Verdidebatt

Skolegudstjenester - for en mulighet

For en mulighet skolegudstjenester er! Heier på prestekollegaer i Den Norske Kirke som snart begynner forberdelsene til skolegudstjenestene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Like sikkert som vi skriver 1. oktober, like sikkert begynner Human Etisk Forbund å rope høyt i forhold til skolegudstjenester og alt i forhold til det. Intet nytt under solen, og det er helt greit! HEF har sin agenda, sine synspunkter - og det respekterer jeg. Jeg vil også gi de litt kred for å være synlige og tydelige i mediabildet - mange flinke folk som arbeider i den organisasjonen. Kirke og menighet har kanskje litt å lære…?

Innlegget mitt her er ikke adressert til Human Etisk Forbund, selv om de gjerne må kommentere det. Innlegget her vil jeg først og fremst adressere til prestekollegaer i Den Norske Kirke, som i desember skal gjennomføre skolegudstjenester, og som gjennom det har muligheten til å peke på Jesus til mange barn og ungdommer over hele landet. Barn og ungdom som vanligvis ikke går i noen kirke! For en mulighet!

Jeg husker selv når jeg gikk på barneskolen, det begynner å bli noen år siden, men jeg husker vi gikk på skolegudstjenester. Siste dagen før jul, pluss siste dag før sommerferien! En time gudstjeneste, før det var fri! Juleferie, sommerferie! Skal jeg være ærlig er det kun en ting jeg husker fra disse kirkebesøk, og det var at jeg og mine kompiser kikka på klokka! Vi kikka på klokka for å se hvor lenge det var igjen til juleferien….

Gudstjenestene husker jeg ingenting fra, mest sannsynlig fordi de var dørgende kjedelige!

Mye har skjedd i kirkelandsskapet siden midten av 90 tallet. Både i forhold til teologi og uttrykk.

Skal ikke kommentere i forhold til det nå.

Det er mange år siden jeg har vært på skolegudstjeneste, om gudstjenestene i dag ligner på de på 90 tallet, eller om de i dag har et annet uttrykk - det vet jeg ikke.

Men uansett, min oppfordring til prestekollegaer som i desember skal holde skolegudstjenster - se på dette som noe av det viktigste, om ikke det viktigste dere gjør i desember måned!

Mange tusen barn og ungdom kommer til å sette sine bein innenfor kirka disse dagene. Barn og ungdom som ellers aldri går i kirka. Barn og ungdom som ikke kjenner Jesus, og som heller ikke har så mye kunnskap om det lille barnet i krybben.

Min anmodning til prestekollegaer er: Gi disse ungene en opplevelse! En opplevelse i kirka! Ikke at det skal være en konkurranse med diverse juleforestillinger som finner sted i byer og tettsteder. Nei, den konkurransen skal man ikke begi seg ut på.

Men gjør det som dere, og Kirka kanskje er best i landet på! Møte barna og ungdommene på deres premisser! Vise ekthet, kanskje sårbarhet - en ekthet og sårbarhet man kanskje ikke finner så mange andre steder.

Heier på dere, prestekollegaer! Måtte det bli mange flotte julegudstjenester over hele vårt langstrakte land hvor både barn og ungdom får et møte med Fredsfyrsten. Han som kom med fred, til vår urolige og mange ganger skremmende verden.

Thomas Aas Pedersen, pastor Misjonskirken Bryne

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt