Leder

Hei fram unge kvinner

Kvinnelige ledere trenger både støtte og oppbakking

60 prosent av dem som starter på ­ledelseslinjer på norske bibelskoler, er kvinner. Det viser en rundspørring Vårt Land har foretatt blant 16 av 18 ­bibelskoler. Ved teologisk utdanning på høyskoler og universiteter er deltagelse fortsatt lavere. Men også her er det framgang.

Likevel betyr ikke dette at de unge kvinnelige lederspirene får pastor- og forkynnerstillinger, understreker religionsforsker Berit Thorbjørnsen og rektor ved Angsgar teologiske høyskole Ingunn Folkestad Breistein. Sistnevnte mener menigheter foretrekker menn som forkynnere, fordi disse blir ansett å ha større karisma. Begge er opptatt av at det må jobbes med holdninger og vilje dersom flere kvinner skal få teologiske lederstillinger i det lavkirkelige Norge.

Et av temaene som bør sees på, er strukturen med pastorpar i flere menigheter. Mannen får svært ofte den ledende forkynnerrollen, mens kona er i en underordnet stilling, og langt oftere har ansvar for barnearbeid og parets egen familie.

I sommer ble tidligere leder ved Filadelfia bibelskole, Torbjørg Oline Nyli, intervjuet i Vårt Land. Hun er i dag pastor i Misjonskirken i Grimstad. Hun forteller: «Det er ­veldig få kvinnelige ­pastorer som ikke deler ­denne rollen med sin mann i Pinse­bevegelsen. Jeg har blitt spurt om hvilken mann jeg skal gifte med meg sånn at jeg kan bli pastor».

Vårt Land skrev dessuten om ­menigheten Hillsong Norway, som også praktiserer ordningen med pastor­par. Disse er nylig blitt knyttet opp til Hillsong Australia, og tatt som medlem i «Hillsong-familien». Nå har Hillsong Norge understreket at de ikke har noen begrensninger for kvinnelig lederskap, men tonen fra Hillsong Australia er en annen. Her fastslås det at Gud kaller kvinner til «et visst ledelsesnivå».

Hillsong er et eksempel på den tette kontakten mellom norske karismatiske forsamlinger og tilsvarende menigheter i utlandet med helt andre tradisjoner og holdninger knyttet til kvinners tjeneste. Påvirkning skjer ikke bare på teologisk nivå, hvem man har som rollemodeller betyr også mye. Det gjør det svært viktig aktivt å heie frem de unge kvinnene som er villige til å påta seg lederverv. De trenger både støtte og oppbakking.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder