Kjellrun Marie Sonefeldt

218    1495

Norge er ikke selvforsynt i fredstid og dermed ikke i evt.krigstid..

Det er å finne på baksiden av medaljen.

Publisert: 11. sep 2017 / 207 visninger.

Deler av maten vi spiser er avhengig av importert dyrefor.Vi er selvforsynt med ca.50 % av maten vi spiser. Resten er importerte landbruksvarer.Stian Eide.Selvforsyningsgraden. Bondebladet 14.04.2016.Kornproduksjonen er væravhengig og dermed forskjellig fra år til år.Det eksporteres mye fisk.

Men både landbruket og fiskeflåten er avhengig av drivstoff,og det blir rimeligvis transportkaos i evt. krig.De gamle robåtene og arbeidshester finnes knapt.

Men mye matjord ligger brakk utover landet. Jord som tidligere generasjoner dyrket opp med mannekraft,stubbbryter og hest. I mange Grender er det bake pensjonister igjen.

Det har vært lite dekning om dette i media. Men NRK har besøkt  Lierne i Grong Kommune i Nord-Trøndelag. Nettavisen 12.11.2016.Noen få bønder trosser vær og vind og lite statstøtte i forhold til større gårder i mer sentrale strøk. Bonden på gården Liming,Roger Granli med familie bor der,driver gården og trives,mens den ene etter den andre i grenda har lagt ned.Nå er det 1 km.til nærmeste nabo.Grendeskolen er lagt ned,og Oliver 11 år, kjøres 4,5 mil til skolen hver eneste dag.NRK møter postbudet Jan Arild Deviktangen,som er inne på gården til kaffe og kaker.Han fikk sin oppsigelse samme dag som NRK var der; nå ventes det postbud bare 4 ganger i uka.

NRK har også besøkt Rødøy Kommune i Sørfjorden i Nordland.Nettavisen 30.11.2016.Også der finnes mange nedlagte gårder. kent-Arne Jacobsen er den eneste i sitt skolekull,som er bosatt i hjemkommunen.Da han var liten bodde det rundt 90 personer her.I dag bor det 23.Anne Grete Tjeimann har drevet nærbutikken i flere tiår.Den ligger i tilslutning til ferjeleiet. Hun tar i mot posten og fordeler den i postkassene i gangen.Der står også en bokhylle som forvaltes med tillit.Nå fryktes det kutt i ferjeanløp i Sørfjorden.Fylkeskommunen har varslet kutt og endringer.

Forsvaret frykter matsvikt.Klassekampen 08.01.2016.                     Det er ikke gitt at Norge kan stole på matimport i fremtiden.Det kan komme forhold,da eksportlandene kan få mer enn nokmed å brødfø egen hær og befolkning.

Direkte statlig jordbruksstøtte er på  over 15 milliarder i 2017. Det er vel kjent at det er bevilget mye støtte til fjøs for 50-60 kuer.Argumentet for satsning på storgårder,er at det vil øke produksjonen,Men så er vi ikke selvforsynt engang.

 

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
19 minutter siden / 5554 visninger
Rune Holt kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
37 minutter siden / 749 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5554 visninger
Asgeir Remø kommenterte på
Populismens forenklinger
rundt 1 time siden / 3221 visninger
Dag Løkke kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1785 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 25198 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
rundt 1 time siden / 255 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1785 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5554 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 1 time siden / 1482 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5554 visninger
Eddie Whyte kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
rundt 1 time siden / 179 visninger
Les flere