Morten A. Guldberg

1    0

Sekulær vekkelse

Det blåser en sekulær vind over Norge, og med seg bringer den en mangfoldig organisasjonsflora.

Publisert: 3. okt 2017 / 1064 visninger.

Historisk sett har det i all hovedsak vært Human-Etisk Forbund (HEF) og Hedningsamfunnet (HS) som har vært de toneangivende sekulære organisasjonene i Norge. Der HEF har fokusert på humanisme, har HS frontet en mer tydelig ateistisk profil. Litt på siden, men også aktuelt å se i kontekst med disse, finner vi foreningen Skepsis, som har hatt skeptisisme som sitt felt.


Mangfoldig flora. De siste par årene har det imidlertid vokst frem en rik og mangfoldig flora av aktører som opererer innenfor noenlunde samme segment, gjerne fokusert på ulike nisjeområder, men alle knyttet sammen av at de baserer seg på grunnleggende sekulære verdier, som ytringsfrihet, likestilling og demokrati. De forenes også av aktivisme for menneskerettigheter, og en faktabasert tilnærming til virkeligheten som grunnmur for sin virksomhet.

Spesielt gledelig er det å se at så mange av disse nye organisasjonene i stor grad er befolket av personer med minoritetsbakgrunn. Dermed oppnås det større bredde, og vi får tilført flere viktige perspektiv.

To av disse organisasjonene er Likestilling Integrering Mangfold (LIM) og Senter for Sekulær Integrering (SSI), som begge fungerer som premissleverandører for store deler av diskusjonene som føres rundt integrering og møtet mellom ulike kulturer og religioner.

Æsæl Manouchehri og Mahmoud Farahmand fra LIM, samt Shahram Shaygani og Shakeel Rehman fra SSI er navn alle bør gjøre seg fortrolig med, da de i økende grad vil sette sitt preg på ordskiftet fremover.


Tilholdssted for utbrytere. En annen av de mest sentrale nye organisasjonene er Ex-muslims of Norway, som fyller en helt essensiell rolle for veldig mange: Å gi et tilholdssted til dem som ønsker et brudd med islam.

Det som for mange etniske nordmenn er en triviell affære, altså å stå frem som ikke-troende eller melde seg ut av statskirken, medfører et betydelig sosialt stigma for de tidligere muslimene. Videre opplever de hets og trusler fra grupper vi vet har evne og vilje til å følge opp ord med handling.

Derfor er det avgjørende at også storsamfunnet slår ring rundt og viser støtte til denne utsatte gruppen. Herfra bør Cemal Knudsen Yucel, Walid Al-Kubaisi og Lily Bandehy trekkes frem som foregangspersoner.

Sekulær Feministisk Front (SeFF), ledet av Shabana Rehman Gaarder, fronter likestilling- og kvinnefrigjøringsaspektet i dette spektrumet. Hun har allerede gjort seg bemerket med brobyggende arbeid på tvers av fronter som normalt har stått steilt mot hverandre. Dette nybrottsarbeidet kan forhåpentligvis bidra til at det i fremtiden blir en bred, tverrpolitisk innsats for å bekjempe kvinneundertrykkelse i form av sosial kontroll og æreskultur.


Sosiale møteplasser. Organisasjoner som Secular Forum og Eureka! gjør på sin side en sterk innsats med å arrangere foredrag og debatter. Førstnevnte mer spisset mot tema relatert til religion og kultur, mens sistnevnte fokuserer på vitenskapsformidling og kritisk tenkning.

Det er også verdt å fremheve tiltak som Skeptikere på puben og Astronomy on tap, som skaper sosiale møteplasser hvor folk kan treffes for å utveksle erfarninger, bygge nettverk eller kort og godt bare bli bedre kjent.

For ikke å glemme de mange enkeltpersonene som har begynt å heve stemmen på Facebook. Alt dette inngår i samme positive aktivisme-tradisjon.

Hver for seg utgjør alle disse ulike biter av et puslespill, som til sammen danner et sammensatt bilde av et rikt og levende sekulært miljø.


Noen glemt. Så er det også helt sikkert en hel del personer, organisasjoner og initiativ jeg har utelatt og som burde vært nevnt og gitt honnør til i denne artikkelen. Det er i seg selv et vitnesbyrd om hvor omfattende det sekulære miljøet har blitt, når det knapt blir mulig å få med alle som fortjener det.

I tillegg satser Rasjonalitet på å videreutvikle vårt eget konsept, og fylle vår rolle i dette sammensatte landskapet. Vi er både stolte og ydmyke over å ha en plass i et slikt vitalt og stadig voksende nettverk. Målsettingen er å drifte egen nettavis, podcast og Youtube-kanal, samt være tilstede i ulike sosiale medier.

Vi har spredt oss utover, og gaper i all hovedsak over samtlige av interessesfærene de ulike organisasjonene nevnt ovenfor tar for seg. Vi håper det vil gi oss en unik posisjon til å samhandle med alle, og tilrettelegge for økt samarbeid dem imellom.

Hvorvidt vi lykkes, gjenstår å se. Men én ting er i alle tilfeller sikkert: Den sekulære bølgen lar seg ikke stoppe, og vil bare øke i styrke og omfang i årene som kommer.


(Første gang publisert på rasjonalitet.no)

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Rolf Kenneth Myhre

13 innlegg  173 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden

Det er mulig at skepsisere (ikke skeptikere) treffer hverandre på brune pub'er rundt omkring i landet, men på Skepsisbloggen har det i flere år nå vært null aktivitet (med unntak av innleggene til Dyrendal og noen få responser fra meg).

Skepsisforumet har det ikke vært aktivitet på 4-5 år, med unntak av en fyr som anmelder tredjeklasses rock'n'roll og skrekkfilmer.

På HEF-facebookgruppen Ingen liker å bli lurt virker det som om adm Gran har lagt inn årene. Kanskje ett innlegg hver annen måned.

Faktum er at hele Norge har vært preget av diskusjonsdøden siden 2008-2009, selv om det skrives uendelig mange onelinere på facebook, som har gått tapt dagen etter. Jeg ser ingen intellektuell "vekkelsesbølge" noe sted, verken sekulær, åndelig eller newage.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Randi TunIi kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
21 minutter siden / 3377 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Brev til en sint og bekymret kristensjel
21 minutter siden / 1726 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Høyres maktdemonstrasjon
rundt 1 time siden / 4134 visninger
Randi TunIi kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 2 timer siden / 3377 visninger
Randi TunIi kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 2 timer siden / 3377 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 8 timer siden / 3377 visninger
Les flere