Leder

Dialog på alvor

Dialog er avgjørende for et godt fellesskap i morgendagens Norge.

I går ble det klart at kulturdepartementet anbefaler for Stortinget at IRN ikke lenger skal få statsstøtte. Tilliten er ikke lenger til stede.

Det er alvorlig for norske muslimer. IRN har vært samlende fordi nesten alle moskeer har vært med. Når organisasjonen nå ligger nede fordi den ­mangler tillit og støtte, er det et slag for religionsdialogen i Norge. Det vil ta mange år å bygge opp igjen en 
organisasjon av denne størrelsen.

Samtidig er det en riktig beslutning kulturminister Linda Hoffstad Helleland har tatt. Organisasjonen er lammet og kan ikke gjøre jobben sin, og konfliktene rundt IRN står i veien for dialog og samarbeid.

Organisasjonen har i tiår bidratt til kontakt og forståelse mellom muslimske miljøer og storsamfunnet. Både Shoaib Sultan og Lena Larsen er markerte samfunnsaktører i arbeidet mot rasisme og for trosfrihet, og tidligere ledere av IRN.

Det er tydelig at problemene med IRN er person­avhengige. Konfliktene knytter seg til dagens generalsekretær, Mehtab Afsar. Men Islamsk Råd har ikke tatt de klare oppfordringene de har fått til å kvitte seg med generalsekretæren. Det har, slik Venstres Abid Raja skriver på Facebook, kostet IRN hele tilliten.

Regjeringen argumenterer med at det er «vesentlig tvil» om at Islamsk Råd Norge er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobyggerorganisasjon. Vi støtter argumentasjonen. I en tid der vi trenger å bygge fellesskap og motvirke polarisering, må vi være årvåkne og passe på at de organisasjonene som får statsstøtte faktisk jobber for samarbeid og dialog.

Derfor mener vi regjeringen også bør vurdere å kutte støtten til Human Rights Service, som faktisk mottar penger for å bidra til økt samfunnsdeltakelse og tillit blant innvandrere. Det er en organisasjon som nå sist med sitt ønske om å dokumentere islams fremvekst i Norge, altså å ta bilde av antatte muslimer i Norge, er med på å stigmatisere muslimer og bidra til fremmedfrykt.

Gårsdagens beslutning om å frata IRN statsstøtte er nedslående for muslimsk dialogarbeid. Samtidig er det oppløftende at regjeringen sender et kraftig signal om at organisasjoner som skal bidra til dialog, må levere på dette.

Dialogarbeid er ramme alvor nå. Ordet gir kanskje følelsen av festtale. Men det er så mye mer. Det er avgjørende for et godt fellesskap i morgendagens Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder