Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Protestvalg på norsk

Storpartienes tafatthet har gitt rom for at de små partiene kan sette dagsorden i de mest brennbare sakene i vår tid.

Publisert: 9. sep 2017 / 1665 visninger.

Internasjonale velgerprotester har gitt oss Trump og Brexit. I Storbritannia sa befolkningen nei til den Europeiske Union. Et valg som viser opprør mot en langvarig globalisering og opplevelse av maktesløshet. Ikke lenge etter stemte USAs befolkning fram den ukonvensjonelle og kontroversielle Donald Trump som president i USA. En viktig grunn var at mange amerikanere hadde mistet tiltro til makten i Washington.

Også i Frankrike var det oppgitthet over de etablerte partiene­ som nylig brakte ­Emmanuel Macron til makten.

Den norske protesten

Det er av flere grunner komplisert å plassere norske forhold og velgere inn i de store internasjonale trendene. Vi lever i et av verdens aller rikeste land. Vi har fortsatt relativt små forskjeller. Skal vi tro ulike målinger ligger vi dessuten helt på lykketoppen internasjonalt. Hos oss er det færre som personlig kjenner på håpløshet og maktesløshet. Likevel er et økende antall nordmenn dypt bekymret for klimakrise, migrasjonsstrømmer og et urolig politisk klima i verdenssamfunnet. Vi lever i en urolig verden.

Historisk har dette ført til oppslutning om de store partiene, det kjente og trygge. Ofte har det ført til at vårt største styringsparti, Arbeiderpartiet, har fått oppsving.

De stores tafatthet

Men denne valgkampen har vært annerledes. I innspurten har Ap falt som en stein på målingene uten at det andre store partiet, Høyre, har vokst. Tvert imot har begge de to store partiene slitt med lekkasje til både ytterpartiene og sentrum. Noe av dette mønsteret kjenner vi internasjonalt.

En bit av forklaringen ligger hos de store partiene. Mens utallige målinger viser at klimakrise og migrasjon er spørsmålene som bekymrer nordmenn flest, har de to store partiene fremstått tafatte og uten kraft i debatten om disse temaene. Hverken Ap eller Høyre har tatt ledertrøya; Tvert imot har de kun kommet på banen som en reaksjon mot småpartienes utspill. Et av eksemplene er at Jonas Gahr Støre først snakket tydelig om integrering og et varmere samfunn etter at Sylvi Listhaug dro til Rinkeby.

Alternative visjoner

Denne tafattheten har gitt rom for at de små partiene kan sette dagsorden i de mest brennbare sakene i vår tid. Den mye omtalte «Frp-koden» handler dermed ikke bare om Frp. Den handler aller mest om Ap og Høyres tafatthet. Når stillheten ellers råder, høres lyden bedre av den som snakker høyt. MDGs klimaengasjement er en slik stemme. Gjennom valget har de løftet frem klima som den alle viktigste saken. I innspurten har det tappet Ap for adskillige miljøengasjerte. Også Rødt og SV har snakket tydelig og høyt om blant annet arbeidslivspolitikk og velferdsprofitører. Det har trolig gitt dem økt oppslutning.

Knausgård

En av dem som har forklart ønsket om tydelige politikere er forfatter Karl Ove Knausgård. Under den store klimamarsjen i Oslo forrige søndag sa han blant annet dette: «Politikerne er valgt for å løfte blikket, politikere er valgt for å se bort fra de kortsiktige gevinstene og tenke fram i tid. Rammene for det velferdssamfunnet vi fortsatt lever i, ble en gang til på den måten, gjennom at politikerne tok beslutninger som ikke endret noe på kort sikt, men som en dag ville gjøre det.»

Knausgård peker på noe helt sentralt. Vi ønsker politikere som løfter blikket, og makter å skape en himmel over sin politikk: En bærende visjon for framtiden.

EU-nei

Selv om nordmenn ofte vender seg til de store partiene i urolige krisetider, er det en lang tradisjon for å søke til de små og meningssterke når store spørsmål står på spill. EU-valgkampen viste dette både i 1974 og i 1994. Da gjorde de små partiene gode valg.

Mandag er valgdagen. Snart får vi vite om de små partiene gjør det så godt som målingene viser, og om de store like dårlig.

Mange små partier kan gjøre det vanskelig å danne en solid og slitesterk regjering. Likevel er det viktig at de store partiene forstår drivkraften i valget av de klare stemmene: Et ønske om forandring og visjon. Hvis disse velgerne ikke høres når politikken utformes framover kan Norge på sikt ­slite med de samme problemene som ­andre land sliter med: Håpløshet og maktesløshet. Det vil verken tjene det norske folk eller ­demokratiet.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

5 innlegg  737 kommentarer

Symbolpolitisk valg uten innhold.

Publisert 11 måneder siden

 

Så et intervju med Erna Solberg i nyhetene på TV2 , ganske langt innslag , hvor reporteren hele tiden terpet på hva Miljøpartiet De Grønne hadde sagt og ment i valgkampen.

 Og Erna Solberg lot seg lede mens reporteren nærmest la svarene i munnen på henne. Vet ikke om reporteren var en aktivist fra De Grønne?

Reporteren kunne jo like gjerne intervjuet seg selv eller noen fra MDG fremfor å gå omvei via Erna Solberg, Underlig form for valgkampdekning.

Bagateller som hemmeligholdte TiSA-forhandlinger og EØS ble ikke nevnt.

Rett etter dette innslaget kom et minst 15 minutter langt innslag med Frederik Berge, Bellona, som kjørte i god gammel stil (så langt tilbake som til 2006) hvor han denne gangen repeterte forestillingen med bekymringsfjes og forlangte en eller annen måtte gå grunnet mulighetene for norsk oljeutvinning i Barentshavet.

Men dette kan vi jo utenat , her er utspillet fra 2006, så hvorfor dra dette aktivistpratet inn som store nyheter ? Disse typene opptrer jo i media til enhver tid . Kan det tenkes at det finnes andre meninger i norsk politikk ? 

http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/krever-oljedirektrens-avgang/738240.html

Protestvalg ? Kanskje folk har gitt opp politikere som lar seg manipulere av aktivister og ikke tør å stå opp å si det som  burde vært sagt av i hvert fall et eneste parti på Stortinget.

 Det ville gitt stemmer - og selvfølgelig uartikulert kritikk og sverting fra de som behersker dette best.

Folk flest har hus og hjem som skal betales , familie , daglige utgifter som øker i et foruroligende tempo , de har sannsynligvis ikke behov for å få tredd nye avgifter ned over skallen , det være seg grønne , røde eller blå.

Mange er ikke interessert i å bli påtvunget å hakke rundt i en batteridrevet barnevogn av en bil , eller å betal kr. 50 pr liter for bensin og diesel. Her er det først og fremst Fremskrittspartiet som har sviktet sine kjernevelgere - som kanskje hadde forventet litt mer.

Vi får se om det lønte seg for partiet å høre på aktivister og aktivistforskere.

Den gruppen miljø - og klimaaktivister uten økonomiske forpliktelser - som får sin tilværelse finansiert av mamma og pappa - vil vel neppe forstå noe før de sitter på NAV - uten både arbeid og Bamsemums.

"Jeg hadde mine klareste tanker da jeg var blakk" (Gamle Rockefeller)

5 liker  
Svar
Kommentar #2

Johannes Taranger

2 innlegg  451 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Protestvalg mot hva ? Overraskende ser vi nå at Høyre har klart seg meget bra etter fire år i en utsatt posisjon der det har vært et stort inntektsbortfall fra olje/gass næringen, med påfølgende vanskelige tilpasninger i Statsbudsjetter. Frp ble allerede tidlig dømt nedenom og hjem, men har bare gått marginelt tilbake i valget. Ganske imponerende. Krf har blitt straffet for sin utydelighet i regjeringsspørsmålet, og Venstre klarte så vidt å krabbe seg over sperregrensen. Vi ser nå at mange unge går til småpartiene som Rødt, MP of SV. Disse kommer med lettvinte løsninger på de utfordringer vi har i landet uten å tenke på de økonomiske konsekvensene. Mange ungdommer er ikke særlig godt bevandret i økonomi, og lar idealismen overprøve fornuften. Forhåpentligvis vil de innse realitetene i virkelighetens verden som  de vil møte når de blir voksne, og vil da se at lettvinte løsninger ikke alltid er det smarteste. Eksempelvis MP de Grønne som har et program med tiltak som vil koste titalls milliarder uten plausibel inndekning. De påstår det, men om man har bare basis kjennskap til økonomi så ser vi at dette overhodet ikke kan forsvares. Hvem skal i så fall skape de titusener av "grønne" arbeidsplasser som de krever skal erstatte oljenæringen. Skal de da trylles fra av et regjeringsvedtak ? De vi strupe norsk olje/gass næring med påfølgende store inntektstap til Statskassen som jo skal finanisiere vår velferd. Om de skulle få gjennomslag ville det føre til stor arbeidsledighet og misære med påfølgende press på trygdeordninger fra en alt mer slunken Statskasse. Omstillinger i norsk næringsliv er nødvendige, men de vil forsere dette i den grad til at norske arbeidsplasser skal ofres på klima alteret. Det er sikker greit å være idealist, men man bør også da bli konfrontert med de følger det har for vårt land .MP de Grønne  vil nok være helt marginalisert i norsk politikk i mange år enda, heldigvis, med bare en representant i Stortinget. Jeg tror at folk flest har gjennomskuet deres ugjennomførlige politikk. Når ungdommen vokser til, blir de nok mer fornuftige i sine politiske valg. Med masse småpartier blir det kaotiske tilstander ved enhver Statsbudsjett fremstillelese. Det er ikke bra for vårt land i lengden

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Robin Tande kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 2 timer siden / 1766 visninger
Tore Olsen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 2 timer siden / 1766 visninger
Tore Olsen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 2 timer siden / 1766 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Oase - eller religiøs villmark?
rundt 2 timer siden / 1499 visninger
Tore Olsen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 2 timer siden / 1766 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 3 timer siden / 1766 visninger
Robin Tande kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 3 timer siden / 1766 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Bibelsk økumenisme vs skjøgekirkenes falske økumenisme
rundt 3 timer siden / 1157 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 3 timer siden / 1766 visninger
Tore Olsen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 3 timer siden / 1766 visninger
Tore Olsen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 4 timer siden / 1766 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Oase - eller religiøs villmark?
rundt 4 timer siden / 1499 visninger
Les flere