Henrik Syse

26

Et Høyre og et KrF som står sammen

Er det ikke nettopp aksen ­mellom Høyre og KrF som er den beste garantisten mot ­«ekstrem liberalisme»?

Publisert: 7. sep 2017

FOR MEG, med bakgrunn i politisk filosofi, har ­verdidebatten i valgkampen vært spennende. Den har kanskje ikke alltid vært like god og konsis. Men det at vi debatterer verdier, er i seg selv et tegn på kvalitet.

Kvalitet har det vært også i mange Vårt Land-innlegg. Men selv fra gjennomtenkt hold kommer det konklusjoner det er vanskelig å slutte seg til, om enn jeg kan forstå resonnementene. For eksempel uttrykte den dyktige idéhistorikeren Otto Krogseth (Vårt Land, 21. august) at KrF bør søke samarbeid med Ap og Sp fremfor å støtte en «hyperliberalisme» på høyresiden. Men har virkelig en slik hyperliberalisme gode kår i Norge?

Og enda viktigere: Er det ikke nettopp aksen ­mellom Høyre og KrF som er den beste garantisten mot ­«ekstrem liberalisme»? Er det ikke Høyre og KrF som best – og gjennom gjensidig påvirkning – kombinerer verdibevissthet, tradisjon, internasjonal orientering og rettferdighet med maktspredning, innovasjon, frihet og grenser for statens makt?

Jeg tror ennå – som min far Jan P. gjorde – på et Høyre og et KrF som står på samme side i ­politikken, og som sammen, i regjering eller ikke, bidrar til å sette grenser for både en rendyrket liberalisme og et retningsløst og overivrig sosialdemokrati.

Henrik Syse, 
Oslo

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Johs Ensby

14 innlegg  58 kommentarer

Balansekunst

Publisert over 2 år siden
Henrik Syse. Gå til den siterte teksten.
sette grenser for både en rendyrket liberalisme og et retningsløst og overivrig sosialdemokrati.

Om det bare hadde vært så enkelt at hovedaksen i politikken var rendyrket liberalisme og et retningsløst og overivrig sosialdemokrati, med et KrF som fikk være Høyres samvittighet i saker der individualismen vil sortere liv og sette omsorg ut på anbud korte mellomrom. 

Jeg heller mer mot at de globale markedskreftene og mediene, valgmulighetene som jeg har som medlem av de absolutt mest priviligerte i denne verden sikrer meg all den liberalismen jeg har appetitt på.

Jeg skal alltids tåle en kraftig dose sosialdemokrati med en internasjonalt orientert statsminister. Derfor har jeg problemer med at Støres invitasjon til KrF ble ble avslått idag. 

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 5409 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
18 dager siden / 3733 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
19 dager siden / 1304 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1190 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
5 dager siden / 1094 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1028 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
3 dager siden / 965 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere