Verdidebatt

Den intolerante toleransen

De siste dagene har det vært en liten storm i Finnmark etter at Vegard Loke Rønning, sokneprest i Kvalsund og Kokelv, fremmet et forslag i Kokelv menighetsråd om å avvise den nye vigselsliturgien. Reaksjonene i etterkant av dette viser at toleransen ovenfor det konservative synet på ekteskapet er urovekkende lav.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var Grete Svendsen som førte frem saken i et leserinnlegg i iFinnmark. Hun uttrykte bekymring over Rønnings rolle som forbilde for mange unge i kommunen og etterlyste samtidig en prest for alle. Saken fikk stor oppmerksomhet, og ble blåst opp på forsiden til iFinnmark. Mange reagerte kraftig på Facebook.

Både leserinnlegget og mange av kommentarene som fulgte angrep prestens karakter. Det er merkverdig, ettersom Rønning har utmerket positivt på mange området siden han flyttet til kommunen. Han var en av pådriverne når Kvalsund Esport og dataforening ble stiftet og har tatt konfirmanter med på leir med både pizza og paintball. Han har et personlig vennskap med mange ungdommer i kommunen og bruker en del av fritiden sin på leksehjelp. Rønning har også kjempet for de ressurssvake og har inkludert de i menigheten. Han er en av ildsjelene bak initiativet «Jul for alle» - et årlig arrangement for de som vil samles med andre for å feire jul. Arrangementet er drevet med hjelp av frivillighet og innsamlede penger. I tillegg til alt dette er han en kommunepolitiker som brenner for å utvikle Kvalsund kommune.

Karakteristikkene som ble brukt om Rønning faller derfor på sin egen urimelighet. Det faktum at ingen av de som kjenner Rønning, verken kirkegjengere eller de som ikke er det, har kommet med negative kommentarer etter at saken kom frem vitner om at det bildet som er malt opp av han rett og slett ikke stemmer med virkeligheten. Loke er nettopp det Svendsen etterlyste - en prest for alle.

Derfor er det vanskelig å forstå de kraftige reaksjonene. Rønning uttrykte sitt syn på ekteskapet og fremmet et forslag om at menigheten skulle ta et prinsipielt standpunkt. Menighetsrådet ville ikke ta forslaget videre siden de anerkjente at det var to syn i bygda. Det respekterte Rønning gjennom å trekke tilbake forslaget. Er ikke det et tegn på nettopp ydmykhet og toleranse?

Alle reaksjonene på dette demonstrerer en ting: toleransen ovenfor de som ikke har det liberale synet på ekteskapet er svært lav. Kommentarene under iFinnmark-artikkelen fremviser lite av den toleransen de selv etterlyser hos presten.

Det er et paradoks at toleransens forkjempere sliter med å tolerere det konservative synet på ekteskapet. For det må være lov å mene at ekteskapet er mellom en mann og en kvinne uten å bli hengt ut offentlig. Toleranse handler om å akseptere andres meninger, det er det motsatte av å skrive stygge karakteristikker.

Rønning er ikke den første som får hard medfart i media etter å ha ytret konservative standpunkt. Det koster mye å stå for minoritetssynet i kirken og for mange kan det bli for mye. Vi kan ikke akseptere hat og hets mot homofile i kirken, men vi kan heller ikke akseptere det når det rammer prester.

Det at denne saken fikk så stor oppmerksomhet og så kraftige reaksjoner burde være et tankekors for de liberale som ønsker mer toleranse. Kirkemøtet åpner for to syn gjeldende homofilt ekteskap - spørsmålet er om det faktisk er rom for det konservative synet uten at man blir lynsjet i offentligheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt