Kommentar

Høstens bikkjeslagsmål

Utover torsdagen ble KrF og Venstres analyser stadig likere: Det blåblå budsjettet rammer KrF betydelig hardere enn Venstre. I KrF snakkes det allerede om bikkjeslagsmål.

Da KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad entret talerstolen i Stortinget, etter finansminister Siv Jensens budsjettframlegg, framsto han både positiv og konstruktiv. Han mente budsjettet i utgangspunktet var godt. I Stortingets vandrehall ble en hard budsjettkamp nærmest avblåst. Det samme så vi for tre år siden, da tidligere finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversens første kommentarer var svært positive.

Kutt i kjernesaker

Men akkurat som for tre år siden, ble stemningen sakte men sikkert dårligere utover dagen i KrF-korpset. Da hadde både stortingsrepresentanter og rådgivere fått bedre oversikt, og funnet en rekke kutt i saker som er viktige for KrF.

I kulturbudsjettet fant de blant annet et kutt – tilsvarende 30 prestestillinger – i Den norske kirke. Kirkerådsdirektøren uttaler til Vårt Land at dette er en trussel for folkekirken i hele landet. Dette kommer nemlig på toppen av 50 stillinger som allerede er fjernet det siste året.

Regjeringen har også lagt opp til en betydelig reduksjon i antallet kvoteflyktninger, til tross for at FN har bedt Norge om å ta imot flere. Også bistandsbudsjettet var en skuffelse for KrF.

Disse sakene kommer på toppen av at regjeringen vil fjerne katteklasse 2, som gir skattelettelse for familier med en hjemmeværende ektefelle. En ordning KrF har måttet forhandle inn igjen i statsbudsjettet to ganger tidligere, under Erna Solbergs regjeringstid.

Sjakk matt

Sentrumspartiene har tidligere måttet bruke store deler av sin politiske kapital på å rette opp i blåblå kutt, heller enn å kjempe inn nye saker i budsjettet. Det har fått både Venstre og KrF til å kjenne seg maktesløse og satt sjakk matt. Det har gitt dem en følelse av at deres rolle er å gjøre et blåblått budsjett mindre usosialt. Etter valgnederlaget var det mange i KrF som var bitre over at de ikke fikk uttelling for denne usynlige jobben.

Også i år kommer det flere kutt som i KrF oppfattes som usosiale. En nedjustering i dagpengeordningen vil ramme arbeidsledige. Dessuten legges det opp til at enslige forsørgere får 13 prosent mindre. Også de ideelle aktører på rusfeltet får betydelig mindre penger. Den samme gjelder pleiepengeordningen til resurskrevende tjenester i kommunene.

Gråere budsjett 

Til tross for at årets budsjett generelt blir ansett som et grått, kjedelig og stramt budsjett, framstår det trolig gråere og strammere for KrF enn for både de blåblå og for Venstre. I KrF var flere regelrett fortvilte over at de må ta omkamp på gamle seiere. I KrF-korridorene blir det regelrett snakket om at høstens budsjettforhandling vil bli et «bikkjeslagsmål».

Blant både KrFs og Venstres folk sa flere i bakgrunnssamtaler at KrF blir rammet betydelig hardere enn Venstre. Blant Venstres folk ble de blåblå kuttene i KrFs hjertesaker omtalt som «målrettede».

Kanskje er denne analysen ikke helt feil. I Høyre sier flere at KrF nå må forstå at dersom de hadde vært «innenfor» ville ikke slike kutt kommet. Dersom KrF satt inne i regjeringen ville de selv kunne fjernet de verste «hjertesakskuttene» langt tidligere i prosessen. Det ble også vist til at KrF har påført Høyre og Frp nederlag ved å støtte Aps forslag om 14 ukers pappaperm.

Inge hevn

Likevel er det ingen grunn til å tro at Høyre og Frps statsbudsjett er en ren hevnaksjon mot at KrF trakk seg fra samarbeidssamtaler i høst. Budsjettet var i grove trekk ferdig i god tid før dette.

Men dette gjør ikke situasjonen lettere for KrF. At regjeringen i lang tid har lagt opp til kutt som smerter, viser hvor lite forståelse de to blå partiene har for KrFs politikk og motkulturelle ståsted.

Det viser dessuten at Solbergs regjering ikke forstår psykologien i samarbeidet mellom regjeringen og de små partiene. Kanskje er de blinde for at de siste års harde budsjettkjør har vært en viktig årsak til at KrF ikke ønsket nye runder med intimt samarbeid. Fordi de har opplevd avstanden for stor.

Spørsmålet Høyre og Erna Solberg bør stille seg er om årets budsjett er en langsiktig invitasjon til samarbeid med KrF, eller om det oppmuntrer KrF til å vurdere andre samarbeid i årene som kommer. Dersom det skjer, har Solberg mislykkes med sin harde budsjettlinje.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar