Leder

Siste sjanse for Islamsk Råd

Tålmodigheten er i ferd med å ta slutt både hos myndighetene, hos de andre trossamfunnene og blant landets muslimer.

«INGEN ANDRE enn de som utgjør Islamsk Råd Norge kan redde organisasjonen. Det vil kreve mange samtaler og store innrømmelser fra alle hold», skrev vi på lederplass for snart et halvt år siden. Bakteppet var at flere toneangivende moskeer – tilsvarende om lag halvparten av medlemsmassen i paraplyorganisasjonen – var på vei ut og hadde planer om å starte et alternativ til Islamsk Råd (IRN).

DEN GRYENDE splittelsen ble kjent etter ansettelsen av en nikab-kledd kvinne i en nyopprettet, offentlig finansiert stilling. I søknaden om lønnsmidler het det blant annet at stillingen skulle styrke organisasjonens brobyggerfunksjon og relasjon til storsamfunnet. Ansettelsen utløste skarp kritikk fra mange hold, ikke minst internt i organisasjonen, og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalte rådets ledelse inn på teppet for å få en forklaring. Møtet gjorde henne «ikke veldig beroliget», fortalte hun senere.

I VÅR lederartikkel 1. april etterlyste vi økt profesjonalitet samt skifte av generalsekretær. Lite tyder på at utviklingen har gått i riktig retning etterpå. I slutten av juni konkluderte Kulturdepartementet med å holde tilbake det halvårlige statstilskuddet på 650.000 kroner. Noen dager senere ble det kjent at Nortura vurderer å droppe samarbeidet om halalsertifisering av kjøtt, en ordning som er IRNs viktigste inntektskilde.

PROBLEMENE TOPPET seg denne uken, da ledelsen i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) tok bladet fra munnen etter å ha ligget lavt om IRN-bråket i mer enn et år. De viser til dårlig kommunikasjon, sviktende tillit og manglende forståelse for at STL er et fellesprosjekt for alle medlemsorganisasjonene. I tillegg opplever de at Islamsk Råd liker å innta offerrollen. – Vi opplever at Islamsk Råd har spilt seg selv ut på sidelinjen og blitt irrelevante, sa generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys til Dagsavisen. Ifølge avisen er generalsekretær Methab Afsar nå kalt inn på teppet igjen hos kulturministeren til uka.

TÅLMODIGHETEN MED Islamsk Råd Norge er i ferd med å ta slutt både hos myndighetene, hos de andre trossamfunnene og blant landets muslimer. Hvis ikke styret og generalsekretæren nå klarer å bøte på tillitsmangelen gjennom åpenhet, selvkritikk, ydmykhet og reell vilje til å spille en konstruktiv rolle, nærmer vi oss begynnelsen på slutten for en aktør som tross alt har hatt en viktig funksjon i mange år.

Publisert i Vårt Land fredag 8. september 2017.

(Bildet: Generalsekretær Mehtab Afsar (i midten), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i Islamsk Råd Norge (IRN) lytter til en politisk paneldebatt om innvandring, hatkriminalitet og rasisme i Oslo i slutten av august i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder