Leder

Jødisk frykt i Europa

Det er all grunn til å ta på alvor den bekymringen europeiske jødiske samfunn har for høyrepopulismens framvekst.

Denne helga kom en felleserklæring fra de jødiske nasjonalorganisasjonene i Tyskland og Frankrike. De mener fremveksten av de høyrepopulistiske partiene er en trussel mot Europas jøder.

Erklæringen kom på trykk i to store aviser: Die Welt og Le Figaro. Framgangen til partier som AfD og Front National er en trussel mot Europas jøder, og det er ikke lenger er mulig å heve seg over politikken. De må si fra.

Begge de høyrepopulistiske partiene har gjort det bra i parlamentsvalgene i år. I Tyskland ble AfD det tredje største partiet. «Vi skal jage dem. Nå skal vi ta vårt land og vårt folk tilbake, sa Alexander Gauland, en av AfDs to ledere.­ En retorikk som ikke har god gjenklang i et Tyskland etter 2. verdenskrig.

Partiene har markert seg som svært islamkritiske og vil ha færre flyktninger til landet. Men retorikken er ikke bare islamkritisk, men fiendtlig på en måte som også jøder i de europeiske landene blir skremt av. En annen AfD-politiker, Björn Höcke har for eksempel uttalt at Holocaust-monumentet i Berlin er en «skam». Andre har sagt «Det må bli slutt på skam-kulten etter krigen».

Det franske Front National, med Marine Le Pen i spissen, er blant annet kritisk til det jødiske hodeplagget kippa . I det sekulære Frankrike, kunne partiet ikke «bare» være motstandere av muslimske hodeplagg. Hun har riktig nok tatt avstand fra farens (partiets grunnlegger) Jean-Marie Le Pens uttalelser om holocaust som «historisk parentes».

I mange tiår har de jødiske organisasjonene holdt fast på tradisjonen om å snakke med alle parlamentariske partier i sine respektive land, men denne helgen uttalte Josef Schuster og Francis Kalifat at grensen går ved de to høyrepopulistiske partiene, som må anses som en trussel mot jødisk levesett i Europa.

Også den jødiske verdenskongress (WIC) har tidligere uttrykt bekymring, og har kalt AfD en skammelig, reaksjonær bevegelse som fremkaller det verste fra Tysklands fortid.

Budskapet og ordvalget er tydelig. Det er all grunn til å ta på alvor den bekymringen europeiske jødiske samfunn har for høyrepopulismens framvekst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder