele hensikten med boken er ‘å overbevise jøde og hedning om at Jesus er Kristus, den Evige Gud, som åpenbarer seg for alle nasjoner ‘ (tatt fra bokens tittelside). På samme måte som flere vitner som forteller samme historie om noe de har opplevd styrker sannsynligheten for at det de forteller er sant, så tror vi at Mormons Bok gjør at det vi kan lese i Bibelen også blir mer sannsynlig.

Håper du fikk svar på det du lurte på, og skulle du ha flere spørsmål er det bare å komme med dem. :-)

1 liker  
Svar
Kommentar #3

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Takk for raskt svar. Men det store spørsmålet er fremdeles Mormons bok. Du sier den er basert på Bibelen. Jeg tror ikke det.Den henviser til profeter som i fortiden har levd på det amerikanske kontinent. Bibelen sier ikke noe om dette. Den har visstnok likheter med Bibelens budskap, og det er det jo som er farlig her, mener jeg. Likheter, ja. Men ikke samsvar. Boken som består av 12 bøker, skal være et sammendrag av Mormons opptegnelser på et budskap på graverte gullplater som ble fullført av sønnen Moroni etter farens død som begravde platene ned i en steinkiste i staten New York. Han kom deretter som engel til Joseph Smith tidlig  på 1800 tallet som viste han hvor steinkista var. Slik at Smith kunne oversette opptegnelsen. Det er heller ikke bevist at de gamle folkeslagene, nephittene og lamanittene har eksistert, overhodet. Selv mormonernes egne arkeologer klarer ikke å finne troverdige bevis. Mormons bok snakker om en stor krig der millioner mennesker døde. Det er hverken funnet skeletter eller våpen etter en slik stor krig. Altså er det  mange argumenter som tilsier dette er oppdiktet og ikke reelt. Og selv om deler av Bibelen finnes i bøkene, så beviser det på ingen måte at de er basert på Bibelens sannheter. Kun Bibelen er inspirert av Gud selv. Det er Hans eget Ord og den eneste sannheten.

Svar
Kommentar #4

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Og bare et spørsmål til. Om det er så du sier at Mormons bok bekrefter Bibelens sannheter, hvorfor kan ikke da disse misjonærene som blir sent ut for 2 år eller 18 måneder på egne oppsparte midler, ofte, kun ta med seg Bibelen og undervise ut fra den?. Det trengs, etter min mening, overhodet ikke noen andre bøker i tillegg til Bibelen. Det er kun den som er Guds suverene ord

1 liker  
Svar
Kommentar #5

Sandra Solsvik

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Synes  det er merkelig at en menighet kan se på seg selv som rare.

Selv om den av utenforstående og sekulære kan bli sett på og hengt ut som det.

Synes ikke at det er rett av deg å se på deg selv som rar selv om du er mormoner.  

Jesus sa at de som tror på han skulle være hellige da han var hellig. 

Enhver er ansvarlig for seg selv og den lære / religion en har lært og vokst opp med. Det betyr at en som ung eller voksen må ta et valg om denne læren er rett, og om det er en religion en kan stå for og ha lysst til å lære videre til andre.

Det er viktigt å være kritisk til det en lærer, og virkelig sette seg inn i om dette er rett.  En kan ikke være i en menighet pga. gode relasjoner.                                               Men en skal være i en menighet med Gud og Jesus i sentrum.                                       Og hvor en føler det er utvikling til å bli bedre kjent med Jesus, Frelseren.                  Der troen på Jesus er sann er det hele tiden åndelig utvikling.                                      Om en føler og forstår at noe ikke er riktig i en lære eller menighet, - så er det et ansvar en må ta for å finne det riktige og sanne.                                                          En må ikke bli "låst" for da sitter en fast. Og vil da visne på innsiden.                               Det er alltid en mulighet i dagens samfunn til å finne det rette.                                 Jesus sa: Let og dere skal finne -  Bank på og det skal lukkes opp for dere.

Og husk at de som har Jesus som sin Konge skal være hellige.

1 liker  
Svar
Kommentar #6

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Har du vært på Wikipedia for å finne den informasjonen der? Det er dessverre mye feil der. Det er bedre å gå til kilden. :-) 

 Jeg sier ikke at den er basert på Bibelen, jeg sier at den bekrefter Bibelen. 

Misjonærene har alltid med seg både Bibelen og Momons Bok når de underviser. Jeg anbefaler deg å lese boken, jeg. Og så kan du gjøre opp din egen mening, Jeg kan ordne det så du får en levert på døren, jeg. :-)  

Bokens kritikere har faktisk aldri klart å diskreditere boken. 

Jeg kom til å tenke på en andakt jeg hørte for en tid tilbake om akkurat det. Her er link, hvis du er nysgjerrig. Ja, det er et medlem, så nei, ikke objektiv, men likevel. 

https://teknik.byu.edu/talks/tad-r-callister_book-mormon-man-made-god-given/

1 liker  
Svar
Kommentar #7

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Litt flåsete av meg...

Publisert 5 måneder siden

Hei Sandra. 

Takk for kommentaren din.  Jeg må nok foklare litt. Apostelen brukte uttrykket fra  1. Peter 2:9 i ESV versjonen av Bibelen på Engelsk. Der snakker Peter om 'a peculiar people', som i utvalgt eller særskilt. Ordlyden er endret i nyere oversettelser av Bibelen.  Men oversetteren sto litt fast, og oversatte det til rar. Forsamlingen ble litt lattermild. Likevel er det ikke helt feil at vi kan oppfattes som litt merkelige. 

Du har helt rett i at man ikke kan bli i en menighet på grunn av gode relasjoner   til andre mennesker. Men hele poenget mitt var at det er min personlige relasjon til Frelseren som gjør at jeg blir. Og det påvirker mine relasjoner til andre. Det første og største bud, vet du?

Det er absolutt viktig å være kritisk til det man lærer og sette seg inn i om det er rett. Jeg tror ikke noen ville valgt å forbli i kirken dersom de ikke følte og opplevde at det var rett - nettopp fordi det innebærer en god del latterliggjøring, blant annet. 1 liker  
Svar
Kommentar #8

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Det er jo det som er det store problemet med Mormons lære. Du sier den BEKREFTER Bibelen men er ikke BASERT på den. Det er jo en himmelvid forskjell på de. Om en religiøs bok ikke er basert på Bibelen, så må jeg dessverre, mene at det er falsk lære sett fra et Bibelsk synspunkt. Hvordan kan man da vite at denne engelen, Moroni, virkelig var fra Gud ? Jeg tror ikke det, men at han var et sendebud fra Guds fiende, for å skape forvirring angående den ene sanne lære. Vi vet jo at Djevelen kan framstå som en lysets engel.  Jeg må da også vise til Paulus advarsel i Gal kap 1,8-9 "Ja, om vi selv, ja, om en engel fra himmelen skulle forkynne dere et annet evangelium enn det vi forkynte dere, forbannet være han!. Vi har sagt det før, og jeg gjentar det nå: Hvis noen forkynner dere et annet evangelium enn det dere har mottatt, forbannet være han". Ja, vi ser her en dobbel advarsel fra Paulus. Og det er jo nettopp det Mormonerkiren lærer. Et evangelium i tillegg til det som står i Bibelen. Vi vet jo også at det er kommet fram at Joseph Smith praktiserte polygami. Vi vet at Gud er god, og at vi får sjansen til omvendelse om vi sitter fast i en lære som ikke kun er basert på Bibelen. Det er eneste vei ut, tror jeg

Svar
Kommentar #9

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Bokens kritikere har faktisk aldri klart å diskreditere boken. 

Nuvel.

Mange vil mene at et totalt fravær av arkeologiske, genetiske og lingvistiske bevis for at Amerikas urbefolkning er etterkommere etter jøder, i kombinasjon med de mange anakronismene i Mormons bok, er rimelig diskrediterende.

2 liker  
Svar
Kommentar #10

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

definisjon på evangelium?

Publisert 5 måneder siden

Det blir nok et definisjonsspørsmål Johannes. Vi mener ikke at det er et 'annet evangelium' vi forkynner. Evangelium betyr gode nyheter, og de gode nyhetene er at frelse er mulig gjennom Jesu forsoning for alle som vil ta imot den. 

Et par av mine yndlingsvers fra Mormons Bok er disse to:

2. Nephi 25:26

Vi taler om Kristus, vi gleder oss i Kristus, vi forkynner om Kristus, vi profeterer om Kristus, og vi skriver i overenstemmelse med våre profetier så våre barn kan vite hvilken kilde de kan se hen til for å få forlatelse for sine synder.

Og Moroni 10:32

 Ja, kom til Kristus og bli fullkommengjort i ham, og nekt dere all ugudelighet. Og hvis dere nekter dere all ugudelighet og elsker Gud av hele deres makt, sinn og styrke, da er hans nåde tilstrekkelig for dere, så dere ved hans nåde kan bli fullkomne i Kristus. Og hvis dere ved Guds nåde er fullkomnei Kristus, kan dere på ingen måte fornekte Guds kraft. 

Ha en fin kveld!

2 liker  
Svar
Kommentar #11

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Holder det da ikke med kun Bibelen ? Er ikke den god nok alene ? Den alene er inspirert av Gud selv som det står.Det som står der holder for alle situasjoner. Vi trenger ikke noe i tillegg ! Mormons bok er det ikke. Den heter på engelsk: The book of Mormon another testament of Jesus Christ. Vi trenger ikke et nytt testamente av Jesus Kristus. Vi har det alt i nåværende Bibel. Vær du trygg: jeg  kommer aldri til å endre oppfatning om dette og håper andre heller ikke vil gjøre  det. Les Galaterbrevet 1,8-9 nøye og tenk etter. Der har vi svaret fra Bibelen som er Sannheten vis-a-vis Løgnen

Svar
Kommentar #12

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Det finnes etterhvert plenty, faktisk.  Men fysiske bevis er ikke det som gjør boken så enestående. Det er den åndelige dimensjonen som gjør det. 

1 liker  
Svar
Kommentar #13

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Sukk.

Publisert 5 måneder siden

Det er ikke min oppgave eller mitt ønske å overbevise noen. 

Men du kan jo ta en titt i Ezekiel 37, 15-17 eller Johannes 10:16

Hvis Gud elsker alle sine barn like mye, er det da så utenkelig at han kan ha sørget for at andre folkeslag også fikk tilgang til evangeliet? 

Bare en liten tanke til slutt: Hvis Bibelen var nok, ville det ikke oppstått så uendelig mange motsetningsfylte tolkninger av den, og så mange forskjellige kristne trosretninger...

Svar
Kommentar #14

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Det finnes etterhvert plenty, faktisk.  Men fysiske bevis er ikke det som gjør boken så enestående. Det er den åndelige dimensjonen som gjør det.

Nei, det gjør faktisk ikke det.

At det er den åndelige dimensjonen som er viktig for deg kan jeg akseptere. 

Jeg har ikke noe ønske om å frata deg ditt "testimony", men jeg kan likevel ikke la en uttalelse om at "kritikere har faktisk aldri klart å diskreditere" Mormons bok bli stående uimotsagt.

1 liker  
Svar
Kommentar #15

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Hvis Bibelen var nok, ville det ikke oppstått så uendelig mange motsetningsfylte tolkninger av den, og så mange forskjellige kristne trosretninger...

Det finnes jo faktisk også en god del motsetningsfylte tolkninger og forskjellige trossamfunn som tar utgangspunkt i Joseph Smith jr....

Svar
Kommentar #16

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Touché. :-D Nåja. Ikke så mange, men noen, det har du rett i. 

Svar
Kommentar #17

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Takk!

Publisert 5 måneder siden

Det er fint at du ikke ønsker å frata meg vidnesbyrdet mitt. Setter pris på det. Men hvor har du det fra at det ikke finnes noe som underbygger at Mormons Bok er det det fremstår som? 

Svar
Kommentar #18

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Men hvor har du det fra at det ikke finnes noe som underbygger at Mormons Bok er det det fremstår som? 

Det er rett og slett ingen historikere eller forskere innen genetikk og lingvistikk utenfor Mormonerkirken som aksepterer Mormons bok som historisk (og det er til og med noen innenfor Kirken som askepterer at Boken ikke er en historisk kilde, men som isteden legger vekt på det åndelige.)

Svar
Kommentar #19

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Nuvel...

Publisert 5 måneder siden

Det er kanskje litt mye å forvente at forskere utenfor skal bry seg med å bevise sannhetsgestalten i våre hellige skrifter. Men det finnes seriøs forskning som tar for seg innholdet både induktivt og reduktivt. 

Her er noen få eksempler: 

https://www.fairmormon.org/evidences/Main_Page

https://ldsmag.com/article-1-14946/

http://www.mormoninterpreter.com/events/2015-exploring-the-complexities-in-the-english-language-of-the-book-of-mormon/

Jeg er da heller ikke forsker. Selv om jeg elsker å lese om nye funn som dukker opp og bekrefter det jeg tror på, så er det fremdeles den åndelige dimensjonen som appellerer til meg. 


Svar
Kommentar #20

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Det kan sikkert være ulike tolkninger av deler av Bibelen. Men som en helhet står Bibelen fast som Guds Ord og er uforanderlig over tid. Det er mange som prøver å betvile dens troverdighet, men det influerer ikke dens påstand om  at den er inspirert av Gud selv. Om ikke det er tilfelle ville den være en helt vanlig bok uten en fast grunnvoll, som  også etter min mening også Mormons bok er. Et menneskeverk av en bok står da igjen og grunnlaget for den kristne tro vil falle i grus om man ikke står stødig på Ordet. Man ville da sette seg som dommer over Gud og la menneskelige tanker overta med den følgen at disse da overtar Ordets autoritet.Man tviler på at fasit er riktig. Det fører til kaos og splittelse. Mormons bok er del av dette, dessverre. Igjen henviser jeg til Galaterne 1,8-9. Mange burde lese disse versene og ta lærdom av dem

Svar
Kommentar #21

Carl Wilhelm Leo

4 innlegg  610 kommentarer

The show must go on ?

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Der oppfordret han flere enn mormonene til å forsøke å se seg selv utenfra, som en slags sunn øvelse. Mormonene har jo ikke akkurat valgt å bli parodiert, slik det gjøres i musikalen The Book of Mormon, som nå går sin seiersgang på Det Norske Teatret. Men vi har nå likevel valgt å le med. Selvironi er en god og nødvendig egenskap.

Jeg er i tvil her. "Å kunne se seg selv fra siden" (Vinje) er så sin sak , men når det gjelder vår kristne religion begynner dette å bli påtrengende talentløst.

Det Norske Teater kan trygt sette opp en komedie og satire over kristen tro , denne gangen Mormonerne. 

Tidligere produksjon av "South Park"borger for det kunstneriske nivå.

https://www.youtube.com/watch?v=GlOuBNx2d3k

 Åndspygmeer?

 Au contraire - det er jo "in", stor kunst , åndelig visdom og politisk korrekt å harselere over den kristne religion , det er så gøyalt  og billettene -rives vekk . Business er business.

Men når vil Det Norske Teater sette opp en komedie om Islam ? (Etter å ha reforhandlet teaterets forsikringer  vil jeg formode ).

Safety First ; Harselas med den kristne religion er sunt og riktig, harselas med Islam er rasisme og fascisme.

Ref. Aasvestad , kommentar nr 14.

sitat

"Jeg har ikke noe ønske om å frata deg ditt "testimony", men jeg kan likevel ikke la en uttalelse om at "kritikere har faktisk aldri klart å diskreditere" Mormons bok bli stående uimotsagt."

sitat slutt

Dette dreier seg om tro og religion ,   og ikke om hva en eller annen forsker kan bevise eller motbevise .Flere tusen år tilbake. 

 Og hvorfor er det så viktig at mormonernes lære ikke skal stå "uimotsagt". Det er jo helt uinteressant dersom man ikke har ny dokumentasjon.

NRK`s kulturavdeling er begeistret , som forventet:

https://www.nrk.no/kultur/melding-av-the-book-of-mormon-1.13670878

Vi ser i dag at kristendommen i landet vårt systematisk undergraves,også fra enkelte faste plasser i Stortinget og nå sist som teaterunderholdning.

 

2 liker  
Svar
Kommentar #22

Anne-Margrethe Svanes

0 innlegg  6 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Jeg tipper at mange av dere ikke har lest Mormons bok, men det har jeg, og det er ingen ting i den som strider med Bibelen. Tvert om. Mormons bok og Bibelen er helt  synkroniserte når det kommer til evangeliet: Vi er barn av en himmelsk Fader som elsker oss. Vi er søsken. Jesus er Messias og vår Forløser. Det er kun gjennom ham vi mennesker kan komme tilbake til vår Fader.  Han ber oss holde budene og elske hverandre og tjene hverandre. Hele Mormons bok handler om Frelseren og hans forsoning. Herren sier "Følg meg!" like mye i Mormons bok som i Bibelen. Jeg personlig er kjempeglad i begge disse bøkene og likestiller dem, nettopp fordi de vitner om det samme, sanne evangeliet. Hvis man har et vitnesbyrd om Bibelen, så er det selvmotsigende å kritisere Mormons bok. Det vet enhver som har lest dem begge. Eneste måte å finne ut om Mormons bok er sann, er å lese den.

1 liker  
Svar
Kommentar #23

Tor Egil Hansen

11 innlegg  508 kommentarer

Ikke?

Publisert 5 måneder siden
Anne-Margrethe Svanes. Gå til den siterte teksten.
det er ingen ting i den som strider med Bibelen. Tvert om. Mormons bok og Bibelen er helt  synkroniserte når det kommer til evangeliet

Det kan diskuteres. James White har flere eksempler på at det ikke er tilfellet, i denne korte videoen(ca 14 min): https://www.youtube.com/watch?v=ijUc7NI2O28

For de som har tid til å lære mer, finnes det en rekke videoer hvor han diskuterer med mormonere. Han hevder f.eks at Islam står nærmere Kristendommen enn Mormonere.

Trådstarter skriver at Mormons bok bekrefter Bibelen. Det samme gjør Koranen, men det hjelper ikke stort når budskapet faktisk er annerledes.

Svar
Kommentar #24

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Det er jo nettopp det at Mormons bok ser ut til å være så synkronisert mot Bibelen som gjør den så farlig. Den er skrevet for å villede mennesker at den kan likestilles med Bibelen og at den bekrefter Bibelen. Men den er IKKE Guds Ord som er den eneste bok som  er inspirert av Gud selv, som vi leser. Hvorfor skal vi da ha en bok i tillegg til Bibelen ? Er ikke Bibelen og dens budskap bra nok ? Mormons bok er med å forføre folk til å tro at den er et evangelium som kan sidestilles med Bibelen. Jeg viser igjen til Galaterne 1,8-9 der Paulus advarer sterkt mot dette. Og ikke uten grunn. Hvordan kan man da være så skråsikker på at engelen Moroni virkelig var en utsending fra Gud ? Jeg utmaner Ann-Margrethe Svanes til å svare på det siste spørsmålet mitt med henvisning til ovennevnte Bibelvers

Svar
Kommentar #25

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Galaterne 1,8-9

Publisert 5 måneder siden

Jeg tror jeg skjønner hva du sikter til. den fullstendige tittelen på Mormons Bok er på engelsk 'Another Testament of Jesus Christ'. På norsk er det blit oversatt til 'et annet vitensbyrd om Jesus Kristus'. 

Another i denne betydningen betyr ikke et annet, men et ytterligere. Personlig mener jeg at det hadde vært bedre å ha oversatt den norske tittelen til nettop det: Et ytterligere vitne om Jesus Kristus. (Ikke annet som i annerledes.) Utfordringen min består. Les boka selv, og gjør deg opp din egen mening. :-)


Svar
Kommentar #26

Kjell Haugen

6 innlegg  1370 kommentarer

Takk for en god artikkel.

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
vi skiller oss ut blant andre kristne også.

Jeg har alltid sett på Matteus 13:30 "La dem begge vokse sammen.." i møte med andre medtroende i Kristus. Mormonerne er noe tilbakeholdne med sin  måte å uttrykke sin tro på,  med sine varianter av skapelsen , gudebilder og forskjellige presteskap og tanker om fremtidens evigheter.  Forstår at dette er omfattende emner men finnes det noen offentlig informasjon om slike ting ( youtube eller noe tilgjengelig tekst for oss som egentlig trenger boken "Mormons for dummies".)

Gud er stor og vi ser alle bare vår bak side av den samme Gud  vi følger etter.

3 liker  
Svar
Kommentar #27

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Det er da bare et definisjons begrep, og det er jo likevel lett å se at mormonerne sidestiller Mormons bok med Bibelen. Som du sikkert forstår er jeg ikke enig her. Bare et grunngitt spørsmål til deg også, da dette etter det jeg forstår er en riktig beskrivelse i boken: Mener du da at engelen Moroni som fortalte Smith hvor tavlene lå , at denne engelen var en utsending fra Gud? Fint om du kan svare på dette på en klar måte og hvordan du grunngir dette. Det vil jo da være grunnleggende for forståelsen av Mormons bok samt denne religionen. Trenger vi da et ytterligere vitne om Jesus enn det som står i Bibelen. Jeg tror ikke det

Svar
Kommentar #28

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Fint at du nevner Matt 13,30. Men det er vel best å sitere hele verset, så vi ser hva det omhandler. Jeg har tidligere vist til Galaterne 1,8-9 som er meget sentrale vers i denne sammenheng. Det er også info om mormonerne på youtube.com  med Dr.James White: Presentation of mormonism

Svar
Kommentar #29

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Mormonism for dummies

Publisert 5 måneder siden
Svar
Kommentar #30

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Moroni

Publisert 5 måneder siden

Hvordan kan man egentlig være skråsikker om noe som helst som har med tro å gjøre? Var man skråsikker, ville det jo ikke vært tro lenger. 

Jeg tror at engelen Moroni var et sendebud på oppdrag fra Gud, ja. Begrunnelsen min er at jeg har lest boken, lest historien rundt fremkomsten av boken, og har ingen grunn til å tvile på at den stemmer. 


Svar
Kommentar #31

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

James White

Publisert 5 måneder siden

Jeg er hjemme med influensa i dag. Aldri så galt at det ikke er godt for noe... Jeg tok meg tid til å kikke på videoen du linket til. Det var et interessant perspektiv, men det var jo ikke akkurat balansert eller korrekt... Det er faktisk ikke slik at bare fordi det ligger på nett, og vedkommende har en doktograd, at det de sier stemmer, men det vet du jo. 

Det fascinerer meg stadig at det finnes personer der ute som føler seg berettiget og forpliktet til å 'redde' andre fra deres personlige tro og overbevisning når den ikke er på linje med deres egen. 

Svar
Kommentar #32

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Det fascinerer meg stadig at det finnes personer der ute som føler seg berettiget og forpliktet til å 'redde' andre fra deres personlige tro og overbevisning når den ikke er på linje med deres egen. 

Er det ikke nettopp derfor Mormonerkirken sender ut misjonærer?

Svar
Kommentar #33

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Nei

Publisert 5 måneder siden

 Misjonærene våre inviterer de som måtte være interessert til å vite mer om kirken og finne ut for seg selv. Du vil ikke finne angrep på andres tro eller livssyn hos oss. 

1 liker  
Svar
Kommentar #34

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Du vil ikke finne angrep på andres tro eller livssyn hos oss.

Men i misjon ligger det jo en grunntanke om at misjonærenes religion er bedre eller sannere, ellers hadde det jo ikke vært noe poeng i å drive misjon.

Svar
Kommentar #35

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Forskjell

Publisert 5 måneder siden

Det er forskjell på misjonæarbeid og angrep på andres tro, synes du ikke?  Det synes i alle fall jeg. Det er forskjell på å fortelle om det en selv tror på og invitere andre til å finne ut mer om det for sin egen del, og det å forsøke å latterliggjøre eller rakke ned på det andre tror. 

Jeg er glad i følgende sitat av en av våre tidligere profeter, Gordon B. Hinckley: 

“Let me say that we appreciate the truth in all churches and the good which they do. We say to the people, in effect, you bring with you all the good that you have, and then let us see if we can add to it. That is the spirit of this work. That is the essence of our missionary service” Svar
Kommentar #36

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Det er forskjell på misjonæarbeid og angrep på andres tro, synes du ikke?  Det synes i alle fall jeg. Det er forskjell på å fortelle om det en selv tror på og invitere andre til å finne ut mer om det for sin egen del, og det å forsøke å latterliggjøre eller rakke ned på det andre tror. 

Vel, i misjonsarbeid ligger det implisitt et angrep på andres tro.

Men ja, man kan misjonere og mene at sin egen religion er den beste og sanne uten  å forsøke å latterliggjøre eller rakke ned på det andre tror. 

Problemet er at forskjellige individers opplevelse av hva som er latterliggjørende er ulik. Er det å "rakke ned på det andre tror" hvis man kritiserer deres profeter og hellige skrifter?


Svar
Kommentar #37

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Det kommer an på hva du legger i 'kritiserer'

Publisert 5 måneder siden

Kritikk trenger jo ikke alltid være negativ. :-)

Svar
Kommentar #38

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.

Jeg er glad i følgende sitat av en av våre tidligere profeter, Gordon B. Hinckley: 

“Let me say that we appreciate the truth in all churches and the good which they do. We say to the people, in effect, you bring with you all the good that you have, and then let us see if we can add to it. That is the spirit of this work. That is the essence of our missionary service” 

Men samtidig lærer Mormonerkirken at den er "den eneste sanne og levende kirke på hele jordens overflate som jeg, Herren, har velbehag i" . (Lære og pakter, 1:30)

Svar
Kommentar #39

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Kritikk trenger jo ikke alltid være negativ.

Vel, hvis jeg sier at Mormons bok ikke er historisk og at Koranen ikke er en åpenbaring fra Gud, så vil jo det oppleves negativt av mennesker som tror at Mormons bok er historisk eller at Koranen er en åpenbaring fra Gud.

1 liker  
Svar
Kommentar #40

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Puslespill

Publisert 5 måneder siden

Jeg liker å sammenligne 'sannheten' med et puslespill. Mange religioner har mange av brikkene på plass. Likevel påstår vi freidig nok at vi har *alle* brikkene. Og det er nok det som oppleves som provoserende av enkelte. 

Du kan gjerne si at Mormons Bok ikke er historisk, og at Koranen ikke er en åpenbaring fra Gud, men det er en påstand. Den er like vanskelig å 'bevise' som min. ;-)

Svar
Kommentar #41

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Den er like vanskelig å 'bevise' som min.

At min påstand om at Mormons bok ikke er historisk er like vanskelig å bevise som din påstand om den er historisk, er jeg ikke enig i.

I det spørsmålet må vi nok være enig om å være uenige...

Svar
Kommentar #42

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

En liten anekdote

Publisert 5 måneder siden

Jeg hadde en tante i USA. Hun sa at de beste naboene man kunne ha var mormonere og homofile.

Svar
Kommentar #43

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

akkurat det jeg skulle si

Publisert 5 måneder siden

:-) 

Svar
Kommentar #44

Joanna Bjerga

15 innlegg  49 kommentarer

Det høres riktig ut.

Publisert 5 måneder siden

Min første tanke var at de beste naboene sannsynligvis er homofile mormonere. (Ja, de finnes.) 

Svar
Kommentar #45

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Jeg er skråsikker på at Bibelen og dets budskap er riktig. Å være skråsikker på Moroni som sendebud fra Gud ut fra en bok man har lest forundrer meg

Svar
Kommentar #46

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Du sier sannheten er et puslespill. Det høres jo da virkelig innfløkt ut. Jesus sier: Jeg er Veien, Sannheten og Livet. Og det tror jeg absolutt. Den er ikke et puslespill overhodet, men svært enkel. Sannheten presenteres i Bibelen, og kun det som bygger på den. Alt annet er det motsatte av Sannheten.

Svar
Kommentar #47

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Ja, influensa er ikke godt å stri med. Det sier jeg ut fra erfaring. Så ha en god bedring. Ta ikke mine innlegg personlig. Dette handler om mitt syn på Mormonerkirken. Jeg finner det er best å bli informert av nøytral informasjon, og ikke kun det LDS presenterer. For det vil jo være ensidig. Jeg har sett på en del info og må si jeg er forskrekket. Det blir jo sagt at det Mormonerkirken og dets bok står for bekrefter Bibelen. Jeg ser nå at jeg har tatt feil. Den gjør absolutt ikke det. Og dette er kun i startfasen om min viten om LDS. Det vises til at Smith drev både med polygami og det okkulte. Han skal ha hatt flere syner. Det er påstått av denne kirken at de har fått eneretten på åpenbaringen om de Bibelske sannheter. Mormonerne undergraver Bibelen for å si det slikt. Bare for kort å nevne, så lar man seg døpe for de døde. Man inngår ekteskap som er evigvarende. Om man har en mann eller kone som ikke lever opp til forventningene som kirken krever, så blir man oppmuntret til skilsmisse. Medlemmer  av LSD, viser statistikk i USA, blir oftere skilt enn gjennomsnittet og det er flere selvmord enn gjennomsnittet. Det er snakk om at vi skal bli Guder og Gudinner i den neste verden. Det er snakk om sprirituelle barnefødsler. Det er snakk om at Jesus hadde tre koner, og at han og Lucifer er spirituelle brødre. En svært så komplisert religion viser det seg. Man kan jo bare også google på youtube.com : Truth about Mormonism exposed. Interressant. Fint at dette temaet kom opp på dette forum, for da kan vi få sannheten om Mormonerkirken fram i lyset. Det er også vanlig at om man forlater kirken, mister man kontakten med både familie og venner som fremdeles står der. Mange triste vitnesbyrd om dette. Mormonerkirken leder , etter min mening , folk inn i trelldom og loviskhet. Det er bare Jesus og Hans fullkomne verk som kan sette bundne mennesker fri. Helt fri

Svar
Kommentar #48

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Johannes Taranger. Gå til den siterte teksten.
Jeg er skråsikker på at Bibelen og dets budskap er riktig. Å være skråsikker på Moroni som sendebud fra Gud ut fra en bok man har lest forundrer meg

"Skråsikker" bør man aldri være.

1 liker  
Svar
Kommentar #49

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  1959 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Johannes Taranger. Gå til den siterte teksten.
Man kan jo bare også google på youtube.com : Truth about Mormonism exposed

LDS sine hjemmesider er ikke nøytrale, nei, men det tviler jeg også sterkt på at en YouTube-video med et navn som "Truth about Mormonism exposed" er.

Når vi snakker om YouTube, så kan jeg anbefale kanalen Mormon Stories. Den er kanskje ikke nøytral, de fleste av de som blir intervjuet har forlatt eller blitt kastet ut av Mormonerkirken, men den forsøker ihvertfall å være balansert, også personer som har blitt værende i kirken blir intervjuet.

Svar
Kommentar #50

Johannes Taranger

2 innlegg  373 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Dette har da med tro å gjøre. Det er en gave fra Gud, og ikke av oss selv. Troen avler da sikkerhet i ens indre om at Bibelen er sann med sitt budskap om Jesus og frelsen av nåde

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Brynjar Wetteland kommenterte på
Kagames stille krig mot eksilrwandere
rundt 2 timer siden / 173 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 4 timer siden / 2659 visninger
Rune Eidsaa kommenterte på
Ytringskultur eller tidsåndens diktatur?
rundt 5 timer siden / 777 visninger
Odd Sverre Hove kommenterte på
Farvel, Oslo
rundt 5 timer siden / 616 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 5 timer siden / 351 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 6 timer siden / 2659 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 6 timer siden / 351 visninger
Rune Staven kommenterte på
Eksisterer det en evig pine?
rundt 6 timer siden / 689 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
rundt 7 timer siden / 309 visninger
Les flere