Verdidebatt

Medvirket Ap-KrF-flørten til Aps valgnederlag?

«Aps krisevalg skyldes ikke Krf-flørt», heter det i en helsides tittel i lørdagsavisen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den tittelen har sikkert gledet mange valginteresserte både i Vårt Lands redaksjon, i KrF og i Ap. Men er tittelen lite dekkende slik mange titler kan være?

Tittelen bygger på en undersøkelse blant Aps medlemmer.  Av de vel 9000 som har svart, har 8,7 prosent nevnt Krf-flørten som noe negativt, en årsak til valgnederlaget, av disse har 3,1 prosent nevnt den først.

Det vil si nesten en tiendepart har nevnt denne kontakten fra Ap til KrF som grunn til nedgangen, Ikke som eneste grunn, men som én grunn av flere hvis jeg forstår undersøkelsen rett.  For sannsynligvis var det flere grunner som virket sammen for de aller fleste når de skulle stemme.

Det vil igjen si at av de vel 70 000 færre som stemte Ap ved dette valget sammenlignet med for fire år side, er kontakten med KrF nevnt som én grunn av nesten hver tiende velger. Hvis noen skulle ha gått rundt og trodd at KrF-flørten alene var grunn til at 70 000 forlot Ap, så kan tittelen gi dem rett. Men som titler flest, må de forklares. Og det jeg her har nevnt viser jo at undersøkelsen forteller at  KrF-flørten i en ikke ubetydelig grad har medvirket til det dårlige resultatet for Ap. Ja, i den grad at denne kontakten Ap-KrF har vært avgjørende for manges stemmegivning sammen med andre grunner, kan den har ført til mandattap. Hvis det er tilfellet, har i høy grad KrF-flørten om den var aldri så søt og deilig, medvirket til Aps krisevalg. Ja, kanskje kan man helt klart konkludere med at det gjorde den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt