Verdidebatt

Forebygging og behandling er viktig, men det må gjøres riktig.

Senterpartiet vil tilby behandling under tvang for rusmisbrukere. Uten egenandel, for å strø litt humanitet over ruspolitikken deres.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi trenger ikke å avkriminalisere, sier Kjersti Toppe i BT, onsdag 04/10. Senterpartiet vil erstatte fengselsopphold for rusmisbrukere med behandling under tvang. Uten egenandel, for å strø litt symbolsk humanitet over ruspolitikken deres.

Alle vet at for å bli rusfri, må man ville det selv. Å tvinge noen inn i denne prosessen gir ingen grobunn for individets langsiktige suksess. Det burde være allmennkunnskap.

Frykten er sterk blant forbuds-tilhengerne for at en liberalisering av ruspolitikken vil sende signaler til befolkningen, spesielt de yngste, om at rusmidler er helt greit.

Det er en klar misoppfatning. En misoppfatning som har ødelagt tusenvis av liv her i landet bare de siste par tiårene.

Det er helt forståelig at det rettes fokus mot forebygging av skadelig rusbruk blant mindreårige, og hjelp for de med størst rusproblemer når det skal utformes ny ruspolitikk.

Det vi prøver å få Kjersti Toppe, Senterpartiet og alle politikere til å forstå er at det nettopp er vårt hovedfokus også. Vi ønsker statlig regulering og kontroll for å minimere giften som spres i gatene våre. For å redusere risiko for skadelig konsum av rus i samfunnet vårt.

Det er skuffende at mange av politikerne våre fortsatt ikke vil innse at forbudet bidrar til tabu, stigmatisering og utfrysning av, ikke bare syke OG friske mennesker, men også av objektiv informasjon, forskning og saklig dialog om rus i samfunnet vårt.

Forbudet fungerer altså som en normativ og formell barriere for viktige verktøyer som kunne vært anvendt i både forebygging og behandlingstiltak.
Hvis politikere hadde jobbet for et statlig verdigrunnlag som legger til rette for en aksept for virkeligheten, slik den er, kunne vi forebygget misbruk og dødsfall, samt hjulpet langt flere mennesker til et verdig liv, i langt større grad enn vi klarer i dag.

Gode tiltak kommer av god forskning. Og all god forsking tilsier at forbud ikke er en god løsning

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt