Kjellrun Marie Sonefeldt

223

Norge er ikke selvforsynt i fredstid og dermed ikke i evt.krigstid..

Det er å finne på baksiden av medaljen.

Publisert: 11. sep 2017.

Deler av maten vi spiser er avhengig av importert dyrefor.Vi er selvforsynt med ca.50 % av maten vi spiser. Resten er importerte landbruksvarer.Stian Eide.Selvforsyningsgraden. Bondebladet 14.04.2016.Kornproduksjonen er væravhengig og dermed forskjellig fra år til år.Det eksporteres mye fisk.

Men både landbruket og fiskeflåten er avhengig av drivstoff,og det blir rimeligvis transportkaos i evt. krig.De gamle robåtene og arbeidshester finnes knapt.

Men mye matjord ligger brakk utover landet. Jord som tidligere generasjoner dyrket opp med mannekraft,stubbbryter og hest. I mange Grender er det bake pensjonister igjen.

Det har vært lite dekning om dette i media. Men NRK har besøkt  Lierne i Grong Kommune i Nord-Trøndelag. Nettavisen 12.11.2016.Noen få bønder trosser vær og vind og lite statstøtte i forhold til større gårder i mer sentrale strøk. Bonden på gården Liming,Roger Granli med familie bor der,driver gården og trives,mens den ene etter den andre i grenda har lagt ned.Nå er det 1 km.til nærmeste nabo.Grendeskolen er lagt ned,og Oliver 11 år, kjøres 4,5 mil til skolen hver eneste dag.NRK møter postbudet Jan Arild Deviktangen,som er inne på gården til kaffe og kaker.Han fikk sin oppsigelse samme dag som NRK var der; nå ventes det postbud bare 4 ganger i uka.

NRK har også besøkt Rødøy Kommune i Sørfjorden i Nordland.Nettavisen 30.11.2016.Også der finnes mange nedlagte gårder. kent-Arne Jacobsen er den eneste i sitt skolekull,som er bosatt i hjemkommunen.Da han var liten bodde det rundt 90 personer her.I dag bor det 23.Anne Grete Tjeimann har drevet nærbutikken i flere tiår.Den ligger i tilslutning til ferjeleiet. Hun tar i mot posten og fordeler den i postkassene i gangen.Der står også en bokhylle som forvaltes med tillit.Nå fryktes det kutt i ferjeanløp i Sørfjorden.Fylkeskommunen har varslet kutt og endringer.

Forsvaret frykter matsvikt.Klassekampen 08.01.2016.                     Det er ikke gitt at Norge kan stole på matimport i fremtiden.Det kan komme forhold,da eksportlandene kan få mer enn nokmed å brødfø egen hær og befolkning.

Direkte statlig jordbruksstøtte er på  over 15 milliarder i 2017. Det er vel kjent at det er bevilget mye støtte til fjøs for 50-60 kuer.Argumentet for satsning på storgårder,er at det vil øke produksjonen,Men så er vi ikke selvforsynt engang.

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere