Verdidebatt

Brudd mot menneskeheten

I stedet for passivt å følge andre land kan Norge ta initiativ i FNs generalforsamling til å utestenge Burundi fra Menneskerettighetsrådet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Statssekretær Tone Skogen slo i et innlegg mandag 4. september fast at Fellesrådet for Afrika tar feil når vi mener norske myndigheter er passive overfor krisen i Burundi. Samme dag slo en FN-granskning fast at vi mest sannsynlig står overfor overgrep mot menneskeheten. Vi etterlyser handling som går utover å kopiere andre lands sanksjoner.

Over 400 000 mennesker er drevet på flukt. Forsvinninger og drap skjer jevnlig, og har gjort det i to år. Det rapporteres om grove overgrep og tortur. De burundiske myndighetenes Komiske Ali-tilnærming til problematikken og uvilje til å gå i reell dialog, gir enda større grunn til bekymring.

Ikke engang FN-granskerne, som gjerne også ville dokumentere den væpna opposisjonens brudd i Burundi, slapp inn i landet. Dette tross at Burundi selv er medlem av FNs Menneskerettighetsråd, som hadde gitt granskerne deres mandat.

Her kommer en rekke forslag til aktive initiativ Norge kunne tatt, i stedet for passivt å følge andre land: Norge kan ta initiativ i FNs generalforsamling til å utestenge Burundi fra Menneskerettighetsrådet eller oppfordre den afrikanske union (AU) til å ta over forhandlingene fra den ineffektive østafrikanske ledelsen.

Norge kan bruke sitt strategiske samarbeid med AU innenfor sikkerhet og fred til å sette spørsmålstegn ved de innbringende burundiske styrkebidragene i Somalia og den Sentralafrikanske Republikk. Personlige, økonomiske sanksjoner mot den burundiske eliten er mulig å ta initiativ til, og ikke minst burde den burundiske ambassadøren i Oslo kalles inn for å redegjøre for regimets neglisjering av rettsstat og menneskerettigheter.

Norge har brukt mer enn to milliarder bistandskroner på utvikling og menneskerettigheter i Burundi siden 2002. Likevel er det ikke på grunn av et spesielt tett forhold til Burundi at Norge har et ansvar for å ta større initiativ for å stoppe krisa. Det er fordi krisa er mer alvorlig enn vi har tatt inn over oss og fordi de som skulle tatt ansvar har brukt to år på å bevise sin utilstrekkelighet.

Johan N. Hermstad, Daglig leder Fellesrådet for Afrika

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt