Leder

Sammen i troen

I året for reformasjonsjubileet bør det ligge til rette for nye fruktbare tverrkirkelige samtaler.

Det amerikanske forskningssenteret Pew ­Research Center har intervjuet 25.000 vesteuropeere i 15 land om skillelinjer mellom katolikker og protestanter. 500 år etter den protestantiske reformasjonen er funnene tydelige: Et flertall av både katolikker og protestanter mener at det er mer som forener trosretningene enn hva som skiller dem.

De økumeniske vindene som over tid har blåst fra katolsk såvel som protestantisk side bærer nå frukter. Ikke minst er klimaet her i Norge blant de mest tverrkirkelige i Europa. Seks av ti mener at likhetene mellom katolisismen og protestantismen er mest fremtredende, mens bare to av ti mener at forskjellene er større enn likhetene. Bare Tyskland og Neder­land er foran oss i tverrkirkelig fellesskapstenking.

Katolisismen har ikke alltid stått like høyt i kurs særlig i den lavkirkelige delen av norsk kristen­liv. Samtidig har det vært et sårt punkt for mange prote­stanter at de ikke har kunnet ha nattverdsfellesskap med katolikkene.

De senere årene er det blitt gjort en rekke tilnærminger fra begge hold. Pave Frans' besøk i Lund den 31. oktober i fjor var et slående uttrykk for den økumeniske viljen på katolsk side. På dagen ett år før det som er blitt stående som 500-årsjubileumsdatoen for Martin Luthers oppgjør med Den katolske kirke, feiret paven et kristne felles­skapet mellom katolikker og protestanter.

På protestantisk side har vi i senere tid sett en økende grad av religiøse praksiser som søker tilbake til de katolske røttene. Her i Norge kan den stigende interessen for pilegrimsleden mot Nidaros sees som en del av dette bildet. Det samme kan sies om utbredelsen av lysgloben i Den norske kirke.

Viktigere er likevel det kontinuerlige økumeniske arbeidet som drives for eksempel gjennom Norges Kristne Råd. En hovedtanke med dette arbeidet er at de ulike kirkene skal gjenkjenne egen tradisjon i mangfoldet, og samtidig la sin egen tradisjon utfordres i møte med de andre.

Det er oppmuntrende at både katolikker og protestanter mener det er mer som forener enn som skiller. I året for reformasjonsjubileet bør det ligge til rette for nye fruktbare tverrkirkelige samtaler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder