Verdidebatt

OPPRUSTNING I NORDEN.

Norden er ikkje lenger den fredsæle regionen i ei konfliktfylt verd. Vårt medlemskap i NATO har ført til store endringar i forsvarspolitikken som både uroar og provoserer Russland.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utviklinga i dei andre nordiske landa går i same leia og den er med på å forsterke utviklinga. Vi kan ikkje lenger snakke om og uttale Norge som fredsnasjon.  Det er nettavisa "Strategic Culture Foundation" som slår dette fast i si utgåve 31 juli iår.

NORGE,   NY LINE I FORSVARSPOLITIKKEN.

Det er grunn til å trekke fram fleire forhold. I januar iår blei 300 amerikanske soldatar plassert på Værnes ved Trondheim.  Planen er at desse skal vere der permanent og dermed er vår basepolitikk, som har lege fast sidan 1949, blitt undegravd.

Den slår fast at det ikkje skal vere utanlandske basar på norsk jord så lenge Norge ikkje er utsett for trugsmål om eit militært åtak.   I juni blei denne styrken utvida og dermed er Værnes blitt ein viktig base for US Marines.

Ørlandet flystasjon i Trøndelag blir utvida og skal vere base for dei nye F 35 kampflya.  Norge har avtale om kjøp av 56 slike. Det er viktig å påpeike at desse flya ikkje er å rekne for eit defensiv, men eit offensivt våpen som kan bere kjernefysiske våpen. I tillegg har dei rekkevidde til å kunne operere langt inne på russisk område.

Det å gje opplæring til pilotar som skal føre desse flya vil dermed kunne kome i konflikt med "Non Proliferation Treaty (NPT), den såkalla ikkje-spredningsavtala av atomvåpen frå 1968.

Artikkel 1 forbyr overføring av atomvåpen frå atomstatar til andre statar.   Og statar som ikkje sjølv har atomvåpen skal forplikte seg til ikkje å motta slike våpen.

Avtala er godkjent og ratifisert av Norge.  Men kan Russland føle seg trygg på at flya våre ikkje vil føre atomvåpen ved ei konflikt?

Valet av Ørlandet som ny flybase var neppe tilfeldig utifrå distriktshensyn. Her er nok reine militære hensyn lagt til grunn. Basen ligg i nærleiken av Værnes der dei amerikanske soldatane er plassert og i sikker avstand frå Russland.

I mai iår inngjekk både Værnes og Ørlandet i den store øvinga "Artic Challenge Exercise 2017".  Her var det med 100 fly frå 12 land og for første gong var det nye og toppmoderne strategiske amerikanske bombeflyet B 52H med i øvinga.

Vi kan og nemne at Norge skal bidra til USA og NATO sitt rakettforsvar. Ein viktig del her er den nye og topp hemmelege Globus 3 radaren i Vardø. som nå er under bygging.

Den skal stå klar i 2020 og vil i følge ekspertar kunne skille rakettar med kjernefysiske stridshovud frå såkalla dummies.

ER SVERIGE FRAMLEIS EIR NØYTRALT LAND?

Sverige er eit av landa i Norden som har styrka militærapparatet kraftig. Mellom anna skal dei gjeninnføre allmenn verneplikt i 2018.  Den blei avvikla i 2010.

No i september blir det gjennomført ei gigantisk militærøving i regi av NATO. Den har fått namnet Aurora og blitt gjort mogeleg gjennom den såkalla vertslandsavtala som Sverige inngjekk med NATO i 2016.  Denne avtala må sjåast i lys av den generelle opprustninga vi ser i Norden.

Aurora blir ei stor øving konsentrert i Mælardalen, Gøteborg, Stockholm og på Gotland. Deltakarar er soldatar frå USA, Sverige, Finland, Norge, Frankrike, Danmark, Estland og Litauen. Så å hevde at dette er ei rein svensk militærøving er å føre folk bak lyset.  det positive er at det blir organisert protestar mot øvinga og at norske fredsorganisasjonar har gått saman om å mobilisere til desse protestane i Gøteborg 15 - 17 september.

FINLAND INN I DET GODE SELSKAP.

Inn i rekka av auka militæraktivitet  må vi og nemne at Finland i  juni 2016 deltok i ei marine øving i regi av NATO i Austersjøen.  Dette var fyrste gong at NATO øvde på finsk territorium og dermed var ei ny grense flytta.  Dette provoserte sjølvsagt Russland som leverte ein skarp protest.

Summen av den opprustninga vi ser i Norden er at NATO flytter grenser austover og nordover  steg for steg.  Dette vil langsomt men sikkert føre oss inn i ein ny kald krig.

Og endå verre.  Det kan føre Vesten inn i ein militær konfrontasjon med Russland.  Det vil høgst sannleg bety ein kjernefysisk krig med eit utfall for menneskeslekta som ingen kan forestille seg. Har vi moralsk rett til det? Kvifor er det så stille om forsvars og sikkerheitsspørsmål i valkampen?    NATO har forandar seg og det må vi kunne sette på dagsorden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt