Spaltist Didrik Søderlind

Rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør for Humanist

Når 7 blir større enn 666

Jeg hører historier om gamle black metal-folk som blir ­katolikker og må dekke over satanistiske tatoveringer. For å si det tabloid: De har gått fra å skjende kirker til å be i dem.

Publisert: 22. sep 2017 / 1836 visninger.

Rundt årtusenskiftet puslet jeg litt med musikkjournalistikk. Jeg fikk lyst til å skrive om de norske artistene som kommer fra kristen bakgrunn. Jeg fisket litt rundt, men ingen ville snakke om tro. Kanskje fryktet de at det kunne koste dem spillejobber, platesalg, status?

Ironisk nok hadde Norge horder av band som leflet med satanistiske symboler og tankegods, og de bablet ubeskjemmet i vei. Men artister som foretrakk kors som vendte oppover holdt dem skjult («­okkult», om du vil).

«Kristendommen er den nye satanismen!» utbrøt jeg til en kollega. Halvveis i spøk.

Noe har skjedd

Men har spøken blitt alvor? For det skjer noe der nede i rockens kjelleretasjer og katakomber. I miljøer der man heller ville dødd enn å bli sett på gudstjeneste, begynner det å dukke opp kristen symbolikk på plater og t-skjorter.

Det er ikke slik at religion i seg selv er nytt i tung, mørk, bråkete musikk. Hedendom, naturmystikk, østlig religion, satanisme – alt har vært der i mer eller mindre seriøse utgaver. Men kristendom? Pføy!

Som på så mange andre måter var det norske bandet Ulver pionerer på feltet. Ulver startet som streit svartmetall, med genrens sedvanlig agg mot kristendommen. Men etter hvert som bandet ga seg andre genrer i vold, blomstret de til et band som namedroppet salmedikteren Kingo og Johannes av Korset og laget en temaplate om den kristne mystikeren William Blake. Og på platen Messe I.X–VI. X pekte korset plutselig oppover.

Ble ortodokse kristne

Det amerikanske fanzinet Death to the World er preget av hodeskaller og snirklete skrift, men er grunnlagt av punkere og metallmusikere som ble ortodokse kristne. I Polen byr black metal-bandet Batushkas plate «Litourgiya» på doble basstrommer, hes skriking – og messing på kirkeslavisk.

Jeg hører historier om gamle black metal-folk som blir katolikker og må dekke over satanistiske tatoveringer. For å si det tabloid: De har gått fra å skjende kirker til å be i dem.

Det kan gi seg tragikomiske utslag. I Polen ble det protester mot en konsert med apocalyptic folk-bandet Current 93 (tallet 93 henspiller på okkultisten Aleister Crowleys lære). Men bandets eneste faste medlem, David Tibet er kristen og har sågar lært seg gresk og koptisk for å kunne lese Bibelen og dødehavsrullene på originalspråket.

Tilegnet en helgen

Det kanskje drøyeste utslaget av denne mini-trenden ­leveres av det amerikanske plateselskapet Brave­ Mysteries. Communion of Saints er en ­utgivelse der åtti(!) band lager hver sin låt tilegnet en helgen, som så skal samles i en boks med seks kassetter (ja, kassetten er den nye vinylen) og det hele toppes med en 50 siders bønnebok. Forsalget åpner som seg hør og bør på Mikkelsmess (altså neste helg).

Det har alltid vært kristne band. Også i den tyngre, mørkere, bråkete delen av rocken. Men de har gjerne levd i kristenbobla og vært kristne band som synger om Kristus for kristne fans. Derfor føles det litt nytt når ikke-kristne band bruker kristne temaer eller kristne artister når folk som kun føler forakt for kristen tro. Kristendommen har gått fra å være religionenes paria til å bli noe mange synes er interessant.

På kroken hos Kvitekrist

Noen kan sikkert surmule om at dette bare er «fake». At korsene bare er staffasje, slik oppnedkorsene var for flesteparten av dem som bar dem på nittitallet. Eller de kan bekymre seg for at unge mennesker havner på kroken hos Kvitekrist.

Sånt gir jeg litt blanke i merker jeg. Jeg heier verken på nummer 7 eller nummer 666. Jeg er for opptatt med å utforske det som skjer når to av mine hovedinteresser, musikk og mystikk, møtes på nye måter.

6 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Johan Rosberg

15 innlegg  311 kommentarer

Musikk og mystikk.

Publisert 6 måneder siden

Interessant innlegg. Musikk har alltid vært artistens/artistenes mulighet til å formidle og "misjonere". Dog: Man kommer sjelden bort fra seg selv og eget univers. 

Selv synes jeg Bob Dylan er artistens røst fremfor noen. Det forhindrer meg ikke fra å spille QOTSA høyt på stereoen her hjemme. Så nettopp Josh Homme og QOTSA spille live på Skavlan i kveld. Homme med godt tydlig kors på brystet.Men QOTSA spille live på bedehuset en kveld? Hmmm...

Anyway: Dylan var krystallklar med skiven Saved. Så kom Slow train Comin. Oh Mercy er det dypere. Mye dypere.

Livet. Livet er underlig. Det er vel det musikken også gjenspeiler vil jeg tro. Det går gjerne fra grunt vann til dypt vann?

2 liker  
Svar
Kommentar #2

Didrik Søderlind

51 innlegg  290 kommentarer

Publisert 6 måneder siden

"Det går gjerne fra grunt vann til dypt vann?" Joda. Det gjør jo gjerne det ettersom folk modnes. Og folk vokser som regel fra en pubertal anti-kristelighet. Men det er plenty av dybde å finne uten Gud også.


En annen trend innen særlig svartmetallen er et forsøk på å "resakralisere" genren, med band som legger stor vekt på naturmystikk. En kompis av meg kaller det for "øko-svartmetall", hehe.

1 liker  
Svar
Kommentar #3

Knut Nygaard

487 innlegg  6977 kommentarer

Det er søndag

Publisert 6 måneder siden

og Skillet kan være vært en lytt  også for en Didrik? 

https://www.youtube.com/watch?v=NdboG7BJtHo  

Mer om Skillet her

https://en.wikipedia.org/wiki/Skillet_(band)   

 

1 liker  
Svar
Kommentar #4

Morgan Lindstrøm

8 innlegg  673 kommentarer

Reuerorum ib Malacht

Publisert 6 måneder siden
Svar
Kommentar #5

Didrik Søderlind

51 innlegg  290 kommentarer

Publisert 6 måneder siden

Skillet var ikke noe for meg er jeg redd. Men takk for tipset.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Eidsaa kommenterte på
Ytringskultur eller tidsåndens diktatur?
rundt 1 time siden / 765 visninger
Odd Sverre Hove kommenterte på
Farvel, Oslo
rundt 1 time siden / 601 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 1 time siden / 324 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 2 timer siden / 2548 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 2 timer siden / 324 visninger
Rune Staven kommenterte på
Eksisterer det en evig pine?
rundt 2 timer siden / 668 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hva får deg til å tro hva du ikke tror?
rundt 3 timer siden / 303 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Hva galt har Sylvi Listhaug gjort?
rundt 3 timer siden / 2548 visninger
Sverre Holm kommenterte på
Stephen Hawking var ingen filosof
rundt 3 timer siden / 707 visninger
Lars Jørgen Vik kommenterte på
Regjeringskrise tirsdag?
rundt 3 timer siden / 324 visninger
Les flere