Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

KrF-drømmen som brast

Valgkampen kan ha knust drømmen Jonas Gahr Støres drøm om en bred sentrum-venstre-allianse med KrF.

Publisert: 6. sep 2017

Slik Erna Solberg ville sikre Høyre regjeringsmakt for lang tid framover ved å knytte til seg Kristelig Folkeparti, så Jonas Gahr Støre muligheten for langsiktig Arbeiderpartimakt ved å få KrF over på sin side. Ikke bare fordi KrF hadde nøkkelen til flertallet, men også fordi det ville gjøre Arbeiderpartiet mindre avhengig av Sosialistisk Venstreparti.
Støre var ikke den første Arbeiderpartilederen med slike tanker. Bare et år etter etableringen av den rødgrønne regjeringen i 2005 gikk Trond Giske ut og inviterte KrF til samarbeid. Også Jens Stoltenberg tenkte i slike baner. Etter valget i 2001 inviterte han Kjell Magne Bondevik til å bli med i en ny Stoltenbergregjering. Først da han måtte gi opp KrF, satset han på det rødgrønne samarbeidet.
Stoltenberg og Støre var begge læregutter hos Gro Harlem Brundtland. På 90-tallet fikk hun til et samarbeid med KrF om statsbudsjettene, noe som synliggjorde hvor nær de to partiene sto hverandre i økonomisk politikk.

Hjertesaker. En gang på 90-tallet inviterte Gro Harlem Brundtland meg til å holde innledning om Arbeiderpartiets forhold til kristenfolket på LOs kurssted Sørmarka. I pausen etter foredraget kom jeg i snakk med noen kvinner fra fagbevegelsen. De ga en krystallklar melding: Samrøre med det de kalte «hyklerne i KrF» kom ikke på tale. KrF var hovedmotstanderen i mange saker som var viktige for dem.
Her er vi ved forklaringen på at Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti aldri har endt opp i fast samarbeid. De har vært motpoler og hovedmotstandere når det gjelder familie, ekteskap og livets begynnelse. At disse såkalte hjertesakene er avgjørende for Kristelig Folkeparti, er lett å forstå. Men det er lett å glemme at de er hjertesaker også for mange i Arbeiderpartiet.
Akkurat som det er sterke krefter blant KrFs velgere som mener Arbeiderpartiet står for avkristning, er det mange Ap-velgere som ser KrF som det største hinderet for likestilling.
I ledersjiktet i partiene og blant aktive tillitsvalgte, er ikke slike holdninger særlig utbredt. De har ofte opplevd at Ap og KrF kan få til gode løsninger sammen, som har vist at de står hverandre nær i økonomisk politikk, utjevning, sosial likhet, ruspolitikk og internasjonal solidaritet.

Bytte side. For tre år siden fikk Arbeiderpartiet en bekjennende kristen leder. Samtidig var det klart at ekteskapsloven var ute av den politiske agenda fordi den hadde støtte også fra Høyre, Frp og Venstre. Det kunne se ut som de avgjørende hindringene for et samarbeid mellom KrF og Ap var ryddet vekk.
Både Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide kom med signaler som fikk mange observatører til å spekulere i at KrF skulle «bytte side». Etter som frustrasjonen med Frp økte i KrF, var det mange som regnet det som en sannsynlig utvikling.
Men det som har skjedd i valgkampen, har endret på forutsetningene. Da Arbeiderpartiets galluptall stupte, ble Støres KrF-invitt trukket fram som en av årsakene. Han trakk til seg følerne i retning KrF. Samtidig fikk KrF kalde føtter på kanten av sperregrensestupet. Åpningen til Ap ble tonet ned til fordel for klare signaler om støtte til Erna.

Felle Erna. Valgkampsignaler er én ting. Hva som skjer etter valget er noe annet. Verken Støre eller Hareide har avskrevet at de kan ende opp med å samarbeide. Men mulighetene er blitt kraftig svekket.
KrF har gitt så klare erklæringer om å støtte Erna, at de vanskelig kan felle hennes regjering selv om hun nekter å gi slipp på Fremskrittspartiet. KrF vil neppe inngå en ny samarbeidsavtale med en regjering der Frp er med. Men det betyr ikke at de feller Ernas regjering.

Støre-regjering. Hvis de fire nåværende samarbeidspartiene ikke får flertall, står KrF friere. Det vil nok være sterke ønsker i KrF-ledelsen om å få en fot innenfor en Støre-regjering. Det ville også Støre kunne være interessert i, ikke minst fordi det vil redde ham fra avhengighet av Rødt og MDG.
Men KrF har tidligere signalisert at de ikke vil sitt i regjering med ytterpartier. Det gjelder Frp, men det gjelder også og SV. Hareide kan neppe gå inn i et regjeringssamarbeid med SV uten å risikere store bruduljer på sin høyreside. Men et SV i framgang vil tilbake i regjering, og det er ikke særlig sannsynlig at Støre kan få partiet sitt med på å si nei til SV til fordel for KrF.

Drømmen. Drømmen om det brede sentrum-venstre-samarbeidet kan nok ikke bli noe av denne gangen heller. Men mye tyder på at vi får et valgresultat som skaper langt større bevegelighet og usikkerhet i det politiske landskapet. På lenger sikt kan kanskje drømmen vekkes til live.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Johs Ensby

17 innlegg  58 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
Drømmen om det brede sentrum-venstre-samarbeidet kan nok ikke bli noe av denne gangen heller.

Da bør KrF ta en periode som blokkuavhengig og reise sitt eget flagg. Sentrum mellom blokkene er selve dødpunktet i norsk politikk, der hvor velgernes stemme har null verdi. Bortsett i vippelotto, da, for de som liker å gamble med landets framtid.

3 liker  
Kommentar #2

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

KrF +

Publisert rundt 3 år siden

AP + SP + Rødt + SV + MDG = kaos ?

Med 'Tåkefyrsten' ved roret er det umulig å forutse hvor regjeringsskuta havner.

2 liker  
Kommentar #3

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
Drømmen. Drømmen om det brede sentrum-venstre-samarbeidet kan nok ikke bli noe av denne gangen heller. Men mye tyder på at vi får et valgresultat som skaper langt større bevegelighet og usikkerhet i det politiske landskapet.

Hva slags drøm var egentlig dette? Jeg gadd se noen konkretisere hva det rent faktisk er av muligheter til å få til noe mellom SV, Ap og Krf. Hva er fellessakene som garantert ville blitt løst mellom disse og som ikke ville bli løst med samarbeide på borgerlig side?

1 liker  
Kommentar #4

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Multikulturell trening for Støre ?

Publisert rundt 3 år siden

Som mulig statsminister og leder av en regjering basert på AP + SP + KrF  SV + Rødt + MDG vil Støre få fire års nyttig erfaring  med det fargerike norske fellesskapet

- noe som vil gagne både Partiet og Støre (som  fremtidens politiker) nå som allverdens klaner etterhvert må innlemmes i Partiet.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Eller er det motsatt ?

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere