Kommentar

Det handler ikke om hijab

«Faten tar valget» har et forbilledlig fokus på sak – uavhengig av hva programlederen har på hodet.

I kveld er det premiere på NRK-serien «Faten tar valget», serien som har fått over 5.000 klager til Kringkastingsrådet lenge før noen i det hele tatt har sett programmet. Klagene har handla om hijaben til programleder Faten Mahdi Al-Hussaini, men det tar ikke mange minuttene av serien før du har glemt hele hodeplagget.

LES OGSÅ: NRK blir beskyldt for å fremme terrorisme og støtte jødeutryddelsen fordi de har en programleder i hijab. 

Personlig

Gjennom fire episoder skal Faten utforske ulike politiske saker hun er opptatt av, og prøve å finne ut hvilket parti hun skal stemme på ved valget. «Faten tar valget» sin styrke er nettopp at serien er personlig, og at Faten framstår som en gjennomsnittlig urban, ung kvinne, uavhengig av hva hun har på hodet.

De to første episodene, som ble sendt i går, handler om miljø og forsvar. De to neste skal handle om integrering og utdanning. Mot slutten av hver episode møter Faten Dagsnytt 18-programleder Fredrik Solvang, som hjelper henne å plassere sakene i det politiske landskapet.

Faten er forfriskende ærlig og innrømmer at hun er blank på politikk. Når Fredrik Solvang spør henne hvor mye hun er villig til å ofre for miljøet, svarer hun: Ikke så mye. Vi får se Faten høste grønnsaker i en urban åker i Oslo, og leite etter utgåtte matvarer i søppelkonteinere på natta. Faten innrømmer at hun kun kildesorterer hvis hun tror naboen kommer til å se henne kaste søpla, og at hun ikke spiser grønnsaker. Når hun er med forsvaret ut på øvelse og krabber rundt i lyngen iført kamuflasjeantrekk, friker hun ut fordi hun ser en padde.

LES OGSÅ: Valgforsker er sjokkert over at kulturministeren sammenligner Fatens hijab med Siv Kristins Sællmanns kors. 

Voksenopplæring

«Faten tar valget» er politisk voksenopplæring for en generasjon som ikke vet så mye om politikk fra før av. Episodene er bare ti minutter lange, og har dermed ikke tid til så mange nyanser. Programmet er laga for å fenge unge som er vant til å se korte videoer på nettet, og som ikke orker politisk tåketale. De vil vite hva sakene betyr konkret for dem.

Serien er befriende tømt for Team Jonas og Team Erna, og runddanser med «en stemme på det partiet er egentlig en stemme på et annet». Der ukas direktesendte NRK-debatt gjorde et klønete forsøk på å gjøre statsministerduellen ungdommelig og frisk ved å framstilte Erna og Jonas som dataspillfigurer, velger «Faten tar valget» heller å konsentrere seg om sak, uten å bruke påtatte virkemidler for å piffe opp politikken. Selv om partivalg handler om mer enn bare enkeltsaker, bør episodene gi en inngang til politikken som handler mer om engasjement enn å stemme taktisk.

KRINGKASTINGSSJEFEN: NRK mener ingenting om hijab.

Nyttig

I de to første episodene finnes det heller ikke en eneste politiker. I stedet er det Fredrik Solvang som får oppdraget med å fortelle hva partiene mener. Også for litt voksnere seere kan det være nyttig å få en lettfattelig hurtiginnføring av partienes standpunkt om oljeboring og Nato, selv om politikerne antakeligvis ville gitt mer nyanserte svar på spørsmålene.

«We the new generation, we been running this nation», synger Amanda Delara i introen til serien. «Faten tar valget» er laga for generasjonen som på tvers av religion og bakgrunn lot seg engasjere av hijabkledte Sana i Skam. De kommer også til å kjenne seg igjen i Faten.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar