Verdidebatt

Ærlighet varer lengst

«Det har kostet å være ærlig», sier Knut Arild Hareide. Utsagnet må analyseres nærmere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Valgresultatet til KrF, det dårligste siden krigen, har ikke bare sin årsak i den såkalte ærlighet. Det har sin årsak i totalstrategien fra partiets landsmøte, og senere uklar styring og presisering fra ledelsen frem til valget.

Velgere må vite hva et parti står for i politisk nasjonal sammenheng. KrF utpekte tidlig Frp som hovedfienden i et mulig kommende regjeringssamarbeid hvor Høyre skulle være med. Sylvi Listhaug ble sett på som «spissen» i det umenneskelige Frp. «Drømmen om sentrum» ble lansert.

Det som glemmes i denne analysen er at flertallet av Frps velgermasse er ærlige arbeidsfolk som ønsker gode levevilkår for den innsatsen de legger ned.

Ærlige arbeidsfolk. De kunne­ godt synge med i arbeidersangen «Frihetens forpost»: «Vi skal bygge, vi skal trygge, vi skal verge hver fot av dets jord. Dette­ hjem er vårt dyreste eie. Her har slekter i hundrer av år gjennom hverdagens trofaste virke ­ryddet grunnen for arbeidets kår. Her har fedrene strevet og kjempet for en framtid som nu er blitt vår.»

Vi må ikke glemme at det ­ønsker også KrFs mulige velgere,­ slik tenker de – og slik må vi tenke­ for å nå dem.

Synspunkter på «verdier som varer og varmer» er ikke nok i en valgkamp for å nå den gjennomsnittlige nordmann. Noe ­vesentlig mangler. Partiet har ikke fått velgerne til å forstå at KrF er til å stole på i forhold til

1) Et konkurransedyktig næringsliv, altså sette mat på bordet; og

2) kunne beskytte flokken mot vonde inntrengere.

Sterkt forsvar. Vi mangler klare offentlige synspunkter om nødvendigheten av et sterkt militært forsvar og at folket kan stole­ på den sivile beredskap. Ikke noe av dette er kommet frem i det trykte valgmateriellet eller i andre markeringer fra partiets­ ledelse.

Når nevnte temaer blir etterlyst, vises til vedtak fra landsmøtet og det som står i partiprogrammet. Men her vandrer ikke den enkelte velger.

Vakling rundt valg av mulige samarbeidspartnere og alternativer i styringen av Kongeriket Norge, har heller ikke vært av det gode og nyttige.

Tenke det, ville det. Så opplever vi en mulig redningsplanke­ kort før valgdagen: KrF skal samarbeide med Erna Solberg selv om hun samarbeider med Frp. Men den mulig kommende Statsminister får skremmeskuddet: Vær ikke sikker! Vi kan felle regjeringen din når vi ønsker det. Jeg siterer Henrik Ibsen: «Tenke det, ville det, men gjøre det, nei, det skjønner jeg ikke».

Jeg håper nå at KrFs ledere forstår at besøkelsestiden er kommet. Vi må få kommende velgere til å forstå hva et kristendemokratisk valg er.

Vi er med og bygger landet, skjerper de etiske forpliktelser og verger flokken og det vi har bygget opp.

Knut Normann Egeland, Nestleder i 
Vestre Aker og Ullern KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt