Lederartikkel Vårt Land

Bygger kirken murer?

Mellomkirkelig råd har ikke greid å samle aktører med ulike ståsteder til konstruktiv dialog. Det bør de gjøre noe med.

Publisert: 23. sep 2017 / 249 visninger.

Det gjentar seg gang på gang: Mellomkirkelig råd arrangerer Kirkeuka for fred i Palestina og ­Israel sammen med flere andre organisasjoner. ­Israel-sympatisører kritiserer konferansen for å være «hatpropaganda mot Israel». Og arrangørene avviser kritikken.

I morgen starter årets kirkeuke. Vårt Land har ikke dekket debatten. Den inneholder ganske enkelt ikke noe nytt. Posisjonene er fastlåste, i likhet med selve konflikten mellom israelerne og palestinerne.

Vi deler ikke den sterke kritikken av arrangementet. Påstandene om «hatpropaganda» og ­Dagen-redaktør Vebjørn Selbekks karakteristikk av konferansen som «smakløs» skyter langt over mål. Ståstedet til Mellomkirkelig råd og de andre arrangørene er legitime standpunkter i debatten om konflikten i dette området.

Det er riktig at arrangørene først og fremst identifiserer seg med palestinerne. Så er det også den palestinske befolkningen som er den svake parten i denne konflikten. Det er deres landområder som er konfiskert, det er deres økonomi og velferd som lider på grunn av sikkerhetsmuren og andre restriktive tiltak fra det israelske styret.

Samtidig er det bekymringsfullt at det er så vanskelig å støtte den ene parten i konflikten, uten samtidig å lukke øynene for den andre sidens ståsted. Sjelden blir så komplekse konflikter så forenklet som i dette tilfellet. For okkupasjonen handler ikke bare om den israelske høyresidens ønske om et Stor-Israel. Det handler ikke bare om nybyggeres ønske om å bo billig og komfortabelt utenfor grensene fra 1967. Det handler også om antidemokratisk styre i de palestinske områdene, om ­islamistisk terror og om en 70 år lang israelsk ­historie preget av frykt for utslettelse.

Det finnes likevel eksempler på at religiøse grupper makter å se begge disse sidene. Michael Melchiors prosjekt The Middle East Religious Peace Initiative har sin styrke i den balanserte tilnærmingen. Da det brøt ut en krise på Tempelhøyden i Jerusalem i sommer, var gruppen sentral i arbeidet med å finne en løsning.

Mellomkirkelig råd har ikke greid å samle aktører med ulike ståsteder til dialog på samme måte. Det bør de gjøre noe med.

5 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Daniel Krussand

4 innlegg  1075 kommentarer

Helt gal diagnose, VL.

Publisert 6 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Det er riktig at arrangørene først og fremst identifiserer seg med palestinerne. Så er det også den palestinske befolkningen som er den svake parten i denne konflikten. Det er deres landområder som er konfiskert, det er deres økonomi og velferd som lider på grunn av sikkerhetsmuren og andre restriktive tiltak fra det israelske styret.

Dette avsnittet viser Vårt Lands manglende forståelse av de to sidene i konflikten.

Det har ikke eksistert noe "Palestina", verken Land eller Folk.

Landet var Britisk Mandatområde, hele området fra Middelhavet til og med Jordan cirka.  Folket var Arabere og Jøder og andre folkegrupper.

 Balfour- erklæringen i 1917 skulle gi Israel et landområde langt større enn det de fikk i 1948.  Araberne har uten forhandlinger og FN-vedtak fått Jordan.

Araberne ville ikke akseptere FN's vedtak om Israels opprettelse og har fra første stund ført krig mot Israel, kriger Israel har vunnet.  Araberlandene er angriperne og Israel har Folkeretten på sin side, de har rett til sikre grenser.

Det finnes ingen konfikserte landområder.  Vårt land tegner et usant bilde. Etter krig skal grensene trekkes påny slik at den seirende part får trygge grenser.  Araberne vil ikke gi Israel dette.  Derfor løses ikke konflikten.

Mellomkirkelig råd og Kirkeuka for fred i Palestina og ­Israel har ingenting å fare med.  De har tatt parti med dem som angriper og vil utslette Israel.  

Norge er et ikke-land for Jødene, vi bør holde oss borte og la dem som bor der nede ordne opp selv.
3 liker  
Svar
Kommentar #2

Dag Løkke

10 innlegg  1861 kommentarer

Betimelig lederartikkel

Publisert 6 måneder siden

Dette ser ut til å være et betimelig innlegg fra Vårt Lands ledelse. Det er viktig å ha syn for begge sider i konflikten for å kunne arbeide for fred i Midtøsten.  

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Eidsaa kommenterte på
Ytringskultur eller tidsåndens diktatur?
rundt 1 time siden / 765 visninger
Odd Sverre Hove kommenterte på
Farvel, Oslo
rundt 1 time siden / 601 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 1 time siden / 324 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 2 timer siden / 2549 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Rune Staven kommenterte på
Eksisterer det en evig pine?
rundt 3 timer siden / 668 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
rundt 3 timer siden / 303 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 3 timer siden / 2549 visninger
Sverre Holm kommenterte på
Stephen Hawking var ingen filosof
rundt 3 timer siden / 707 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 3 timer siden / 324 visninger
Les flere