Verdidebatt

En utilsiktet håndsrekning

Det geniale for Frp ved å være i regjering er at alt de kan bruke KrF og Venstre som hoggestabbe for alt de ikke får til. I det strategiske spillet mellom disse partiene har Frp vunnet utklassingsseier.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jaja, det gikk den veien målingene viste. Her er min oppsummering av valget i fem punkter.

1. H og Frp har ført en fantastisk valgkamp.

Det er rett og slett imponerende­ hva de har fått til. Det vanlige ved valg i Norge de siste tiårene er at regjeringspartiene taper i snitt rundt åtte prosent ved valget, mens H og Frp taper nesten ingenting. De har rett og slett vært smartere og flinkere enn sine motstandere og fortjener honnør for det.

2. It’s the election system, stupid!

Jeg var med på å vinne to 
valg for de rødgrønne med 48 prosent av stemmene i 2005 
og 47,8 prosent i 2009. I dette valget stemte 49,3 prosent av 
velgerne på ­andre partier enn KrF, V, H og Frp. Så kan man 
jo tenke seg til resten selv.

3. Den tapte kampen om dagsorden.

Jeg har jobbet nesten alle valgkamper siden 1997 og det vanlige er at en sittende regjering får massevis av tyn for brutte løfter og mislykkede reformer. H og Frp har i denne valgkampen klart det kunsttykket å få valgkampen til å handle om alt annet enn de tingene de selv ikke har lykkes med (og her var det jo nok å ta av).

Siden dette neppe kan skyldes at mediene ikke ønsket å kritisere dem, så må man gi æren til ­regjeringens PR-apparat som har levert varene så det holder. Sylvi Listhaug stiller jo her i en helt egen klasse. Uten hverken terrorangrep, flyktningkrise, økt kriminalitet ­eller opptøyer klarte hun egenhendig å få store deler av valgkampen til å handle om FrPs hovedsak.

4. Venstre og KrFs selvmordsstrategi.

Regjeringen er heldig som har to samarbeidspartier som har bestemt seg for å ta livet av seg selv i sakte film. Det geniale for Frp ved å være i regjering er at alt de kan bruke KrF og Venstre som hoggestabbe for alt de ikke får til. I det strategiske spillet mellom disse to partiene og Frp har Frp vunnet utklassingsseier. V og KrF drar nå opp til Nydalen for å fortsette sitt politiske kamikaze-prosjekt. Skjønner godt et Erna er rørt over at så små partier er villig til å ofre så mye for henne.

5. Rødgrønt kaos er ikke lurt.

Hvis SV, AP og SP hadde stilt til valg på et avklart samarbeid, men noen felles løfter tror jeg dette valget hadde gått i boks. Samarbeid er lurt fordi man da lettere kan styre dagsorden i valgkampen, koordinere angrepene på regjeringen og færre velgere som ønsker regjeringsskifte sløser bort stemmen sin på tull. Jeg tror andre enn meg vil lufte den ideen etter hvert. I mellomtiden får vi nyte fire nye år med Frp i regjering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt