Kommentar

Hva representerer Faten?

Debatten rundt «Faten tar valget» utfordrer fordommer om både de som bruker hijab og de som klager på den.

Det er lett å anta at verden er akkurat som du tror fra før: Det er mye islamhat der ute. Mange er imot hijab. Men mottok virkelig Kringkastingsrådet mange tusen ekstreme, hetsende eller hatefulle klager fra folk i forbindelse med «Faten tar valget»? Nei, de fikk faktisk bare 19 de vil betegne som hatefulle.

De 5.558 andre klagene handla om forskjellsbehandling mellom kors og hijab, meninger om at hijab er et kvinneundertrykkende plagg eller kritikk av kringkastingssjefens håndtering av saken.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen innrømte på gårsdagens møte i Kringkastingsrådet at han ikke hadde lest en eneste klage da han uttalte seg offentlig om alle de hatefulle ytringene programmet hadde fått. Han forklarte at NRK-ledelsen ikke kan skille klagene til rådet fra de NRK har fått i sosiale medier og til publikumsservice.

Det går an å diskutere hijabbruk med saklige argumenter. At vi automatisk tolker en klagestorm mot en hijabbruker som hatefull, sier også noe om hva vi forventer å finne i en slik debatt.

LES OGSÅ: Svært få av klagene var hatefulle

Programleder? 

– Nå er ikke jeg i målgruppa for dette programmet, sa flere medlemmene i rådet under debatten.

Når vi så hvordan de snakka om P3s definisjon av programledere, blir det tydelig at rådet består av mange godt voksne menn som ikke vil forstå at et yngre publikum kan se ting på en annen måte enn dem selv.

– Ingen mener at det ikke er plass for Faten eller folk med hijab, men bør de presenteres som programledere? spurte rådets leder Per Edgar Kokkvold, som også mente at det aldri var meninga at Faten skulle være en «klassisk programleder».

Også Thor Bjarne Bore tok til orde for at NRK må se på begrepet programleder, mens Sigvald Oppebøen Hansen mente hun egentlig er «profil i en dokumentar».

Samtidig sier flere at publikum ikke skjønner forskjell på en programleder og et nyhetsanker, og derfor heller ikke skjønner hvorfor NRK nekter kors i en sammenheng, men tillater hijab i en annen. Spørsmålet blir da hva denne debatten skal være godt for? Det spiller ingen rolle hvilken betegnelse Faten får når programmet er det samme.

LES OGSÅ: Går løs på kristen hijab-forakt

For konservativ? 

Redaksjonssjef Håkon Moslet kaller Faten et klassisk P3-talent: Hun er uredd, smart, frekk, ærlig og sjarmerende. Han forteller at P3 jakter subjektive stemmer fra et mangfoldig ungdomsmiljø. Vi ser det samme i dokumentarserien «Innafor», der Emma Claire lot seg undersøke hos en intimkirurg for åpent kamera. P3 vet unge seere vil ha tydelige profiler som bruker seg sjøl i programmene.

Selv om Kringkastingsrådet likte «Faten tar valget» og mener Faten gjorde en god jobb, tar flere av medlemmene til orde for at hun er en for konservativ muslim.

– Det er snålt at man velger minoriteten blant minoriteten, det hadde stått seg bedre om NRK valgte en bredere representant, sa Finn Egil Holm.

Også Marvin Wiseth tok til orde for at NRK heller burde ha valgt en muslim uten hijab, for «man kan ikke helt se bort fra at det er et politisk plagg».

Hva vet egentlig rådet om Fatens religiøse praksis, utover den synlige hijaben?

LES OGSÅ: «Faten tar valget» har et forbilledlig fokus på sak – uavhengig av hva programlederen har på hodet.

Representativ? 

En ny rapport fra Institutt for kirkeforskning viser at mange unge er skeptiske til at religion kommer til uttrykk i det offentlige rom. De minst religiøse er mest religionsskeptiske, og Pål Ketil Botvar i Kifo mener unge mang­ler kunnskap om religiøs virksomhet.

Er det folk i P3s målgruppe som har klaga på programmet? Det vet vi ikke, men det er påfallende at det nesten ikke kom noen klager etter at programmet var sendt. P3-publikummet bryr seg nok ikke om Faten kalles programleder eller dokumentarprofil. Hun er først og fremst en vinglete, ung velger.

Det ble ingen sterke reaksjoner da Leo Ajkic fronta et lignende program ved forrige stortingsvalg. Han er også førstegenerasjons innvandrer fra et muslimsk land, og har også en personlig programlederstil.

Må en programleder være representativ for en gruppe? Vi må i hvert fall sørge for at vi ikke fratar noen retten til å snakke om andre ting enn religion bare på grunn av et hodeplagg.

Det bør holde at Faten representerer seg sjøl.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar