Leder

Mobbing i skolen

Alle historiene om barn som mobbes viser at det er behov for en grunnleggende gjennomgang av skolens tiltak.

De siste ukene har det på nytt kommet flere saker i media om barn som mobbes på skolen. Historiene gir et grusomt innblikk i hvordan enkelte barn i Norge har det. Over tid har de registerte tallene for mobbing vært relativt stabile, selv om en rekke tiltak er gjort i skolen. Aftenposten skrev i går at nesten hundre mobbesaker er så alvorlige at de er politianmeldt siden 2012.

Et av programmene som har satt søkelys på ­mobbing i skolen er NRKs Brennpunkt, som laget dokumentaren om Arnar på 21 år. NRK startet allerede i 2009 å lage opptak om den da 13 år gamle gutten fra Karasjok. Men dokumentaren ble ikke sendt den gangen. Vurderingen var at det kunne skape en vanskeligere situasjon for den unge gutten. Han opplevde både fysisk vold og sjikane på skolen. Nå er han 21 år, og forteller sin historie. Samtidig får vi se klipp av den 13 år gamle gutten. Programmet ga et trist innblikk i hvordan mange barn har det i norsk skole og hvordan lærere og rektor ikke tar tak i situasjonen på en skikkelig måte.

Vi fikk dessuten møte foreldrene til ei jente på Oppegård som hadde tatt livet sitt etter mobbing i flere år. Foreldre satt selvsagt knuste tilbake. Heller ikke etter dødsfallet ble de møtt av skolen på en god måte.

Også Aftenposten fortalte i går historien om et foreldrepar som har gitt opp skolen og nå melder mobbingen til politiet. De mener skolen har bagatellisert saken. Da gutten fortalte om mobbingen hjemme, hadde det pågått i fire år. Gutten lider i dag av posttraumatisk stress etter å ha blitt utsatt for grov vold på skolen.

Alle disse historiene viser at det er behov for en grunnleggende gjennomgang av skolens tiltak mot mobbing. Det viser også at lærertetthet og mulighet til å bruke tid i klassene til å snakke om mobbing er nødvendig. Det er utrolig viktig at alle elever får vite at skolen har nulltoleranse mot mobbing. Vi trenger trygge lærere som gir tydelig beskjed til barn og ungdom.

Dessuten er det uhyre viktig at alle foreldre er seg bevisst hvordan de snakker om og til andre mennesker. Vi trenger både foreldre og lærere som er gode forbilder. Vi kan ikke forvente at ungdom ikke tar etter dersom voksne bruker hets. Dette gjelder både i møter med andre mennesker og på sosiale medier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder