Verdidebatt

Dette er for dårlig, journalister!

Så vet man det: NRK-journalister er ikke så skolerte i norsk/norsk grammatikk som de fleste andre journalister; ei heller kjenner de til hvordan for eksempel bokstaven æ i det norske alfabetet skal skrives.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle kan risikere å skrive et ord eller to feil, eller formulere seg klønete. Heller ingen av oss som har som yrke å formidle tekst, er ufeilbarlig. Men - hos NRK er terskelen for skrivefeil så lav at man kan lure på om de som formidler de daglige nyhetssnuttene som er plassert på side 100 og videre, skrives av "hvem som helst" uten elementære kunnskaper i norsk. Da jeg ringte Publikumsservice og klaget på tekstingen, kunne servicemannen som svarte berolige meg med at det var journalister som skrev disse tekstene. Så vet man det: NRK-journalister er ikke så skolerte i norsk/norsk grammatikk som de fleste andre journalister; ei heller kjenner de til hvordan for eksempel bokstaven æ i det norske alfabetet skal skrives.

Eksempler fra noen nyhetsmeldinger 22.09.17: Motorsykkelisten hadde kjørt utfor. Hoøedindeksen på Oslo Børs steg. Thor Gjørmund Eriksen politianmeldes. Russland bekymret over ordkrigenø. T-banebomben var svärt farlig (2x svärt i teksten, svensk for æ, og dette går igjen i mange, mange tekster). Samme feil som skjedde ved Haukeland sykehus og førte til at seksåringen er gjort minst 55 ganger rundt om i verden,. Orkanen Maria "lytte" sæg. Mange i forvaring for sedelighet. (min kommentar: du verden, nå er det blitt farlig å være sedelig!)

Jeg kunne nevnt utallige andre feil om jeg hadde notert ned disse gjennom tilfeldige besøk på nyhetstekstene side 100 ff.

NRKs journalister burde vært de beste på formidling av norsk språk/norsk grammatikk, for de har - i likhet med andre journalister, en lærefunksjon når det gjelder språket. Mener jeg; men hva mener NRK og andre?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt