Nils-Petter Enstad

69    147

KrF er ikke til salgs

Jeg blir alltid skeptisk når talspersoner for andre partier viser en tilsynelatende «omsorg» for KrF, og gir råd som de selv har en åpenbar interesse av blir fulgt. I den senere tid har en rekke slike velmente råd dukket opp, særlig fra personer med tilknytning til Høyre eller Fremskrittspartiet.

Publisert: 5. okt 2017 / 781 visninger.

Gjennomgangstonen i «rådene» er at man ikke kan forstå hvorfor ikke KrF kan og vil gå i regjering med Frp, eller stille som garantist for en regjering der Frp er med.

            Man kommer gjerne med en halvhjertet innrømmelse av at jo, en viss avstand er det jo mellom KrF og Frp, men den er da ikke så stor? Slik bekrefter man at man enten ikke har forstått hvor dyp skepsisen til Frp er i KrF, eller man velger å overse det. Gi dem en statsrådspost eller to, så jenker de seg nok, ser det ut til at man tenker

Linser eller sølvpenger
Men KrF er ikke den typen parti som er til salgs, verken for en rett linser, for 30 sølvpenger eller en statsrådspost eller to. Det er dokumentert gjennom et enstemmig landsstyrevedtak, bekreftet av et enstemmig landsmøte, og nå sist ved at KrF har brutt de forhandlingene man ble invitert til. Avstanden mellom KrF og det ene regjeringspartiet, og dermed mellom KrF og regjeringen som sådan, er for stor. Det var det mange som følte allerede for fire år siden, og avstanden er i hvert fall ikke blitt mindre siden den gang.

            Når denne tilsynelatende omsorgen for KrF har blusset opp blant personer med bakgrunn i regjeringspartiene, er det selvfølgelig ikke fordi KrF er avhengig av dem, men fordi regjeringen er avhengig av KrF.

«Vippeposisjon»
Å sitte i såkalt «vippeposisjon» gir mye makt og mye ansvar, med det krever også at man har en mindretallsregjering som tar vippepartiet på alvor. Med eller uten avtale er derfor regjeringen – uansett statsminister - nødt til å ta hensyn til KrF de neste fire årene.
            At det første man hører fra regjeringen etter valget er et lovforslag som vil strupe det religiøse mangfoldet her i landet, tyder på at her ligger det en bratt læringskurve og venter for både statsråd og regjering.


Ideologier  

I debatten etter valget er det også blitt et mantra at man har jo et «borgerlig» flertall på Stortinget. Men å gjøre valget mellom de to blokkene i Stortinget til et spørsmål om å velge mellom «borgerlig» eller «sosialistisk» side er en ren meningsløshet. «Borgerlig» er en ideologisk helt ubrukelig term, og det er i grunnen «sosialistisk» også, i hvert fall i en norsk kontekst.

Det er svært få i Arbeiderpartiet som bruker «sosialistisk» som betegnelse på seg selv; i stedet kaller man seg sosialdemokrater. I KrF er vi kristendemokrater, og man skal ikke ha mye ideologisk kunnskap for å se at det er langt flere berøringspunkter mellom kristendemokratiet og sosialdemokratiet enn mellom kristendemokratiet og den rå populisme/liberalisme som ikke minst Frp er eksponent for. Så stor er faktisk avstanden, og det må tas på alvor.
            De som tar det for gitt at regjeringen Solberg blir sittende i fire år til, bør derfor oppdatere sin virkelighetssans og spørre seg om den blir sittende så lenge som ut året.

 Publisert i papirutgaven 4. oktober 2017

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

142 innlegg  19373 kommentarer

Publisert 6 måneder siden
Nils-Petter Enstad. Gå til den siterte teksten.
Men KrF er ikke den typen parti som er til salgs, verken for en rett linser, for 30 sølvpenger

Sølvpenger og sølvpenger........  hva om regjeringen baker inn Krfs hjertesaker i sine statsbudsjetter uten å spørre om lov? Uten å ta hensyn til Krf.... bare gjennomføre sakene deres uten å invitere til forhandlinger....... hvem vil da gidde å stemme Krf en annen gang når man kan få det samme ved å stemme på andre? Ingen av Krfs krav er så store eller rigide at de ikke kan inkorporeres i statsbudsjettet på de postene hvor regjeringen likevel er enig. Easy-peasy. Nesten enklere enn å stjele sukkertøy fra småbarn. Og langt fra så stygt. :-)))

Svar
Kommentar #2

Nils-Petter Enstad

69 innlegg  147 kommentarer

Hva om...?

Publisert 6 måneder siden

Ja, og hva om månen viste seg å være en grønn ost?
At regjeringen baker inn KrFs hjertesaker på egen kjøl er rent tullprat. 


1 liker  
Svar
Kommentar #3

Njål Kristiansen

142 innlegg  19373 kommentarer

Publisert 6 måneder siden
Nils-Petter Enstad. Gå til den siterte teksten.

At regjeringen baker inn KrFs hjertesaker på egen kjøl er rent tullprat. 

Klart. Men jeg tenkte først og fremst på de sakene hvor det uansett er enighet og som knapt ville vært gjenstand for forhandlinger. Og så vil det være saker i grenselandet hvor det ville være lettere forhandlinger. Disse kan også godt vise seg mulig å inkorporere uten å svette. Og til sist vil det være de sakene som er spesielle for Krf, og det er strengt tatt ikke så mange. Motstanden i årets valgkamp har først og fremst surret rundt hvem man skal samarbeide med og lite konkret politikk. Politikken står skrevet i programmene. Om Venstre også går i regjering er man enda nærmere en bredere plattform, og ergo mulighetene for at det blir enda lettere. Som kjent; politikk er det muliges kunst. Og neste gang trenger det da ikke være noen grunn til å stemme på Krf i det hele tatt fordi sakene er forsvunnet. 

Svar
Kommentar #4

Nils-Petter Enstad

69 innlegg  147 kommentarer

Hva om 2

Publisert 6 måneder siden

Hvis Venstre blir med i regjeringen, er det fremdeles snakk om en mindretallsregjering, bare med en ekstra, innebygd torpedo. Det virker som om du tror KrF bare kan bli enig om saker med høyresiden i norsk politikk. Det er jo totalt historieløst, for å si det dannet.

Svar
Kommentar #5

Njål Kristiansen

142 innlegg  19373 kommentarer

Publisert 6 måneder siden
Nils-Petter Enstad. Gå til den siterte teksten.
Det virker som om du tror KrF bare kan bli enig om saker med høyresiden i norsk politikk.

Det vil nok falle lettere, men samtidig er det ingenting i veien for at Ap velger en tilsvarende taktikk og inkorporerer Krfs saker i sine forslag til statsbudsjett for å splitte de mer borgerlige. Slikt har også skjedd tidligere. Jeg heller nok mer til et forlik i retning høyre, men som sagt, regjeringen kan forebygge konflikt ved å legge inn saker på forhånd slik at det ikke blir så mye å bruke pipestemme på. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Blokhus kommenterte på
Hvor blir det av medias kritiske røster?
9 minutter siden / 44 visninger
Thor Ivar Hornnes kommenterte på
Du slår ikke av mørket – du slår på lyset.
21 minutter siden / 229 visninger
Egil Andre Gjerde kommenterte på
Hvorfor KrF knebler Kors-Sylvi
rundt 1 time siden / 1415 visninger
Roald Øye kommenterte på
Hvorfor KrF knebler Kors-Sylvi
rundt 1 time siden / 1415 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 1 time siden / 615 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Slik ser man på Listhaug ved Universitetet i Oslo
rundt 1 time siden / 221 visninger
Rune Holt kommenterte på
Aalborg om avgangen til Listhaug
rundt 2 timer siden / 615 visninger
Jens Tomas Anfindsen kommenterte på
På hat-tokt med barna
rundt 2 timer siden / 396 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
rundt 2 timer siden / 569 visninger
Les flere