Verdidebatt

Vi kan alle bli syke - derfor trenger vi Helsepartiet inn på Stortinget

Barack Obama vant i sin tid presidentvalgkampen i USA under slagordet "We are ready for a change!" Det er nå valg i Norge, og vi kan rette spørsmålet mot oss selv: Er vi klare for en forandring? - Er vi klare for å tenke nytt? Tenke nytt slik at vi faktisk kan få et bedre samfunn?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som sykepleier har jeg fått et slags kjærlighetsforhold til helsevesenet. Ikke nødvendigvis til helsevesenet som system, med foretak og tidspress og slike ting. Nei, det er ideen om en ordning som skal ta vare på mennesker som er syke og svake, som jeg liker. Det er en fantastisk idé, og selv om det norske vesenet både har feil, svakheter og mangler, så er det egentlig kjempebra sammenliknet med mange andre land. Jeg føler meg priviligert og takknemlig som har vokst opp i Norge med så mange helsefordeler!

Jeg føler meg også priviligert og takknemlig som har fått jobbe i helsevesenet. Det har vært så givende å kunne være til hjelp og nytte i herdagen! Jeg har også jobbet som andre ting, men helsevesenet er spesielt. Det er noen som trenger meg. Og jeg har allttid forsøkt å gi 100%. Slikt kan man riktignok bli utbrent av, men det har vært verd det.

Men å bli pasient i psykiatrien har vært et mareritt. Jeg hadde selv et mindre vikariat i psykiatrien for et par år siden, og det var forhold jeg følte kanskje ikke var optimale. Men jeg hadde lite erfaring og ikke mange endringsforslag å komme med. Men at det var så ille som det jeg har opplevd, var skremmende i seg selv. Jeg har fortsatt angst av å tenke på psykologer og psykiatere. Som vanlig, liten sykepleier føler jeg at jeg kunne håndtert "meg selv" (om jeg var en annen pasient) på en mye bedre måte med litt vennlighet og medfølelse. Det føles som om noe er grunnleggende galt med kulturen i norsk psykiatri, som om "de lærde" møter pasientene med en holdning om at de er dumme, uten selvinnsikt og at de ikke trenger å respekteres... Det var i hvert fall den følelsen jeg satt igjen med.

I rollen som "sykepleier" har mine faglige vurderinger og meninger blitt hørt. Jeg har ikke alltid fått gjennomslag for alt, men jeg har blitt hørt. I rollen som "pasient" opplevde jeg knapt å bli hørt i det hele tatt. Alt jeg gjorde ble fortolket som det var symptomer på noe galt, både når jeg gjorde det ene, og når jeg gjorde det motsatte. Det var "damned if you do, damned if you don't".

Jeg hadde nok mange sympatier for Helsepartiet ut ifra min egen bakgrunn i helsevesenet. Jeg ønsker det beste for pasientene - de menneskene som av ulike grunner har havnet i en uheldig, vond og vanskelig situasjon, og som derfor kan ha behov for litt ekstra hjelp og støtte for å gjenvinne liv og helse, eventuelt få en verdig avslutning på livet. Jeg har sett hvordan pasienter har fått mindre hjelp enn de har trengt fordi det ikke har vært personale, ledige plasser, nok tid, etc. Som psykiatrisk pasient med sterke suicidale tanker fikk jeg selv smake på hvor grusom det føles ut på pasientsiden. Jeg unner ingen det samme, men jeg vet at nettopp dette er hverdagen for mange.

Vi trenger derfor en forandring! Norge trenger en forandring! Helsevesenet trenger en forandring!

Jeg tror vi trenger en talsmann for helsevesenet på Stortinget! Noen som kan se bort i fra økonomi og administrasjon til menneskelige behov. Noen som ikke ser på statistikk og budsjetter, men på resultater i individenes liv. Noen som vet hva det handler om, der nede på gulvet. Vi trenger en som kan tale de syke og svakes sak i en politisk verden der skattelette for de rikeste og utestenging av de fattige lett får dominere samtalene.

Derfor stemte jeg på Helsepartiet i år! Om du ikke har stemt ennå, vil jeg anbefale deg å stemme det samme! Alle partier har gode og dårlige saker, gode og dårlige argumenter. Men er det noe vi alle trenger før eller siden, direkte eller indirekte, så er det helsehjelp! Å gi din stemme til Helsepartiet er derfor et valg du ikke kommer til å angre på!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt