Johs Ensby

17

NOU 2018:1 "Incentiver for vekst i olje- og gassektoren -- plan for utfasing"

Vi vet ikke hva Erna's plan for de neste fire årene er før hun er ferdig med regjeringsforhandlingene. Som regjeringsleder ga KrF henne sin tillit. Det finnes bare en vei å gå for Hareide nå: Konstruktiv opposisjon mellom blokkene.

Publisert: 18. sep 2017

 Foto: Nina Hansen/Dagbladet

Noen sier at Støre bommet med timingen. Hans krisebudskap ble trumfet av den blåblå regjeringens "nu går alt så meget bedre" budskap. Men hva om den store testen kommer i løpet av de neste fire årene, f.eks. i form av en ny finanskrise?

Staten raker inn særskatter og andre inntekter fra oljeproduksjon, og reinvesterer 70% av dem i aksjer over hele verden. Så lenge skattene fra oljeproduksjonen strømmer inn og verdens børser peker oppover er alt vel. Når dette snur, møter vi en helt annen virkelighet.

Før vi kommer til veikrysset må vi bremse.
Før vi kan bremse må vi løfte foten av gasspedalen.
Før vi løfter foten av gasspedalen må vi bli enige om det.
For å bli enige må vi ha et beslutningsgrunnlag, en NOU.

Den beslutningen jeg snakker om er å fase ut incentivene som gjør det attraktivt å investere i ny oljeproduksjon.

MDG vil bremse nå.
AP vil tenke seg om litt til.
De blåblå vil gi litt gass en stund til.

Mens vi venter, bør vi bli enige om at før eller senere må Staten slutte å ta 90% av risikoen ved utbygging av nye olje- og gassfelter og overlate en større del av denne risikoen til markedet (oljeselskapene og deres leveradører). 

Hva med å sørge for at den første offentlige utredningen til den nye regjeringen handler om dette; hvordan vi skal løfte foten forsiktig fra gasspedalen. Stupet nærmer seg, vi klarer ikke å bli enige om å bremse enda, men la oss utrede muligheten for å gi litt mindre gass. 

Dette ville vært et eksempel på konstruktiv og samlende opposisjon. Foreslå det på torsdag, KrF. 

Fra en KrF'er som stemte MDG ved dette valget. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Johs Ensby

17 innlegg  58 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

For referanse:
Se Basthoms forslag, punkt 1 i Dokument 8:21 S (2015–2016) 
Finansministerens Brev til Stortinget 25.01.2016 

Kommentar #2

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Undergravning av en Primærnæring

Publisert rundt 3 år siden

Det er en grunn til at Miljøpartiet De Grønne og Bastholm ikke har rare oppslutningen , og det kan tenkes å komme av at de aller fleste av oss ikke ønsker å sage av den grenen alle sitter på økonomisk  pr. idag og i uoversiktelig tid fremover.

De fleste forstår også at hele teorien om CO2og "menneskeskapt global oppvarming"som vi i 30 år har hatt fornøyelsen av å studere i 30 år viser seg å være ikke bevist , det er fremsatt den ene påstanden mer vanvittig enn den andre og ingenting har vist seg å være riktig. Noen må nødvendigvis forstå at her er det noe som ikke rimer.

Derfor er klimapåstanden beskyttet mot kritikk - FNs klimateori er i strid med naturlovene , mer som science fiction : Å lage en "krise":

http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0170840612463317

Fravær av bevis basertes på konsensus :

https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2013/02/13/peer-reviewed-survey-finds-majority-of-scientists-skeptical-of-global-warming-crisis/#78851f0b4c7c

Politiske figurer har basert sine karrierer på å rope om menneskeskapt global oppvarming , og vil støtte teorien til de blir båret ut av politikken.

Issmeltingen i Antrktis viste seg å være en 30 årig megabløff . Hvorfor ?, Det må jo ha en hensikt , da dette er omfattende og noen har betalt :

 https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

"Forskning" om is-smelting i Arktis viser at allsommeris skulle vært borte i 2015 :

http://www.tv2.no/a/1700783/

Spådommen sprakk sevfølgelig , det er så , men da trekker man en ny spådom opp av hatten:

Ny stor rapport viser at "et kobbel av forskere" sier at sommerisen"kan" være borte i 2030 - og selv Parisavtalen kan ikke forhindre det !

Som om Parisavtalen , som baseres på at CO2 er primær pådriver på verdensklimaet,  kan gjøre fra eller til :

http://www.yr.no/artikkel/ny-stor-rapport_-_-arktisk-klima-pa-vei-mot-en-ny-tilstand-1.13485577

At klimaet er i konstnt endring er det nok lite vi mennesker kan gjøre med , men i 2030 kommer nok en ny alarmerende rapport , dersom menneskeskapt global oppvarming er lagt på is.

Mange er ikke interessert i å endevende nasjonaløkonomien , rasere hundretusener av arbeidsplasser og vanvittige energipriser på grunn av luftige teorier og plaprende politikere..

Det mest beklagelige resultatet er at pr. i dag har ca 50 % av befolkningen mistet troen på innholdet i kjøpte og politisk betenteforskningsrapporter , ifølge NRK tekst-TV. 

Hva kan vel det komme av ?

 

  

  

1 liker  
Kommentar #3

Johs Ensby

17 innlegg  58 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Carl, jeg er enig i at sammenhengen mellom CO2 og global oppvarming er midt sagt en kompleks affære. Derfor bør du skrive en artikkel om nyhetsmeda sin dekning av dette på Verdidebatt.

Det som jeg tar opp her handler om at Staten tar en enorm risiko på utbygging av nye oljefelter.

Utbyggingskostnadene har gått til fradrag fra inntektene fra oljeutvinning på en måte som har fungert som dop for hele samfunnet. Næringskjeden fra oljeselskapene til deres leverandører og videre til samfunnet rundt disse har båret preg av de helt særegne avskrivningsregler som har fungert bra på vei opp, men som er livsfarlige på vei ned. Derfor trenger vi nå I DET MINSTE en plan for utfasing av disse.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere