Johs Ensby

14

Høyre-venstre i norsk politikk har vært utdatert i 100 år.

KrF er blitt "vippepartiet" som ikke er til å stole på og som derfor mister velgere både til høyre og venstre. Må det være slik? Er virkelig "vælgere i politisk henseende at betragte som høner på en kjep"?

Publisert: 19. sep 2017

Partiet Venstre er i dag en del av høyreblokken og tiden da vi hadde en venstre-høyre akse i politikken er forlengst forbi. Hvorfor er da den offentlige debatten fortsatt fanget i den samme en-dimensjonaliteten som Nationens redaktør Thorvald Aadahl så treffende beskrev i en replikk til Venstreleder og mangeårig statsminister Gunnar Knutsen i 1921:

 Knudsen

 

"For ham er altså landets vælgere i politisk henseende at betragte som høner på en kjep. De maa enten sitte paa hoire eller venstre halvdel av kjeppen. Andre steder er det ikke at sidde. En saadan tanke gir igrunden et eiendommelig bilde av det politiske begrep. Der blir ikke tale om flater eller kubikforhold. Tilbake staar bare en strek gjennom verdensrummet, hvor alle opgaver, alle interesser, alle onder og goder hænger efter hverandre som perler paa en snor."

For hundre år siden var det snakk om en trekant mellom kapital, arbeid og jord.  Kanskje er den ikke er så uaktuell idag om de gulgrønne utgjorde den tredje pol. Det ville gitt oss et gangsyn som mer likt øyets RGB system når det sender signaler til hjernen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
22 dager siden / 2272 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 2011 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
22 dager siden / 1621 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
9 dager siden / 1383 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1372 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
22 dager siden / 1279 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
25 dager siden / 1195 visninger
Gut eller jente?
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
12 dager siden / 1130 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
29 dager siden / 1130 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere