Leder

Når tilliten svekkes

Norske katolikker fortjener ikke at kirken deres blir gjenstand for stadig nye saker som svekker dens omdømme.

Bør en prest suspenderes når politiet tar ut tiltale mot vedkommende for underslag? Biskop Bernt ­Eidsvig måtte stille seg dette spørsmålet da en ­kapellan i St. Svithun katolske menighet i Stavanger ble siktet og senere tiltalt for sin håndtering av menig-­
hetens kollektinntekter. Eidsvig har konkludert med at suspensjon ikke er nødvendig. Han får prinsipiell støtte fra økonomiprofessor Roy Mersland, som ­mener at noen hensyn kan tale mot suspensjon i slike saker. Derimot uttalte flere andre med erfaring fra underslagssaker at suspensjon bør være en regel i slike tilfeller.

Saken er interessant, også fordi den viser noen forskjeller mellom religiøse organisasjoner og bedrifter. Både næringslivet og den offentlige forvaltning er så avhengig av tillit at du skal lete lenge for å finne ­eksempler på underslagstiltaler der arbeidsgiver ikke har reagert med umiddelbar suspensjon.

I religiøse organisasjoner står andre verdier noen ganger sterkere. Det er sterke tradisjoner for å ta menneskelige hensyn. Tillit og tilgivelse er forankret i både ideologi og strukturer. Dessuten er organisasjonene avhengig av frivillig støtte. Ledere som mistenkes kan ha sterke støttespillere i ryggen, som også har sett vedkommendes sterke og oppofrende ­engasjement. Noen av dem kan oppfatte suspensjon som en forhåndsdom, som igjen kan føre til oppsplitting og strid i miljøet. Dessuten kan man være overbevist om at det som utløste tiltalen ikke har skjedd i vinnings hensikt.

Vi vet ikke hva som er Den katolske kirkes bakgrunn for å velge å la sin kapellan fortsette i arbeidet. Men vi tror det vil være klokt at biskopen har i bakhodet at tilliten til kirkesamfunnet er betydelig svekket de siste tiårene. I tillegg til en rekke overgrepsskandaler, som også involverte en norsk biskop, kom fjorårets dom mot Oslo katolske bispedømme for å ha fylt medlemsregisteret med personer med «katolsk-klingende navn» fra telefonkatalogen.

Tillit er en ressurs som kan skusles bort. Norske katolikker fortjener ikke at kirken deres blir gjenstand for stadig nye saker som svekker dens omdømme. Nå må ledelsen fjerne all tvil om at Den katolske kirke ser like alvorlig på økonomiske uregelmessigheter som andre organisasjoner i samfunnet. Det er biskop Bernt Eidsvigs ansvar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder