Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Protestvalg på norsk

Storpartienes tafatthet har gitt rom for at de små partiene kan sette dagsorden i de mest brennbare sakene i vår tid.

Publisert: 9. sep 2017 / 1650 visninger.

Internasjonale velgerprotester har gitt oss Trump og Brexit. I Storbritannia sa befolkningen nei til den Europeiske Union. Et valg som viser opprør mot en langvarig globalisering og opplevelse av maktesløshet. Ikke lenge etter stemte USAs befolkning fram den ukonvensjonelle og kontroversielle Donald Trump som president i USA. En viktig grunn var at mange amerikanere hadde mistet tiltro til makten i Washington.

Også i Frankrike var det oppgitthet over de etablerte partiene­ som nylig brakte ­Emmanuel Macron til makten.

Den norske protesten

Det er av flere grunner komplisert å plassere norske forhold og velgere inn i de store internasjonale trendene. Vi lever i et av verdens aller rikeste land. Vi har fortsatt relativt små forskjeller. Skal vi tro ulike målinger ligger vi dessuten helt på lykketoppen internasjonalt. Hos oss er det færre som personlig kjenner på håpløshet og maktesløshet. Likevel er et økende antall nordmenn dypt bekymret for klimakrise, migrasjonsstrømmer og et urolig politisk klima i verdenssamfunnet. Vi lever i en urolig verden.

Historisk har dette ført til oppslutning om de store partiene, det kjente og trygge. Ofte har det ført til at vårt største styringsparti, Arbeiderpartiet, har fått oppsving.

De stores tafatthet

Men denne valgkampen har vært annerledes. I innspurten har Ap falt som en stein på målingene uten at det andre store partiet, Høyre, har vokst. Tvert imot har begge de to store partiene slitt med lekkasje til både ytterpartiene og sentrum. Noe av dette mønsteret kjenner vi internasjonalt.

En bit av forklaringen ligger hos de store partiene. Mens utallige målinger viser at klimakrise og migrasjon er spørsmålene som bekymrer nordmenn flest, har de to store partiene fremstått tafatte og uten kraft i debatten om disse temaene. Hverken Ap eller Høyre har tatt ledertrøya; Tvert imot har de kun kommet på banen som en reaksjon mot småpartienes utspill. Et av eksemplene er at Jonas Gahr Støre først snakket tydelig om integrering og et varmere samfunn etter at Sylvi Listhaug dro til Rinkeby.

Alternative visjoner

Denne tafattheten har gitt rom for at de små partiene kan sette dagsorden i de mest brennbare sakene i vår tid. Den mye omtalte «Frp-koden» handler dermed ikke bare om Frp. Den handler aller mest om Ap og Høyres tafatthet. Når stillheten ellers råder, høres lyden bedre av den som snakker høyt. MDGs klimaengasjement er en slik stemme. Gjennom valget har de løftet frem klima som den alle viktigste saken. I innspurten har det tappet Ap for adskillige miljøengasjerte. Også Rødt og SV har snakket tydelig og høyt om blant annet arbeidslivspolitikk og velferdsprofitører. Det har trolig gitt dem økt oppslutning.

Knausgård

En av dem som har forklart ønsket om tydelige politikere er forfatter Karl Ove Knausgård. Under den store klimamarsjen i Oslo forrige søndag sa han blant annet dette: «Politikerne er valgt for å løfte blikket, politikere er valgt for å se bort fra de kortsiktige gevinstene og tenke fram i tid. Rammene for det velferdssamfunnet vi fortsatt lever i, ble en gang til på den måten, gjennom at politikerne tok beslutninger som ikke endret noe på kort sikt, men som en dag ville gjøre det.»

Knausgård peker på noe helt sentralt. Vi ønsker politikere som løfter blikket, og makter å skape en himmel over sin politikk: En bærende visjon for framtiden.

EU-nei

Selv om nordmenn ofte vender seg til de store partiene i urolige krisetider, er det en lang tradisjon for å søke til de små og meningssterke når store spørsmål står på spill. EU-valgkampen viste dette både i 1974 og i 1994. Da gjorde de små partiene gode valg.

Mandag er valgdagen. Snart får vi vite om de små partiene gjør det så godt som målingene viser, og om de store like dårlig.

Mange små partier kan gjøre det vanskelig å danne en solid og slitesterk regjering. Likevel er det viktig at de store partiene forstår drivkraften i valget av de klare stemmene: Et ønske om forandring og visjon. Hvis disse velgerne ikke høres når politikken utformes framover kan Norge på sikt ­slite med de samme problemene som ­andre land sliter med: Håpløshet og maktesløshet. Det vil verken tjene det norske folk eller ­demokratiet.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

4 innlegg  506 kommentarer

Symbolpolitisk valg uten innhold.

Publisert 3 måneder siden

 

Så et intervju med Erna Solberg i nyhetene på TV2 , ganske langt innslag , hvor reporteren hele tiden terpet på hva Miljøpartiet De Grønne hadde sagt og ment i valgkampen.

 Og Erna Solberg lot seg lede mens reporteren nærmest la svarene i munnen på henne. Vet ikke om reporteren var en aktivist fra De Grønne?

Reporteren kunne jo like gjerne intervjuet seg selv eller noen fra MDG fremfor å gå omvei via Erna Solberg, Underlig form for valgkampdekning.

Bagateller som hemmeligholdte TiSA-forhandlinger og EØS ble ikke nevnt.

Rett etter dette innslaget kom et minst 15 minutter langt innslag med Frederik Berge, Bellona, som kjørte i god gammel stil (så langt tilbake som til 2006) hvor han denne gangen repeterte forestillingen med bekymringsfjes og forlangte en eller annen måtte gå grunnet mulighetene for norsk oljeutvinning i Barentshavet.

Men dette kan vi jo utenat , her er utspillet fra 2006, så hvorfor dra dette aktivistpratet inn som store nyheter ? Disse typene opptrer jo i media til enhver tid . Kan det tenkes at det finnes andre meninger i norsk politikk ? 

http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/krever-oljedirektrens-avgang/738240.html

Protestvalg ? Kanskje folk har gitt opp politikere som lar seg manipulere av aktivister og ikke tør å stå opp å si det som  burde vært sagt av i hvert fall et eneste parti på Stortinget.

 Det ville gitt stemmer - og selvfølgelig uartikulert kritikk og sverting fra de som behersker dette best.

Folk flest har hus og hjem som skal betales , familie , daglige utgifter som øker i et foruroligende tempo , de har sannsynligvis ikke behov for å få tredd nye avgifter ned over skallen , det være seg grønne , røde eller blå.

Mange er ikke interessert i å bli påtvunget å hakke rundt i en batteridrevet barnevogn av en bil , eller å betal kr. 50 pr liter for bensin og diesel. Her er det først og fremst Fremskrittspartiet som har sviktet sine kjernevelgere - som kanskje hadde forventet litt mer.

Vi får se om det lønte seg for partiet å høre på aktivister og aktivistforskere.

Den gruppen miljø - og klimaaktivister uten økonomiske forpliktelser - som får sin tilværelse finansiert av mamma og pappa - vil vel neppe forstå noe før de sitter på NAV - uten både arbeid og Bamsemums.

"Jeg hadde mine klareste tanker da jeg var blakk" (Gamle Rockefeller)

5 liker  
Svar
Kommentar #2

Johannes Taranger

2 innlegg  316 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Protestvalg mot hva ? Overraskende ser vi nå at Høyre har klart seg meget bra etter fire år i en utsatt posisjon der det har vært et stort inntektsbortfall fra olje/gass næringen, med påfølgende vanskelige tilpasninger i Statsbudsjetter. Frp ble allerede tidlig dømt nedenom og hjem, men har bare gått marginelt tilbake i valget. Ganske imponerende. Krf har blitt straffet for sin utydelighet i regjeringsspørsmålet, og Venstre klarte så vidt å krabbe seg over sperregrensen. Vi ser nå at mange unge går til småpartiene som Rødt, MP of SV. Disse kommer med lettvinte løsninger på de utfordringer vi har i landet uten å tenke på de økonomiske konsekvensene. Mange ungdommer er ikke særlig godt bevandret i økonomi, og lar idealismen overprøve fornuften. Forhåpentligvis vil de innse realitetene i virkelighetens verden som  de vil møte når de blir voksne, og vil da se at lettvinte løsninger ikke alltid er det smarteste. Eksempelvis MP de Grønne som har et program med tiltak som vil koste titalls milliarder uten plausibel inndekning. De påstår det, men om man har bare basis kjennskap til økonomi så ser vi at dette overhodet ikke kan forsvares. Hvem skal i så fall skape de titusener av "grønne" arbeidsplasser som de krever skal erstatte oljenæringen. Skal de da trylles fra av et regjeringsvedtak ? De vi strupe norsk olje/gass næring med påfølgende store inntektstap til Statskassen som jo skal finanisiere vår velferd. Om de skulle få gjennomslag ville det føre til stor arbeidsledighet og misære med påfølgende press på trygdeordninger fra en alt mer slunken Statskasse. Omstillinger i norsk næringsliv er nødvendige, men de vil forsere dette i den grad til at norske arbeidsplasser skal ofres på klima alteret. Det er sikker greit å være idealist, men man bør også da bli konfrontert med de følger det har for vårt land .MP de Grønne  vil nok være helt marginalisert i norsk politikk i mange år enda, heldigvis, med bare en representant i Stortinget. Jeg tror at folk flest har gjennomskuet deres ugjennomførlige politikk. Når ungdommen vokser til, blir de nok mer fornuftige i sine politiske valg. Med masse småpartier blir det kaotiske tilstander ved enhver Statsbudsjett fremstillelese. Det er ikke bra for vårt land i lengden

Svar

Siste innlegg

Etterlysning.
av
Kjellrun Marie Sonefeldt
rundt 3 timer siden / 64 visninger
0 kommentarer
Ord og hellig skrift
av
Eyvind Skeie
rundt 3 timer siden / 57 visninger
0 kommentarer
En fødsel til anstøt
av
Hallvard Thomas Hole
rundt 5 timer siden / 64 visninger
0 kommentarer
Frihet eller enhet?
av
Vårt Land
rundt 6 timer siden / 91 visninger
1 kommentarer
Hei igjen, Hitler!
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
rundt 6 timer siden / 186 visninger
1 kommentarer
En stille morgen
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 7 timer siden / 52 visninger
0 kommentarer
Toxoplasmose effekten
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 98 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Gammel vin, ferskt brød
av
Åste Dokka
rundt 9 timer siden / 299 visninger
0 kommentarer
av
Søren Ferling
rundt 18 timer siden / 33 visninger
0 kommentarer
Tente Trump lunta?
av
Erling Rimehaug
6 dager siden / 7258 visninger
221 kommentarer
Himmel nå!
av
Erling Rimehaug
15 dager siden / 2577 visninger
71 kommentarer
Den barmhjertige Trump
av
Åste Dokka
23 dager siden / 3425 visninger
29 kommentarer
Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
rundt 1 måned siden / 7663 visninger
309 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
rundt 1 måned siden / 8273 visninger
225 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
rundt 2 måneder siden / 2487 visninger
2 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Etterlysning.
av
Kjellrun Marie Sonefeldt
rundt 3 timer siden / 64 visninger
0 kommentarer
Ord og hellig skrift
av
Eyvind Skeie
rundt 3 timer siden / 57 visninger
0 kommentarer
En fødsel til anstøt
av
Hallvard Thomas Hole
rundt 5 timer siden / 64 visninger
0 kommentarer
Frihet eller enhet?
av
Vårt Land
rundt 6 timer siden / 91 visninger
1 kommentarer
Hei igjen, Hitler!
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
rundt 6 timer siden / 186 visninger
1 kommentarer
En stille morgen
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 7 timer siden / 52 visninger
0 kommentarer
Toxoplasmose effekten
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 98 visninger
2 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Eirik A. Steenhoff kommenterte på
Hei igjen, Hitler!
19 minutter siden / 186 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Tente Trump lunta?
rundt 1 time siden / 7258 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Ledsagernes ensidige oppdrag
rundt 1 time siden / 430 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Ledsagernes ensidige oppdrag
rundt 1 time siden / 430 visninger
Hermod Herstad kommenterte på
Ledsagernes ensidige oppdrag
rundt 2 timer siden / 430 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ledsagernes ensidige oppdrag
rundt 2 timer siden / 430 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Straffen lå på ham?
rundt 3 timer siden / 1009 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Straffen lå på ham?
rundt 3 timer siden / 1009 visninger
Lise Martinussen kommenterte på
Ledsagernes ensidige oppdrag
rundt 4 timer siden / 430 visninger
Leif Op heim kommenterte på
Frihet eller enhet?
rundt 4 timer siden / 91 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Tente Trump lunta?
rundt 4 timer siden / 7258 visninger
Notto R. Thelle kommenterte på
Straffen lå på ham?
rundt 4 timer siden / 1009 visninger
Les flere