Verdidebatt

Feilaktige følelser

En psykolog kan prøve å overbevise et menneske med spiseforstyrrelse om at følelsene er feilaktige. Men hva hvis følelsene er knyttet til kjønnsidentitet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når temaet er kjønn, synes følgende prinsipp ganske opplagt: Et individ kan selv bestemme, avhengig av sine følelser, hvilket kjønn man er. Føler du at du er en kvinne, er det ingen hindring at du fysisk fremstår som mann; ved hjelp av noen tastetrykk kan du skifte juridisk kjønn. Og hva med de som føler at kjønnsidentiteten deres flyter og ønsker å være mann noen dager og kvinne andre dager? Jo, da er forslaget et tredje kjønn og to pass. Følelsene avgjør.

Det underlige er at vi forholder oss helt avslappet til at psykologer eller psykiatere på mange andre områder setter spørsmålstegn ved menneskers følelser. Norsk helsevesen bruker store penger på å overbevise mennesker med spiseforstyrrelser om at de faktisk ikke er tykke – selv om de føler det slik.

Følelser endrer seg

Spørsmål som berører kjønn (og seksualitet) er både følsomme og komplekse. De som opplever manglende samsvar mellom opplevd kjønn og biologisk kjønn, befinner seg utvilsomt i en vanskelig livssituasjon. Derfor er varsomhet nødvendig.

Samtidig blir det feil å legge lokk på all debatt. Vi bør kunne diskutere hvordan samfunnet best kan ivareta de som opplever seg som transpersoner. Hvordan bør vi for eksempel reagere når ei jente på elleve år plutselig forteller at hun føler seg som en gutt? Bør vi sette i gang medisinsk behandling, kanskje utsette puberteten, hvis hun/han ønsker det?

Hvis du har sett et av de mange tv-programmene om menn som «er fanget i en kvinnekropp», eller motsatt, virker svarene opplagt. Vi skal fullt og helt stole på følelsene til den det gjelder.

Problemet er bare at følelsene ofte endrer seg.

Ingen fasit

For et år siden utkom en grundig, og uhyre interessant, rapport under tittelen «Sexuality and Gender» i tidsskriftet The New Atlantis. De to forskere som stod bak rapporten, Lawrence S. Mayer og Paul R. McHugh, hadde gått gjennom hundrevis av forskningsrapporter. Målet var blant annet å finne ut hva vitenskapen faktisk vet om transpersoner og kjønnsidentitet.

På en del områder er konklusjonene tydelige. Rapporten slår fast at bare en minoritet av barn som opplever konflikt mellom biologisk kjønn og opplevd kjønn har samme opplevelse som voksne. Sjansen er altså stor for at ei jente på elleve år som sier at hun føler seg som en gutt, vil ha andre følelser ti år senere.

Hvis det faktisk er slik, og flere ulike undersøkelser støtter altså en slik konklusjon, kan det være skadelig at voksne gir full støtte til barn som ikke identifiserer seg med sitt biologiske kjønn. Følelser er ingen fasttømret fasit.

Den canadiske forskeren og terapeuten Kenneth Zucker behandlet i årevis barn som slet med kjønnsforvirring – med gode resultater. Likevel ble klinikken hans stengt av canadiske myndigheter i 2015. Det ble for kontroversielt å mene at følelser kan bearbeides og endres.

Feil følelser

Men av og til er følelsene våre misforståtte. Ei jente på 20 år tar feil når hun veier 40 kilo og fortsatt føler seg tykk. Den som ikke våger å gå på fest i frykt for å bli forgiftet, har neppe godt av en beskjed om at vi fullt ut respekterer redselen.

Hva så med en middelaldrende mann som finner ut at han egentlig er ei lita jente? Det høres vilt ut, kanskje, men den store engelske avisen Daily Mail fortalte i desember 2015 om den canadiske syvbarnsfaren Stefonknee Wolscht som fant ut, 46 år gammel, at han var trans. I dag er han «adoptert» av en familie som aksepterer at han lever som ei seks år gammel jente. I sin nye familie har han en søster på åtte år.

Det er lett å latterliggjøre slike historier. Men temaet fortjener refleksjon. Spørsmålet er statusen for egenrapporterte følelser. Jeg mener det er urimelig å redusere kjønn til et spørsmål der følelser, uansett innhold, avgjør alt. En 46 år gammel mann som bruker smokk og leker med dukker trenger antagelig noe annet enn bare forståelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt