Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Det handler ikke om hijab

«Faten tar valget» har et forbilledlig fokus på sak – uavhengig av hva programlederen har på hodet.

Publisert: 31. aug 2017  /  1085 visninger.

I kveld er det premiere på NRK-serien «Faten tar valget», serien som har fått over 5.000 klager til Kringkastingsrådet lenge før noen i det hele tatt har sett programmet. Klagene har handla om hijaben til programleder Faten Mahdi Al-Hussaini, men det tar ikke mange minuttene av serien før du har glemt hele hodeplagget.

LES OGSÅ: NRK blir beskyldt for å fremme terrorisme og støtte jødeutryddelsen fordi de har en programleder i hijab. 

Personlig

Gjennom fire episoder skal Faten utforske ulike politiske saker hun er opptatt av, og prøve å finne ut hvilket parti hun skal stemme på ved valget. «Faten tar valget» sin styrke er nettopp at serien er personlig, og at Faten framstår som en gjennomsnittlig urban, ung kvinne, uavhengig av hva hun har på hodet.

De to første episodene, som ble sendt i går, handler om miljø og forsvar. De to neste skal handle om integrering og utdanning. Mot slutten av hver episode møter Faten Dagsnytt 18-programleder Fredrik Solvang, som hjelper henne å plassere sakene i det politiske landskapet.

Faten er forfriskende ærlig og innrømmer at hun er blank på politikk. Når Fredrik Solvang spør henne hvor mye hun er villig til å ofre for miljøet, svarer hun: Ikke så mye. Vi får se Faten høste grønnsaker i en urban åker i Oslo, og leite etter utgåtte matvarer i søppelkonteinere på natta. Faten innrømmer at hun kun kildesorterer hvis hun tror naboen kommer til å se henne kaste søpla, og at hun ikke spiser grønnsaker. Når hun er med forsvaret ut på øvelse og krabber rundt i lyngen iført kamuflasjeantrekk, friker hun ut fordi hun ser en padde.

LES OGSÅ: Valgforsker er sjokkert over at kulturministeren sammenligner Fatens hijab med Siv Kristins Sællmanns kors. 

Voksenopplæring

«Faten tar valget» er politisk voksenopplæring for en generasjon som ikke vet så mye om politikk fra før av. Episodene er bare ti minutter lange, og har dermed ikke tid til så mange nyanser. Programmet er laga for å fenge unge som er vant til å se korte videoer på nettet, og som ikke orker politisk tåketale. De vil vite hva sakene betyr konkret for dem.

Serien er befriende tømt for Team Jonas og Team Erna, og runddanser med «en stemme på det partiet er egentlig en stemme på et annet». Der ukas direktesendte NRK-debatt gjorde et klønete forsøk på å gjøre statsministerduellen ungdommelig og frisk ved å framstilte Erna og Jonas som dataspillfigurer, velger «Faten tar valget» heller å konsentrere seg om sak, uten å bruke påtatte virkemidler for å piffe opp politikken. Selv om partivalg handler om mer enn bare enkeltsaker, bør episodene gi en inngang til politikken som handler mer om engasjement enn å stemme taktisk.

KRINGKASTINGSSJEFEN: NRK mener ingenting om hijab.

Nyttig

I de to første episodene finnes det heller ikke en eneste politiker. I stedet er det Fredrik Solvang som får oppdraget med å fortelle hva partiene mener. Også for litt voksnere seere kan det være nyttig å få en lettfattelig hurtiginnføring av partienes standpunkt om oljeboring og Nato, selv om politikerne antakeligvis ville gitt mer nyanserte svar på spørsmålene.

«We the new generation, we been running this nation», synger Amanda Delara i introen til serien. «Faten tar valget» er laga for generasjonen som på tvers av religion og bakgrunn lot seg engasjere av hijabkledte Sana i Skam. De kommer også til å kjenne seg igjen i Faten.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Programmet er laga for å fenge unge som er vant til å se korte videoer på nettet, og som ikke orker politisk tåketale. De vil vite hva sakene betyr konkret for dem.

Baseret på din beskrivelse af scenarierne overfor, mener jeg man kan sige at programmet er lavet for at fremstille Faten som en person, man godt kan lide - såkaldt 'sympatijournalistik'.

«We the new generation, we been running this nation», synger Amanda Delara i introen til serien. «Faten tar valget» er laga for generasjonen som på tvers av religion og bakgrunn lot seg engasjere av hijabkledte Sana i Skam. De kommer også til å kjenne seg igjen i Faten.

Dette bekræfter overstående og man ser at det er tilrettelagt i tandem med 'Skam'. En skikkelig kampagne målrettet unge uerfarne og lettlurte.

Hvad et program 'handler om' er ikke bestemt af, hvad hverken det udgivende medie eller hvad andre medier eller for så vidt hvem som helst mener. Det bestemmes af programmets indhold og de omstændigheder, det udgives under.

Selve denne bestemmelse kan så være svær og diskutabel, men den kan ikke fastlægges énsidigt.

Jeg kunne også have lyst til at bemærke at den ivrighed, hvormed medierne går ind i denne sag. Efter min mening viser dette at det er en særdeles vigtig sag for dem og at de deri modsiger sig selv, når de hævder at hijabben er uvæsentlig.

Jeg vil udkaste den kætterske påstand at hijabben er vigtigere for medierne og politikerne end Faten selv.

14 liker  
Kommentar #2

Dan Lyngmyr

204 innlegg  1187 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Det handler ikke om hijab

Neivel.

7 liker  
Kommentar #3

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Nettopp.

Publisert over 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
«We the new generation, we been running this nation», synger Amanda Delara i introen til serien. «Faten tar valget» er laga for generasjonen som på tvers av religion og bakgrunn lot seg engasjere av hijabkledte Sana i Skam. De kommer også til å kjenne seg igjen i Faten.

Og det er nok ideen bak hele programmet.
Å få ungdom til å se på hijaben som et plagg som ikke har noe med undertrykkelse og islam å gjøre.
Trådstarter gjør også det hun kan ved å skrive den overskriften hun gjør på innlegget.
Det er så korrekt det kan bli.

4 liker  
Kommentar #4

Øyvind A. Jørgensen

17 innlegg  37 kommentarer

Handler det ikke om hijab?

Publisert over 2 år siden

Ikke alle debatter om dette programmet handler om hijab, selv om antakelig svært mange kritikere er opptatt av nettopp den. NRK har sikkert ikke ønsket at hijaben skulle ta all oppmerksomhet, men husker jeg ikke feil, var det i den første presentasjonen på nrk.no i alle fall ett poeng blant flere at programlederen skulle bære et slikt «religiøst» plagg. I selve programmet blir hijaben derimot fokusert på en ganske annen og markant måte når Faten Mahdi Al-Hussaini tar i den og sier: «Jeg er ikke annerledes fordi jeg går med et jævla stoff på hodet.» Hva Al-Hussaini mener med en slik formulering, kan en lure på. Hva tenker Tjellaug, som kommenter programmet?

5 liker  
Kommentar #5

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Et spørsmål til Rune Holt. Hvor mye kjenner du til de interne miljøer for de som bruker hijab ? Jeg hørte for en tid siden en jente med hijab som sa: jeg bruker den for å komme nærmere til Allah. Selvsagt har hijab noe med islam å gjøre. I mange tilfeller tror jeg at det har med familiepress å gjøre. I disse kulturene har mennene samt tradisjonen mye makt. Kvinner er ikke så verdsatt i disse kulturene og har ikke den frihet som menn har. De skal underordne seg. Mange jenter bruker hijab også for å demonstrere sin tilhørighet til islam, uten å tenke på at det setter deres religion  i et dårlig lys, som en lovisk religion som jo islam er. Man lever etter en rekke bud og regler for å gjøre seg verdig for å komme til Paradiset. Så, selvsagt har hijab med islam å gjøre

1 liker  
Kommentar #6

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Johannes Taranger. Gå til den siterte teksten.
Et spørsmål til Rune Holt. Hvor mye kjenner du til de interne miljøer for de som bruker hijab ?

Man trenger ikke å renne ned moskedører for å vite hva hijaben betyr for muslimske kvinner....og ikke minst menn.

3 liker  

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
19 dager siden / 1216 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
25 dager siden / 1209 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1077 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
11 dager siden / 851 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 600 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 572 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere