Verdidebatt

En reformator a la Martin Luther?

Pastor Paul Wilkinson stod i 2004 foran en presumtivt kristen forsamling i Ramallah på «Vestbredden» der ca. 600 kristenledere fra hele verden var samlet i anledning 10- årsdagen for stiftelsen av den internasjonale organisasjonen, Sabeel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Yasser Arafat (!) stod som innbyder til denne spesielle samlingen, som han «kastet glans» over ved sitt nærvær. Situasjonen liknet på den Luther sto i foran keiseren, fyrster og prelater i Worms noen hundre år tidligere,  i 1521.

Ved den anledning holdt som kjent Martin Luther modig fast på alt han hadde sagt og skrevet i årene forut. Det innledet for alvor den lutherske reformasjon. Verden trenger på ny en slik modig reformator - og har kanskje allerede fått det i den ennå ukjente, unge engelske pastor og forsker, dr. Paul Wilkinson fra Manchester i England.

Han inntok den samme modige holdning som Luther, da han sammen med over 600 delegater fra hele verden møtte på Sabeel-konferansen i Ramallah i 2004, der Yasser Arafat stod som innbyder. (kort tid før han døde) Pastor Paul Wilkinson deltok som nøytral observatør.

Den sjokkerende opplevelsen han fikk på dette 10-årsjubileet, innledet hans mangeårige teologiske forskningarbeid på Christian Palestinianism». Han begynner nå å bli kjent i flere engelsktalende land, men i Norge er han som baptistpastor nesten ukjent. Vi har dessuten en språkbarriere som ikke alle orker «å klatre over».

På underfull måte fikk den unge pastoren ved denne anledning en uventet mulighet til å ta ordet fra podiet i etterkant av ett minutts stillhet for en sjokkerende melding om at den åndelige lederen, Abdelaziz al-Rantissi, Hamas' grunnlegger, (terroristen som alltid satt i en rullestol) nettopp var blitt likvidert av israelerne. Det gikk et gråtkvalt sukk gjennom forsamlingen ved opplysningen om den åndelige lederens død, forteller dr.Wilkinson i videoen sin!

I situasjonen som oppstod hadde pastor Wilkinson en like modig opptreden som Luther i sin tid viste i Worms. Se videoen hans fra ca. 40 min og utover. I sekvensen gir han en sannferdig fremstilling i videoen «Christian Palestinianism – YouTube» av hva palestinsk kristendom er, og hvor langt på avveie Sabeel og dens ledere har kommet i sin forståelse av sentrale sider i vår kristne tro. Vranglæren gir god grunn til å ønske en ny reformasjon velkommen. Lutherske Verdensforbund er på lik linje med Sabeel i teologiske spørsmål.

En begynnelse for de to kirkesamfunn, som begge er medlemmer av Det Lutherske Verdensforbund, Den norske kirke og Frikirken, ville ha vært å markere teologisk avstand til forbundets lederskap, der den palestinske biskopen, Munib Younan, har vært en kontroversiell president i mange år. Frikirken, som jeg hører til, har i lang tid blitt oppfordret til å vurdere medlemskapet sitt, i første omgang å markere avstand til lederskapets generelle holdning til Israel og i særdeleshet til BDS-kampanjen.

En lenge etterlyst og dyptfølt offentlig beklagelse av og bønn om tilgivelse på vegne av alle lutheranere for Martin Luthers mange grove uttalelser om jøder hadde vært betimelig å komme med fra DLVs lederskap før feiringen av Luthers jubileumsdag den 31. oktober.

Hvis intet av dette skjer, syns jeg tiden er overmoden for Frikirkens utmelding av DLV. Utmeldingen sitter nok langt inne både i Frikirken og i DNK, for en tusenårig teologisk tradisjon viser seg ofte svært vanskelig å endre.

Powerpointforedraget ligger på Google og på Hans Morten Haugens tråd på VD "Rettferdighetsteologi og staten Israel". Det er verdt et besøk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt