Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Feil, feil på veggen der

Tenk på hvor mye som er gøyere enn å bruke tid foran speilet.

Publisert: 12. sep 2017 / 189 visninger.

«Hvor ofte renser du huden din?» spør dama og gransker deg opp og ned. «Trenger du hjelp til å finne noe som matcher huden din? Kanskje du skal ha litt rouge så du ikke ser så gusten ut?»

Parfymerier er skrekken. Du har tre muligheter: Juge, rømme­ eller blakke deg på produkter som blir stående i hylla som påminnelser om din egen utseendemessige latskap. Det finnes alltid noe damene mener du kan forbedre, og når du først har blitt gjort oppmerksom på det, er det umulig å leve i fornektelse lenger.

Dropp det

En britisk undersøkelse sier at kvinner bruker i snitt 38 minutter foran speilet hver dag, mens en amerikansk måling mener det er 55. Selv om vi er nede i 20 minutter daglig, tilsvarer det fremdeles fem hele døgn i året med å stirre på sin egen utseendemessige utilstrekkelighet.

Da den britiske forfatteren Zadie Smith oppdaga at dattera brukte mye lenger tid enn sønnen på å komme seg ut av døra om morgenen, innførte hun én regel: Hvis det tar lenger enn 15 minutter, kan du droppe det.

– Broren din kommer ikke til å kaste bort sin tid på dette. Gjennom hele livet kommer han bare til å tre på seg en skjorte før han forsvinner ut døra. Og han bryr seg ikke om du kaster bort ­halvannen time på å sminke deg, var Smiths beskjed til dattera.

Sminkeskatt

Kan kvinner komme lenger ved å bruke mindre tid på utseendet? Kanskje ikke. Forskning har vist at ­attraktive mennesker tjener mest penger, og ifølge The Atlantic finnes det til og med studier som viser at vi er mer tilbøyelige til å gi prestisjefylte jobber til kvinner som har sminka seg enn til de samme kvinnene når de var usminka.

Kvinner bruker mye mer tid og penger på utseendet enn menn, og kanskje er det prisen kvinner må betale for å komme opp og fram. Amerikanske kommentatorer kaller det for «sminkeskatt».

«Nå lurer jeg på dette med høyhælte, spisse sko», skrev folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg i Morgenbladet for et par uker siden. Hun syns det er påfallende at mektige kvinner som regel avbildes i sko med så høye hæler at de både må være vonde for føttene og skadelige for ryggen. Må de det for å komme opp og fram i arbeidslivet?

«De skal løfte oss, men i virkeligheten tror jeg de stjeler både frihet og helse,» skriver Stoltenberg om skoa, og etterlyser mer forskning på temaet.

Usminka

Å se usminka ut har vært en av vårens største sminketrender. Det kan høres ut som et skritt i riktig retning, men den sminkefrie sminken er naturligvis en illusjon. Sminkeeksperten MinMote har intervjua, røper at det ikke nødvendigvis krever mindre innsats enn før.

– Istedenfor å bruke to produkter og mye av hvert produkt, bør du heller bruke fem. Og bruk litt av hvert produkt, sier han.

Da Hillary Clinton gjorde sin første offentlige opptreden ­etter valgnederlaget i fjor høst, var det ikke det hun sa som fikk mest oppmerksomhet. At Clinton, som hadde stilt strigla og fin gjennom hele valgkampen, viste seg ­offentlig med ustelt hår og uten sminke, ble umiddelbart tolka som et opprør.

En slags likestilling

Vi lever heldigvis i et land der det går an å bli statsminister uten å prioritere­ falske vipper og kunstferdige løsnegler. I Norge har de kvinnelige partilederne kortklipte, praktiske frisyrer og lave hæler, og statsminister Erna Solberg har brukt valgkampen på å posere i kjeledress og hjelm.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er heller ikke av de mest utspjåka. Hun har opptrådt offentlig i den samme blazeren i så mange fargenyanser at en nederlandsk kunstner har laga et helt fargekart over de ulike variantene.

Samtidig blir verden stadig mer likestilt. Tidligere i sommer kom det fram at Emmanuel Macron har brukt 26.000 euro på sminke i løpet av sine tre første måneder som president i Frankrike. Det skal visstnok være mindre enn hans forgjengere brukte. Og hvor mange dollar som skjuler seg i ansiktet til Donald Trump, er vanskelig å si, men den oransje gløden kan umulig gjøre seg sjøl.

Det er naivt å tro at utseende ikke betyr noe. Men det er lite tillitsvekkende med folk som ser ut som om de har brukt en tredjedel av dagen foran speilet, om det gjelder politikere eller vanlige folk.

Det er så mye annet gøyere og viktigere vi kan bruke tida vår på.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

504 innlegg  2046 kommentarer

Uff da

Publisert 8 måneder siden

Jeg er nede i toppen 30 sekunder i løpet av en dag. Grer håret, deler det og vipps.

Når jeg skal i selskap kan det nok gå med 5 minutter foran speilet. 

Morgenstrekken og frotteringen er jeg nøye med.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
7 minutter siden / 449 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
rundt 1 time siden / 449 visninger
Martin Sandstad kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 2176 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 1 time siden / 344 visninger
Terje Furuseth kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 2176 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Hva har jeg lært av NRK-streiken?
rundt 2 timer siden / 166 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 623 visninger
Arja Larsen kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 623 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
rundt 2 timer siden / 449 visninger
Arja Larsen kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Les flere