Kjellrun Marie Sonefeldt

180    1378

Norge er ikke selvforsynt i fredstid og dermed ikke i evt.krigstid..

Det er å finne på baksiden av medaljen.

Publisert: 11. sep 2017 / 165 visninger.

Deler av maten vi spiser er avhengig av importert dyrefor.Vi er selvforsynt med ca.50 % av maten vi spiser. Resten er importerte landbruksvarer.Stian Eide.Selvforsyningsgraden. Bondebladet 14.04.2016.Kornproduksjonen er væravhengig og dermed forskjellig fra år til år.Det eksporteres mye fisk.

Men både landbruket og fiskeflåten er avhengig av drivstoff,og det blir rimeligvis transportkaos i evt. krig.De gamle robåtene og arbeidshester finnes knapt.

Men mye matjord ligger brakk utover landet. Jord som tidligere generasjoner dyrket opp med mannekraft,stubbbryter og hest. I mange Grender er det bake pensjonister igjen.

Det har vært lite dekning om dette i media. Men NRK har besøkt  Lierne i Grong Kommune i Nord-Trøndelag. Nettavisen 12.11.2016.Noen få bønder trosser vær og vind og lite statstøtte i forhold til større gårder i mer sentrale strøk. Bonden på gården Liming,Roger Granli med familie bor der,driver gården og trives,mens den ene etter den andre i grenda har lagt ned.Nå er det 1 km.til nærmeste nabo.Grendeskolen er lagt ned,og Oliver 11 år, kjøres 4,5 mil til skolen hver eneste dag.NRK møter postbudet Jan Arild Deviktangen,som er inne på gården til kaffe og kaker.Han fikk sin oppsigelse samme dag som NRK var der; nå ventes det postbud bare 4 ganger i uka.

NRK har også besøkt Rødøy Kommune i Sørfjorden i Nordland.Nettavisen 30.11.2016.Også der finnes mange nedlagte gårder. kent-Arne Jacobsen er den eneste i sitt skolekull,som er bosatt i hjemkommunen.Da han var liten bodde det rundt 90 personer her.I dag bor det 23.Anne Grete Tjeimann har drevet nærbutikken i flere tiår.Den ligger i tilslutning til ferjeleiet. Hun tar i mot posten og fordeler den i postkassene i gangen.Der står også en bokhylle som forvaltes med tillit.Nå fryktes det kutt i ferjeanløp i Sørfjorden.Fylkeskommunen har varslet kutt og endringer.

Forsvaret frykter matsvikt.Klassekampen 08.01.2016.                     Det er ikke gitt at Norge kan stole på matimport i fremtiden.Det kan komme forhold,da eksportlandene kan få mer enn nokmed å brødfø egen hær og befolkning.

Direkte statlig jordbruksstøtte er på  over 15 milliarder i 2017. Det er vel kjent at det er bevilget mye støtte til fjøs for 50-60 kuer.Argumentet for satsning på storgårder,er at det vil øke produksjonen,Men så er vi ikke selvforsynt engang.

 

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Terje Tvedt - Myteknuser eller mytespinner?
rundt 5 timer siden / 1041 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Dommedag og benektelse
rundt 6 timer siden / 997 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Terje Tvedt - Myteknuser eller mytespinner?
rundt 6 timer siden / 1041 visninger
Alf Gjøsund kommenterte på
BCC trenger mer business
rundt 7 timer siden / 263 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 7 timer siden / 1965 visninger
Andreas Hesselberg kommenterte på
Tro uten fyrverkeri
rundt 7 timer siden / 2398 visninger
Renate Gulliksen kommenterte på
BCC trenger mer business
rundt 7 timer siden / 263 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Å gjenoppdage eller erstatte?
rundt 8 timer siden / 283 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Dommedag og benektelse
rundt 8 timer siden / 997 visninger
Audun Wold kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 8 timer siden / 1965 visninger
Ben Økland kommenterte på
Terje Tvedt - Myteknuser eller mytespinner?
rundt 8 timer siden / 1041 visninger
Les flere