Carl Müller Frøland

45

Støre svikter ytringsfriheten

Jonas Gahr Støre har gang på gang vist manglende respekt for ytringsfriheten. Bør en person med en slik illiberal grunnholdning bli vår neste statsminister?

Publisert: 9. sep 2017

I valgkampen er Ap-leder Jonas Gahr Støres oppførsel under karikaturstriden i 2006 blitt trukket frem. Noen mener denne saken er for gammel til å være politisk relevant. Men hvordan en statsministerkandidat faktisk opptrådte som maktperson i en av de viktigste ytringsfrihetskonfliktene i norsk samtidshistorie, er vel ikke helt uinteressant for velgerne?

Etter at en rekke norske medier hadde vist de danske Mohammed-karikaturene, reagerte mange muslimer - både i og utenfor Norge – med raseri på det de oppfattet som en krenkelse av deres profet. Under krisen som oppsto i januar 2006, valgte utenriksminister Støre å utpeke en syndebukk: Han hevdet at det kun var Vebjørn Selbekk, redaktør av den kristenkonservative avisen Magazinet, som hadde vist tegningene her til lands. Gang på gang gjentok Støre denne påstanden selv om han var fullstendig klar over at den slett ikke var sannferdig. Resultatet var at Selbekk vasset i drapstrusler, slik at han og hans familie måtte få politibeskyttelse. Støre fant det også for godt å fremheve Magazinets kristne profil – åpenbart for å gi inntrykk av det her ikke dreide seg om en helt legitim nyhetssak, men om et kristent motivert angrep på religionen islam.

Utenriksministeren beklaget trykkingen av tegningene internasjonalt. Til CNN sa han: ”Ekstremister på begge sider må ta skylden for volden dette utløste”. Støre sidestilte altså bruk av ytringsfriheten med voldsutøvelse. Her hjemme opphøyet han seg på autoritært vis til moralsk overdommer. Da jusprofessor Eivind Smith – tidligere medlem av Ytringsfrihetskommisjonen – uttalte at ”det må være greit å tulle med religiøse symboler”, et standpunkt som for øvrig var helt i tråd med kommisjonens konklusjon, gikk Støre til angrep. På Stortingets talerstol sa han at ”det er et uttrykk for debattnivået i Norge når en jusprofessor sier det må være lov å tulle med Muhammed”. Støre benyttet med andre ord sin maktposisjon til å fordømme den moralske retten til å ytre seg blasfemisk.

Støres blasfemisyn kom på nytt til uttrykk i 2009 da Stoltenberg-regjeringen trakk tilbake et lovforslag etter kraftige protester. Forslaget gjaldt utvidelsen av paragrafen om ”hatefulle” ytringer med en bestemmelse om å straffe ”kvalifiserte angrep på religion og livssyn”. Like etter den politiske snuoperasjonen sto Støre frem i media, og fortalte at han hadde stilt seg bak forslaget – han hadde kunnet ”leve med det”. Igjen viste han sin autoritære grunnholdning.

Etter terrorangrepet på Charlie Hebdo i 2015 benektet Støre, nå Ap-leder, at det var ”viktig å stå opp for retten til å bedrive blasfemi”.  Han uttalte videre: ”Det er hverken et ideal å ytre seg på en måte som krenker, eller at det er et ideal å uttrykke seg på en måte som kan oppfattes som blasfemisk.” Støre nektet altså å gi et klart og utvetydig forsvar for blasfemikeres ytringsfrihet i møte med voldsutøvere.

Ytringsfriheten – ikke minst retten til å uttrykke blasfemi – er i dag under alvorlig press. Det var jihadister som sto bak terroren mot Charlie Hebdo – voldelige tilhengere av den totalitære ideologien islamisme som utgjør en like stor trussel mot vårt liberale demokrati som nazistene gjorde. Derfor trenger vi politikere som kompromissløst forsvarer ytringsfriheten nettopp når den provoserer slike voldelige fanatikere. Støre er ikke en slik politiker.

Uavhengig av partipolitisk ståsted bør man spørre seg: Er virkelig Støre med sin illiberale orientering skikket til å bli Norges neste statsminister?

8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjell Ervik

0 innlegg  25 kommentarer

Nemlig!

Publisert rundt 3 år siden

Arrogante Støre gjorde et helhjertet forsøk på å lyve seg fra sine kontakter med Hamas:

https://www.youtube.com/watch?v=DwdgimM4BDA

AUF legger ikke skjul på lovprising og støtte til terrorister. Som f eks. her:

http://www.miff.no/norge-og-israel/2014/02/11AUFeretokgruppefotoforanhelteportrettetavd%c3%b8mtterrorist.htm

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere